Postuar nga: Jasmin Mujanovic

Opinion 3 Sep 2021

Fantazitë e Beogradit për “Botën serbe” rrezikojnë bashkëpunimin në Ballkan

Ka pak mundësi që projektet e bashkëpunimit ekonomik ndërkufitar si nisma “Ballkani i Hapur” të jenë vërtet të suksesshëm ndërsa liderët politikë në Beograd vazhdojnë të ëndërrojnë për një shtet më të madh serb që përfshin territorin dhe qytetarët e vendeve fqinje.

Opinion 3 May 2021

“Non-paper” i Sllovenisë një ogur shqetësues

Fakti që ndryshimet territoriale në Ballkan po kthehen në një debat të përsëritur sugjeron se këto ide të rrezikshme po vihen në lëvizje, edhe brenda vetë BE-së.

Opinion 1 Apr 2021

Shpërndarja e vaksinave nga ana e Serbisë s’është aq dashamirëse sa duket

Pas bujarisë së Beogradit në shpërndarjen e dozave të vaksinës për Covid-19 për njerëz nga i gjithë rajoni qëndron një ambicie kokëfortë për ta vendosur Serbinë si fuqinë kryesore të rajonit.

Opinion 2 Apr 2020

Koronavirusi s’është sëmundja e vetme që shqetëson Ballkanin

Gjetja e një  kure për pandemine aktuale që ka përfshirë Ballkanin Perëndimor dhe të gjithë botën mund të jetë më e lehtë sesa spastrimi i rajonit nga ndikimi dashakeq i klasës së tij politike.

Opinion 3 Feb 2020

Ndikimi në rënie i Perëndimit e ka lënë Ballkanin në mëshirë të fatit

Me politikën e jashtme amerikane në kaos dhe uljen e ndikimit të BE-së, vendet e Ballkanit përballen me një dekadë të pasigurt – jashtë çdo “rendi ndërkombëtar” të dukshëm dhe duke u mbështetur në marrëveshje me aktorë të ndryshëm.

Opinion 5 Dec 2019

Politika të gjelbra për Ballkanin Perëndimor?

Katastrofat natyrore dhe ndotja po nxjerrin në pah neglizhencën e qeverive dhe dështimet institucionale në Ballkanin Perëndimor. Aktivistët duhet të mbajnë përgjegjës për këtë elitat politike.

Opinion 21 Oct 2019

Franca po dëmton Ballkanin dhe stabilitetin e BE-së

Refuzimi i pandershëm i Francës për të shprehur qëndrimin e saj të vërtetë, se nuk dëshiron zgjerimin e mëtejshëm të BE-së, po dëmton kredibilitetin e BE-së, si edhe perspektivat demokratike të Ballkanit.

Opinion 25 Jun 2019

Politika e BE-së për “frenim” në Ballkan një iluzion i rrezikshëm

Vendimi për të vonuar përsëri hapjen e bisedimeve të pranimit me Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut nuk është thjesht vetëm tradhti, por një gabim, pasi siguria e Europës varet nga një juglindje e qëndrueshme.

Opinion 25 Jan 2019

BE-ja duhet të mësojë nga marrëveshja maqedonase e emrit

Progresi drejt përfundimit të mosmarrëveshjes midis Maqedonisë dhe Greqisë është fryt i vetë maqedonasve dhe Shteteve të Bashkuara dhe shumë më pak i BE-së, e cila megjithatë duket e prirur të pretendojë meritat për këtë gjë.

Opinion 27 Nov 2018

BE dhe SHBA po nxisin kaos në Ballkan

Liderët politikë vendas në Ballkan po e kuptojnë se çdo pretendim për sundim të ligjit në rajon po shuhet dhe po e përdorin situatën në favor të tyre, duke krijuar përballje të panevojshme, shkruan analisti Jasmin Mujanovic.

Më shumë