Postuar nga: Daniel Gros

Analize 2 Sep 2021

Rrënjët ekonomike të dështimit në Afganistan

Afganistani përjetoi rritje të shpejtë ekonomike në dekadën pas pushtimit amerikan dhe rrëzimit të talebanëve. Por amullia e mëvonshme e standardeve të jetesës – e rrënjosur në dështimin për të ndërtuar një ekonomi të brendshme të qëndrueshme – i bëri të pashmangshme trazirat.

Analize 7 Aug 2020

Kostoja e lartë e një euroje të fortë

Duke pasur parasysh performancën e tyre të mirë gjatë krizës së COVID-19 dhe performancën e keqe të homologëve të tyre amerikanë, liderët europianë që po kërkojnë një rol më të fortë global për euron mund të jenë gati ta realizojnë dëshirën e tyre. Por mund të mos kalojë shumë kohë para se ata të pendohen për këtë.

Analize 9 Jul 2020

Kriza e mirë e Europës

Kriza e shkaktuar nga COVID-19 ka treguar se Bashkimi Europian është shumë më tepër sesa një grup vendesh të vogla dhe të mesme që nuk bien dakord kurrë. Evolucioni i treguesve kryesorë ekonomikë dhe epidemiologjik është jashtëzakonisht i ngjashëm në të gjithë vendet e BE-së, për shkak të një sërë perspektivash të ngjashme që mungojnë dukshëm në Shtetet e Bashkuara.

Analize 27 Apr 2020

COVID-19 dhe beteja e ideve të reja e Europës

Në pamje të parë, shtetet anëtare të Bashkimit Europian po debatojnë mbi faktin nëse blloku duhet të lëshojë “koronabono” të ndërsjella për të ndihmuar vendet e goditura më rëndë të përballen me pandeminë CVODI-19. Megjithatë, lufta e vërtetë ka të bëjë me drejtimin e ardhshëm të politikës fiskale dhe madje edhe të vetë euros.

Analize 3 Feb 2020

Ndërtimi i një marrëdhënie speciale BE-Mbretëri e Bashkuar

Me Brexit, Bashkimi Europian ka humbur një nga shtetet e tij anëtare më të mëdha dhe tani duhet të vendosë se çfarë lloj marrëdhënieje të ardhshme do të ndjekë me Mbretërinë e Bashkuar. Për fat të mirë, përtej tregtisë, ekziston një gamë e gjerë çështjesh për të cilat të dyja palët mund të bashkëpunojnë.

Më shumë