Postuar nga: Chris Patten

Analize 31 Jul 2019

Vende të jashtëzakonshme, liderë të këqij

Kina dhe Amerika janë vende të jashtëzakonshme, por ato po qeverisen keq – njëri nga autokratë Leninistë që kanë frikë edhe nga hija e tyre dhe tjetri nga një populist i çuditshëm që preferon despotët ndaj demokratëve liberalë. Për momentin, pjesa tjetër e botës ka arsye të mira për të shpresuar për një lidership më të mirë dhe më të mençur në Uashington dhe Pekin – dhe së shpejti, madje.

Analize 2 May 2019

Rikthimi i politikës së identitetit

Demokracia liberale është një strukturë më e brishtë nga sa mendojmë dhe rishfaqja e politikës së identitetit nëpër botë përmban rrezikun e lojës me zjarrin.

Analize 1 Apr 2019

Ka ardhur ora e Brexit

Me mundësinë e Brexit vetëm dy javë larg, shumica e votuesve britanikë dhe anëtarëve të parlamentit janë ende në errësirë. Fatkeqësisht, interesant kombëtare tashmë ndodhen në një nivel më të ulët në krahasim me obsesionin ideologjik dhe ambiciet e lidershipit të disa prej anëtarëve të kabinetit të kryeministres Theresa May.

Analize 14 Feb 2019

Theresa May po luan me Europën

Filozofi Bertrand Russell besonte se Lufta e Ftohtë i ngjante një loje të rrezikshme të luajtur nga “të degjeneruarit e rinj”. Kryeministrja britanike Theresa May po luan një lojë të ngjashme dhe, nëse Brexit shkon keq, viktima do të ishte Britania.

Analize 29 Jan 2019

Djersa dhe lotët e Brexit

Për vite me radhë pas Luftës së Dytë Botërore, britanikët ishin të vetëdijshëm për zhvendosjen e dukshme të fatit të vendit. Por kishte një neveri të madhe për të pranuar statusin e zvogëluar të Mbretërisë së Bashkuar dhe dështimin – duke filluar me Uinston Çurçillin – e brezave të tërë të politikanëve për të trajtuar atë që ka çuar në bllokimin aktual.

Analize 5 Dec 2018

Nga Brexit në përjetësi

Kryeministrja britanike Theresa May tani po përballet me parlamentin me një zgjedhje të vështirë midis një marrëveshjeje të pakënaqshme Brexiti dhe largimit nga Bashkimit Europian. Por, për shkak se asnjë kompromis me BE-në nuk është i pranueshëm për mbështetësit fanatik të Brexitit, ideja e një referendumi tjetër do të ishte shumë përçarës.

Analize 30 Oct 2018

Letrat e Obamës dhe deliret e Trumpit

Ndryshe nga ish-presidenti amerikan Barack Obama, i cili lexonte dhe i përgjigjej letrave nga amerikanë të zakonshëm, Donald Trump e ka futur veten në një flluskë vetë-mashtrimi dhe deliresh. Por edhe nëse këshilltarët e tij dhe Fox News nuk i tregojnë atij të vërtetat e ashpra, votuesit afatmesëm të SHBA-së ende mund ta bëjnë këtë.

Analize 18 Sep 2018

Imoraliteti i Boris Johnson dhe Donald Trump

Presidenti amerikan Donald Trump dhe ish-sekretari i jashtëm britanik Boris Johnson kanë të përbashkët jo vetëm nacionalizmin e tyre, por edhe paaftësinë për të kontrolluar orekset seksuale. Megjithatë, morali i liderëve politikë ka dhe mjete të tjera matjeje, ku këta politikanë gjithashtu dështojnë.

Analize 24 Aug 2018

Kohë të vështira për “të fortët e politikës”

Liderët autoritarë kudo në botë po përballen me kriza në rritje, të cilat i kanë shkaktuar po ata vetë. Por ndërsa presidenti kinez Xi Jinping dhe ai rus Vladimir Putin përballen me sfida të ngadalta, homologu i tyre turk Erdogan dhe ai amerikan Trump, i kanë sjellë çështjet e vendeve të tyre kokë më kokë.

Analize 27 Apr 2018

Populizmi kundërpërgjigjet

Qëndrimi politik shpesh është i domosdoshëm. Por qeveria e kryeministres britanike Theresa May tani po kujton çdo ditë pasojat e mëdha të qëndrimeve pa ndonjë kuptim të plotë për të ardhmen.

Më shumë