Postuar nga: Christopher R. Hill

Analize 6 Nov 2019

Tradhtia që Emmanuel Macron i bëri Ballkanit

Vendimi i presidentit francez për të bllokuar anëtarësimin në BE të Shqipërisë dhe Maqedonisë së Veriut i ka dhënë një fund simbolik epokës së pas vitit 1989. Që prej rënies së Murit të Berlinit, liderët europianë dhe ata amerikanë kishin pranuar se një zgjerim i rregullt i projektit europian është kyç për paqen dhe begatinë europiane.

Opinion 20 Aug 2018

Loja e tepruar e Putinit

Liderët e Greqisë dhe Maqedonisë (së Veriut) e kryen mirë detyrën e tyre, duke iu përgjigjur agresionit rus me ndershmëri dhe guxim. Çështja është nëse edhe të tjerët do të bëjnë të njëjtën gjë!

Analize 20 Jun 2018

Despoti dhe diplomati

Me vlerësimet e tij për lidershipin e Kim Jong Un dhe potencialin ekonomik të Koresë së Veriut, Donald Trump ka braktisur çdo pretendim se SHBA ka vlera më të larta për të promovuar. Nëse qasja e tij për të sjellë paqe do të funksionojë këtë do ta tregojë vetëm diplomacia që do ta pasojë.

Analize 21 Feb 2018

Çfarë kërkon SHBA në Siri?

Pas shtatë vitesh kasaphane në fushëbetejat në ndryshim, konflikti në Siri është bërë aq i ndërlikuar saqë një zgjidhje e vetme duket e pamundur të arrihet së shpejti. Dhe dështimi i SHBA për të përcaktuar interesat afatgjata për Sirinë dhe rajonin duket se nuk i bën punët më të thjeshta.

Analize 4 Jan 2018

T’i tregosh gishtin demokracisë

Presidenti amerikan Donald Trump e ka përdorur vitin e tij të parë në zyrë për të përmbysur rolin tradicional të Amerikës si një garantuese e sigurisë dhe vlerave demokratike në botë. Dhe në sulmim të këtyre vlerave në atdhe, ai nuk e kupton ose nuk i intereson që sistemi amerikan i qeverisjes ka qenë burimi më i  madh i prestigjit global.

Analize 27 Apr 2017

Deficiti diplomatik i Trump

Duke përdorur më së shumti forcën ushtarake, presidenti amerikan Donald Trump ka treguar se po bën të kundërtën e diplomacisë së paraardhësit të tij, i cili u mbështet te dialogu dhe bisedimet.

Analize 31 Mar 2017

Tillerson shkon në Azi

Vizita e fundit e Sekretarit të Shtetit të SHBA-së Rex Tillerson në Azi përbënte një mundësi të rëndësishme për të filluar trajtimin e asaj që mund të bëhet sfida më e madhe ndërkombëtare që administrata Trump do të përballë përgjatë katër viteve të ardhshme: puna e pandërprerë e Koresë së Veriut për të realizuar armë bërthamore të transportueshme me raketë. Por ai nuk e kapi këtë mundësi.

Analize 1 Mar 2017

Demokracia liberale në venitje?

Administrata Trump do të mbahet mend si periudha më e errët e demokracisë liberale, por ndërsa kjo formë qeverisjeje merr një goditje pas tjetrës, koha do ta tregojë se ajo është më e fortë se rivalët e saj, argumenton Christopher R. Hill.

Analize 4 Jan 2017

Pas Alepos

Rënia e Alepos do ta fiksojë rolin e Sirisë në histori si një “problem tjetër nga ferri.” Dhe, si konflike të tjera rajonale prej ferri, të tilla si Bosnja dhe Ruanda, historianët e ardhshëm do të theksojnë tiparin kryesor të konfliktit të Sirisë: dështimeve spektakolare diplomatike që sollën përshkallëzimin e këtij konflikti.

Analize 2 Dec 2016

Trump dhe kazani që zjen në Lindjen e Mesme

Një nga tiparet kryesore të tranzicionit presidencial në SHBA është është rishikimi tërësor i politikave, që synon të përcaktojë se cilat politika do të ruhen dhe vijojnë e cilat do të duhet të eliminohen apo ndryshojnë. Një prioritet i lartë për administratën e pritshme të Trump duhet të jetë një rishikim i përgjithshëm i politikës së SHBA-ve kundrejt Lindjes së Mesme.

Më shumë