Postuar nga: Harold James

Analize 9 Dec 2019

Çfarë fshihet pas krizës së demokracisë?

Në demokracitë në mbarë botën, votuesit po ndiejnë gjithnjë e më shumë sikur shumica e zgjedhjeve kryesore që prekin jetën e tyre tashmë vendosen përmes kuadrove ekzistuese ligjore dhe ndërkombëtare. Por ndërsa teknokracia e bazuar në rregulla – dhe korporatizmi para saj – mund të ketë qenë e përshtatshme për forma njëbllokëshe të identitetit, ajo nuk mjafton më.

Analize 28 May 2019

Gjuetia e Froneve të BE-së

Zgjedhjet për Parlamentin Europian ishin një histori e gjatë dhe komplekse me një finale surprizuese dhe, për shumë, të pakëndshme. Megjithatë pa përjashtuar përfundimin e rrëmujshëm, një rend politik Europian i ri duket se po shfaqet – një i tillë që ka gjasa do të kapërcejë partitë tradicionale të së majtës dhe të djathtës.

Analize 9 May 2019

Histori që nuk mund të përfundojnë mirë

“Eksperimentimi me qasjen ndaj krizave dhe narrativat e dala prej tyre janë një lojë e rrezikshme, ku edhe vetë historianët e përfshirë i shtojnë benzinë zjarrit,” – argumenton Harold James.

Analize 7 Mar 2019

Brexit është ferr

Me kalimin e kohës, konceptet publike të ferrit kanë kaluar nga sfera e besimit fetar tek ajo e letërsisë dhe aforizmave politike. Dhe askund nuk është më e përshtatshme ideja e dënimit të përjetshëm si ndëshkim për zgjedhjet e veta sesa në rastin e Mbretërisë së Bashkuar, ndërsa ajo endet drejt humnerës së Brexit.

Analize 3 Feb 2019

Fantazmat e Versajës

Ekzaktësisht 100 vjet pas fillimit të procesit të paqes së Parisit që formalizoi fundin e Luftës së Parë Botërore, bota gjendet në një udhëkryq historik sërish. Njësoj si më 1919, joshja për të kërkuar më shumë demokraci dhe bashkëpunim ndërkombëtar më të thellë duhet të menaxhohet me kujdes sepse vetëm kështu mund të shmangen pasojat e paqëllimta tragjike.

Analize 6 Dec 2018

Fantazma e të kaluarës së Brexit

Tani që kryeministrja britanike Theresa May ka finalizuar një marrëveshje dalje me Bashkimin Europian, një kthim pas i tërheqjes së vendit të saj nga blloku është bërë shumë i pagjasë. Njësoj si të gjithë revolucionet që datojnë të paktën që nga koha e Reformimit Protestant, Brexiti tashmë ka marrë vrullin e tij.

Analize 7 Aug 2018

Neville Chamberlain i Amerikës

Përpjekjet e Presidentit të SHBA Donald Trump për të treguar muskujt e Amerikës përmes përdorimit të tarifave na shpie pas në një nga periudhat më të errëta në historinë moderne. Gjatë Depresionit të Madh, qeveritë e Britanisë dhe Francës ndoqën një politikë të ngjashme, e cila armiqësoi ata që mund të ishin aleatë dhe fuqizoi Gjermaninë Naziste.

Analize 1 Jun 2018

Të çmendurit në pushtet

Duke qenë të shqetësuar për rritjen e borxhit publik të Italisë, populistët italianë kanë filluar të imitojnë presidentin Donald Trump dhe kanë kërcënuar se do të shkatërrojnë eurozonën nëse nuk bëhet si dyan ata. Bashkimi Europian duhet t’i rezistojë tundimit për t’u angazhuar në lojën e rrezikshme të pulës.

Analize 2 May 2018

Dhjetë mësime nga Vajmari

Rënia e Republikës Vajmar dhe lindja e Rajhut të Tretë të nazistëve në fillim të viteve 1930 ende vazhdon të jetë një nga tregimet më të fuqishme paralajmëruese të historisë moderne. Mësimet e saj janë po aq të përshtatshme sot si kurrë më parë dhe jo vetën për vendet me sisteme të brishta politike.

Analize 5 Apr 2018

Rikrijimi i sigurisë dhe rimendimi i ekonomisë

Çështjet politike dhe financiare priren të diskutohen në grupe të mbyllura intelektuale, nga specialistë që mendojnë pak për shqetësimet e sigurisë apo bashkëveprimit mes objektivave kombëtare dhe ndërkombëtare. Por herët ose vonë, ekonomistët do të kuptojnë se siguria globale kërkon një qasje të re, ashtu siç u nevojit mes luftërave botërore.

Më shumë