Postuar nga: Florian Bieber

Opinion 12 Aug 2020

Mos fajësoni qytetarët e Ballkanit për shtimin e rasteve me COVID-19

Liderët e Ballkanit Perëndimor janë të prirur të fajësojnë qytetarët e papërgjegjshëm për rritjen e numrit të të infektuarve me koronavirus, por problemi i vërtetë në rajon është një mungesë e theksuar besimi midis qytetarëve dhe shtetit.

Analize 8 Jul 2020

Teoritë konspirative dhe mashtrimet në Ballkan

Me përhapjen e teorive konspirative dhe mashtrimeve, pandemia COVID-19 kërcënon të dëmtojë akoma më shumë demokracitë në Ballkanin Perëndimor.

Opinion 2 Oct 2019

Mos e lini zgjerimin e BE-së në duart e Orbanit

Refuzimi i Trocsanyi të Hungarisë si Komisioner për Zgjerimin është një mundësi për një riorganizim më të gjerë të kandidatëve të komisionit, duke e larguar këtë portofol të ndjeshëm nga duart e qeverisë “iliberale” të Hungarisë.

Opinion 21 Dec 2018

Ballkani në vitin 2019: Ndryshimi duhet të vijë nga brenda

Pas zhgënjimeve të pjesës së dytë të vitit 2018, është e qartë që demokracia dhe transformimi duhet të vijnë nga vetë shoqëritë e Ballkanit – jo si rezultat i presionit të jashtëm.

Opinion 30 May 2017

Presidenca Trump nuk e ka ndryshuar politikën e SHBA në Ballkan

Ndërsa shumë prisnin që politika e jashtme e SHBA-së të përmbysej nën drejtimin e Trump, mospërfshirja e tij në çështjet ndërkombëtare – me disa përjashtime – duket se nënkupton vazhdimësi të rolit të kahershëm të SHBA-së në Ballkan.

Opinion 21 Oct 2016

Paradoksi i mbështetjes së Perëndimit për “Kumbarin” e Malit të Zi

Duke vazhduar mbështetjen e Milo Djukanoviç, Perëndimi dhe BE-ja rrezikojnë të bien në kurthin e zgjedhjes së stabilitetit në kurriz demokracisë – dhe të diskreditojnë vlerat që ato thonë se mbartin.

Opinion 21 Jan 2016

Zgjedhjet e parakohshme si strategji serbe

Serbia po mban zgjedhje të parakohshme të panevojshme, argumenton Florian Bieber, ndërsa liderët politikë fuqizojnë kështu pushtetin, shmangin vëmendjen nga qeverisja dhe dobësojnë opozitën.  

Blog 25 Jun 2015

Gruevski nuk meriton më shanse

BE-ja është në një pozicion të vështirë, fuqia e saj për pazarllëqe është e kufizuar në Maqedoni dhe bashkëbiseduesi i saj, Nikola Gruevski ka shumë për të humbur: për të, humbja e kontrollit të qeverisë ka gjasa ta çojë në burg.

Analize 15 Jan 2015

Grabar Kitaroviç do ta kthejë Kroacinë në vitet 1990

Nëse HDZ-ja fiton zgjedhjet këtë vit – gjë e cila ka shumë gjasa të ndodhë – ka të ngjarë që epokës së riafrimit konstruktiv midis Kroacisë dhe rajonit të Ballkanit t’i vijë fundi.

Blog 4 Sep 2014

Zgjerimi i shtyrë për më vonë?

Komisioni i ri Europian mund të jetë pa Komisioner Zgjerimi

Më shumë