Postuar nga: Javier Solana

Analize 23 Nov 2021

Qasja ndaj Kinës duhet të ndryshojë

Gjeopolitika aktuale kërkon një politikë angazhimi ndaj Kinës, e nxitur jo nga dëshira për të ndryshuar vendin, por nga imperativi për të bashkëpunuar në trajtimin e sfidave globale. Në samitin e tyre të fundit virtual, si presidenti i SHBA-së Joe Biden ashtu edhe presidenti kinez Xi Jinping dukej se kuptonin se çfarë është në rrezik.

Analize 23 Feb 2021

Ndërto një aleancë të re demokracish nga niveli lokal

Nëse ka ndonjë gjë që është bërë e qartë vitet e fundit është fakti që demokracia gërryhet pak nga pak, pothuajse pa u vënë re, ditë për ditë. Ndërsa shfaqjet madhështore në arenën botërore si ajo që është propozuar nga presidenti i SHBA-së Joe Biden mund të jetë e vlefshme, demokracia duhet të rindërtohet pak nga pak, duke filluar nga zona vendore, jo nga arena ndërkombëtare.

Analize 27 Dec 2020

Si ta kthejmë shekullin e 21 në shina

Ndjenja e optimizmit me të cilën Perëndimi trokiste në shekullin e ri 20 vjet më parë është zëvendësuar prej kohësh nga tronditja e sulmeve terroriste, përplasjeve financiare, pandemive dhe krizave të tjera. Por nëse e zgjerojmë perspektivën tonë, do të shohim se asnjë nga sfidat me të cilat përballemi nuk është e pakapërcyeshme.

Analize 29 Jun 2020

Të shmangësh një luftë të ftohtë të re

Megjithëse kriza COVID-19 ka ushqyer diskutime mbi një përballje sino-amerikane, nuk është tepër vonë për të shmangur më të keqen. Tërheqja nga konfrontimi është padyshim interesi afatgjatë i të gjithë vendeve dhe mbi të gjitha, interes i vetë SHBA-së dhe Kinës.

Analize 14 Jan 2020

Peripecia iraniane e Donald Trump

Nën presidentin Donald Trump, Shtetet e Bashkuara nuk kanë objektiva të qarta në lidhje me Iranin dhe për pasojë nuk kanë një strategji të përcaktuar qartë. Në Lindjen e Mesme, SHBA-ja tashmë duhet të kishte mësuar se kjo është një recetë për katastrofë

Analize 21 Sep 2017

Vakumi i lidershipit global

A do të sigurojë Gjermania e Angela Merkel bashkëpunimin mes fuqive të mëdha që ky të mos degradojë në një pikë pa kthim në periudhën e Trump? Përgjigjja e kësaj pyetje do të përcaktojë fatin e rendit botëror në vazhdim.

Më shumë