Postuar nga: Dominique Moisi

Analize 28 Jan 2020

Gjeopolitika e Memories mbi Holokaustin

Përvjetori i 75-të i çlirimit të Aushvicit vjen në një kohë kur populizmi, nacionalizmi dhe antisemitizmi janë edhe një herë në ngritje. Detyra për të rikujtuar Holokaustin kërcënohet njëkohësisht si nga instrumentalizimi i saj politik ashtu edhe nga tendenca e natyrshme e njeriut për të harruar të shkuarën dhe për t’u bërë të pandjeshëm ndaj vuajtjeve të të tjerëve.

Analize 31 Oct 2019

Shpirti i vitit 2019

Nëse vala e fundit e protestave në mbarë botën ka një fije apo një shpjegim të përbashkët, është thirrja për dinjitet dhe respekt. Njerëzit kanë dalë nëpër rrugë sepse ata ndiejnë se janë poshtëruar, shpërfillur dhe përbuzur për një kohë të gjatë nga elita politike të papërgjegjshme, të korruptuara dhe të largëta.

Analize 23 Aug 2019

A do të vdesë e fundit demokracia?

Shumë nga elitat e sotme duket se nuk kanë mësuar asgjë nga historia, dhe mendojnë dhe veprojnë sikur interesat dhe vlerat të ishin shkëputur plotësisht nga njëra-tjetra në botën reale.

Analize 30 Jul 2019

A është Von Der Leyen liderja që i nevojitet Europës?

Ursula von der Leyen e Gjermanisë nuk është aspak një zgjedhje e keqe për të qenë presidentja e ardhshme e Komisionit Europian. Megjithatë, krahas ndjenjës së përgjithshme të lehtësimit që liderët e BE-së arritën të binin dakord për një kandidat, mbetet ende dyshimi nëse Europa do të ketë personin dhe ekipin më të mirë në krye të saj.

Analize 23 Apr 2019

Emocioni i Notre Dame

Reagimi i aftë i Macron pas zjarrit që përfshiu katedralen Notre Dame i kanë dhënë presidentit francez një pushim politik tepër të nevojshëm. Por emocionet pozitive që lindin në ngjarje të tilla zakonisht janë të forta dhe jetëshkurtra dhe këtë herë ndoshta nuk do të jetë ndryshe

Analize 25 Mar 2019

Ambicia që i nevojitet Europës

Ndërsa Europa e viteve 1950 ishte e dëshpëruar për të siguruar paqe dhe liri, e mbështetur nga sisteme dhe vlera liberale demokratike, Europa e vitit 2019 po zgjedh partitë nacionaliste dhe populiste të cilat po e dëmtojnë në mënyrë aktive atë përpjekje. Ky nuk është një status quo që dikush – sidomos jo Gjermania – duhet ta mbrojë.

Analize 30 Jan 2019

Një paralajmërim italian për Francën

Me qeverinë populiste italiane që mbështet protestat e jelekverdhëve, Franca duhet të kuptojë si dhe pse është bërë objektivi kryesor i kritikave italiane.  Ngjarjet e fundit mund ta ndihmojnë Francën të kapërcejë ndasitë e saj të brendshme dhe të mos lejojë që populizmi i stilit italian të vijë në pushtet në Paris.

Analize 26 Dec 2018

Hapi i gabuar i Macronit është humbje e Europës

Tubimet dhe trazirat e muajit të fundit në të gjithë Francën përfaqësojnë krizën më të madhe të presidencës së Emmanuel Macron dhe përbëjnë një rrezik të drejtpërdrejtë ndaj lidershipit francez brenda Bashkimit Europian. Por ndërkohë që Macroni mund të fajësojë vetëm veten për reagimin e popullit, kjo nuk do të thotë që Franca apo Europa do të ishin më mirë pa të.

Analize 24 Nov 2018

Leksionet e humbura të Luftës së Parë Botërore

Një kombinim verbërie të qëllimtë, vetëkënaqësie të tmerrshme dhe kokëfortësie intensite nga ana e udhëheqësve të Europës, shtetet e kontinentit hynë në dy luftëra shkatërrimtare në shekullin e njëzetë. Me nacionalizmin dhe populizmin që po lulëzon edhe një herë nëpër të gjithë perëndimin, rreziku i një përplasjeje tjetër në shkallë të gjerë po rritet shpejt.

Analize 2 Oct 2018

Një strategji për liberalët

Vala e fundit e fitoreve populiste në Europë dhe në Shtetet e Bashkuara nuk duhet t’i bëjë progresistët e botës të pranojnë humbjen. Vlerat liberale mund të mbizotërojnë ende, nëse përkrahësit e tyre fillojnë të theksojnë pesë tema qendrore.

Më shumë