Postuar nga: Dzana Brkanic

Lajm 8 Jun 2021

Gjykata e Hagës konfirmon dënimin me burgim të përjetshëm për Mlladiçin

Gjykata e Kombeve të Bashkuara refuzoi apelin e ish-kreut ushtarak serb të Bosnjës dhe e dënoi atë me burgim të përjetshëm për gjenocid dhe krime kundër njerëzimit.

Investigim 1 May 2020

Kompanitë e lidhura me bashkëshortin e ministres serbe të drejtësisë marrin kontrata shtetërore

BIRN ka zbuluar se kompanitë e lidhura me bashkëshortin e ministres serbe të drejtësisë, i cili është gjithashtu vëllai i një figure të njohur të shëndetësisë serbe, fituan 27 kontrata publike me vlerë rreth 26.8 milionë euro, përfshirë një ofertë prej tre milionë eurosh për një sistem informacioni në kujdesin shëndetësor.

Lajm 21 Jan 2020

“Nënat e Srebrenicës” kallëzojnë Holandën në GJEDNJ

Shoqata “Nënat e Srebrenicës” paraqiti një kallëzim kundër Holandës në Gjykatën Europiane për të Drejtat e Njeriut, duke pretenduar se paqeruajtësit holandezë të Kombeve të Bashkuara dështuan në mbrojtjen e boshnjakëve që u vranë në masakrat e vitit 1995.

Lajm 28 Mar 2018

Prezantohet për mësuesit e Ballkanit faqja e re e internetit me studime mbi luftën

Devedesete.net, një faqe e re e ndërtuar me historianë nga Bosnja dhe Hercegovina, Kroacia, Mali i Zi dhe Serbia, synon të ndihmojë arsimëtarët të japin mësime mbi luftërat e viteve 1990 në ish-Jugosllavi dhe të promovojnë pajtimin.

Lajm 22 Sep 2017

Qeveria holandeze apelon vendimin për vdekjet në Srebrenicë

Qeveria holandeze i ka kërkuar Gjykatës së Lartë të rrëzojë një vendim që e shpall atë pjesërisht përgjegjëse për vdekjet e rreth 300 boshnjakëve nga Srebrenica, të vrarë pasi u dëbuan nga një bazë paqeruajtësish holandezë të OKB-së.

Lajm 31 Aug 2017

‘Dita e të zhdukurve’ përkujtohet në të gjithë Ballkanin

Në organizime të ndryshme për të shënuar Ditën Ndërkombëtare të të Zhdukurve, njerëz në Bosnjë dhe Hercegovinë, Kroaci, Kosovë dhe Serbi u përpoqën të rrisin ndërgjegjësimin që 12,000 njerëz mungojnë ende nga luftërat e viteve 1990.

Reportazh 27 Jul 2017

Gazi helmues: Arma e harruar e luftës në Bosnjë

Gazi helmues dhe lëndë të tjera kimike u përdorën me dhjetëra herë gjatë konfliktit në Bosnjë për të torturuar dhe vrarë të burgosurit, por pothuajse asnjë s’është shpallur në mënyrë direkte përgjegjës në gjykatë.

Reportazh 11 Jul 2017

Srebrenica: Masakrat që mbetën të pandëshkuara

Njëzetë e dy vjet pas masakrave të Srebrenicës, autorët e drejtpërdrejt të vrasjeve masive të boshnjakëve në disa vende ekzekutimi më pak të njohura ende nuk janë akuzuar dhe s’janë nxjerrë në gjyq.

Reportazh 13 Jun 2017

Shkollimi i ndarë i Bosnjës thekson ndasitë e kohës së luftës

Në raportin e dytë mbi sistemin arsimor në Bosnjë, ku fëmijët mësohen sipas përkatësisë së tyre etnike, ekspertët shprehen se shkollimi i ndarë është një mënyrë për t’i mbajtur njerëzit të ndarë.

Lajm 10 Aug 2016

Të dënuarit boshnjakë për krime lufte paguajnë për të shmangur burgun

BIRN ka zbuluar se gjykatat boshnjake kanë lejuar pesë të dënuar për krime lufte të shmangin dënimin e tyre me burg në këmbim të pagesës së një gjobe – një praktikë që kritikët shprehen se tallet me drejtësinë. 

Më shumë