Postuar nga: Bjorn Lomborg

Analize 19 Sep 2017

Fuqizimi i vajzave

Pasojat e praktikave si gjymtimi i gjenitaleve femërore dhe martesa në fëmijëri e vajzave nga aspekti shëndetësor dhe i mirëqenies së tyre – dhe fëmijëve të tyre – nuk janë të panjohura. Ç’ka nuk kuptohet mirë janë masat që bëjnë më shumë për të parandaluar praktika të tilla.

Analize 20 Apr 2017

Kostoja e ulët e zhdukjes së varfërisë

Sa para do të nevojiteshin për t’i dhënë fund varfërisë në shkallë globale? Bjorn Lomborg arsyeton se për herë të parë në histori njerëzimi mund ta përballojë ekonomikisht nxjerrjen nga varfëria të çdo personi në planet.

Analize 17 Feb 2017

Të mësojmë nga Bill Gates

Fondacioni Bill & Melinda Gates shpenzon më shumë para çdo vit në ndihmat për zhvillim sesa shumica e qeverive të pasura. Çdokush – nga zyrtarët dhe burokratët e zgjedhur deri te votuesit dhe taksapaguesit – mund të mësojë nga fondacioni më i madh bamirës në botë.

Analize 18 Jan 2017

Menaxhimi i ndryshimit klimatik përmes gjeoinxhinierisë

Gjeoinxhinieria, manipulimi i qëllimshëm i klimës së tokës, është një nga shumë alternativat që po studiohen nga shkencëtarët si zgjidhje të mundshme për ndryshimin klimatik. Bjorn Lomborg nga Konsensusi i Kopenhagenit shpjegon procesin dhe argumenton se ai duhet hulumtuar me seriozitet.

Analize 4 Jan 2017

A ishte 2016 viti më i mirë?

Duke argumentuar se viti që lamë pas pati ngjarje negative si sulmet terroriste, kriza në siri, zgjedhjet në SHBA dhe virusi Zika, Bjorn Lomborg na fton që t’i referohemi treguesve globalë të uljes së varfërisë dhe shtimit të jetëgjatësisë për të kuptuar se viti 2016 mund të ketë qenë një nga më të mirët.

Analize 23 Nov 2016

Si mund të ushqehet bota

Duke arsyetuar se si bota ka filluar të dalë nga uria e skajshme dhe se si mundet që zhvillimi bujqësor të ushqejë më tepër njerëz, Bjorn Lomborg arsyeton se sfidat mbeten të mëdha, por zgjidhjet të shumta.

Analize 24 Oct 2016

Mrekullia e tregtisë së lirë

Duke dhënë argumentet ekonomike dhe njerëzore pro tregtisë së lirë, Bjorn Lomborg arsyeton se bota duhet të ulë barrierat e tregtisë, ndërsa kapërcen disavantazhet e vogla që vijnë prej saj.

Analize 15 Sep 2016

Zgjedhjet logjike të zhvillimit të qëndrueshëm

132 miliardë dollarë shpenzohen çdo vit në shkallë globale për të arritur Synimet e Zhvillimit të Qëndrueshëm, por ndërsa bota përpiqet të ecë përpara drejt shkollimit dhe mungesës së varfërisë, disa probleme madhore kërkojnë pak qindarka për t’u zgjidhur, arsyeton Bjorn Lomborg.

Analize 16 Aug 2016

Revolucioni i banjove

Kryeministri i Indisë Narendra Modi dhe Fondacioni Gates e kanë bërë sëbashku aksesin te banjot një shqetësim qendror për politikat e zhvillimit. Dhe kanë bërë mirë: kushtet e këqija higjenosanitare janë një shqetësim i madh për zhvillimin dhe 2.5 miliardë njerëz të botës sot nuk kanë akses sanitar bazë dhe të sigurtë, ku gratë e fëmijët janë ata që vuajnë më shumë.

Analize 15 Jun 2016

Cilat politika duhet të jenë parësore?

Duke ndarë përvojën e financimit të politikave në varësi të kostos dhe përfitimeve, qeveritë globale do të arrijnë të vendosin më efektivisht se ku t’i çojnë burimet e zhvillimit, duke shmangur burokracitë dhe ndikimin e grupeve të interesit.

Më shumë