Postuar nga: Jeffrey D. Sachs

Analize 6 Jul 2020

Si e ushqen pabarazia vdekshmërinë nga COVID-19

Pabarazia e lartë minon kohezionin social, gërryen besimin e publikut dhe thellon polarizimin politik. Që të gjitha këto dëmtojnë aftësinë dhe mundësinë e qeverisë për t’iu përgjigjur krizave. Dhe kjo shpjegon se pse Shtetet e bashkuara, Brazili dhe Meksika kanë pothuajse gjysmën e vdekjeve të shkaktuara nga pandemia në botë.

Analize 15 Apr 2020

Ndryshimi midis Lindjes dhe Perëndimit sa i takon kontrollimit të COVID-19

Përgjigja e shëndetit publik do të jetë vendimtare në ndalimin e koronavirusit COVID-19 para se ai të shkatërrojë të gjithë popullsinë në Perëndim dhe në mbarë botën. Dhe qasja e duhur kërkon që Shtetet e Bashkuara dhe Europa të mësojnë aq sa mundemi nga Azia Lindore dhe sa më shpejtë që është e mundur.

Analize 9 Jan 2020

Fiksimi i rrezikshëm i Amerikës me Iranin

Shtetet e Bashkuara, në dukje të pavetëdijshme për historinë e saj të kohëve të fundit me Iranin, dhe të drejtuara nga një president që beson se mund të kryejë vrasje dhe t’ia hedhë paq për këtë, po vepron ende bazuar në një traumë psikologjike 40-vjeçare. Si zakonisht, janë të tjerët që janë më në rrezik.

Analize 31 Oct 2019

Pse rebelohen qytetet e pasura

Duke qenë se kishin humbur kontaktin me ndjenjën publike, zyrtarët në Paris, Hong Kong dhe Santiago nuk arritën të parashikonin dot që një veprim politik në dukje modest (përkatësisht një rritje e taksës së karburantit, një projektligj ekstradimi dhe rritje të çmimeve të metrosë) do të shkaktonin një shpërthim masiv shoqëror.

Analize 29 Jul 2019

Kriza e demokracisë anglo-amerikane

Ka një përgjigje të qartë për pyetjen se si dy demokracitë më të vjetra dhe më të nderuara në botë sollën në pushtet mendje të çrregullta dhe u mundësuan atyre të ndjekin politika jopopullore. Por ka gjithashtu edhe një shpjegim më të thellë.

Analize 15 Mar 2019

Absurditeti i rrezikshëm i luftërave tregtare të Amerikës

Politikat tregtare të presidenti amerikan Donald Trumpit  nuk kërkojnë vetëm të përmirësojnë ekuilibrin e jashtëm të Amerikës, por gjithashtu paraqesin një përpjekje të gabuar për të përmbajtur Kinën dhe madje për të dobësuar Europën. Të para në këtë kontekst, luftërat tregtare të gabuara të Trumpit janë pothuajse aq të parashikueshme sa çekuilibrat makroekonomikë që ata nuk kanë arritur t’i trajtojnë si duhet.

Analize 1 Mar 2019

Si të shmanget një luftë në Venezuelë

Kur Shtetet e Bashkuara zgjodhën të njohin Juan Guaidon si presidentin e Venezuelës, së bashku me një grup të vendeve të Amerikës Latine, dhe të ndalonin tregtinë e naftës me qeverinë e Maduros, ata ishin të sigurt se presioni do të ishte i mjaftueshëm për të rrëzuar shpejt regjimin. Po tani?

Analize 7 Jan 2019

Tërheqja e Trump nga Siria është një mundësi për paqe

Nga këndvështrimi i Donald Trump, një regjim sirian kukull i vendosur nga Shtetet e Bashkuara që do të largonte Rusinë dhe Iranin nuk është as qendror dhe as i zbatueshëm për sigurinë kombëtare të Shteteve të Bashkuara. Dhe këtu Trump ka të drejtë për një ndryshim.

Analize 5 Dec 2018

Financimi i bashkëpunimit ndërkombëtar

Bota e ditëve të sotme duhet të luftojë ndryshime klimatike, të menaxhojë rritjen e numrit të emigrantëve dhe të përballet me një sërë kërcënimesh të tjera ndaj paqes dhe stabilitetit ndërkombëtar. Megjithatë, për shkak se taksat dhe shpenzimet janë kryesisht në nivel kombëtar dhe lokal, nevojat që duhet të trajtohen në nivel global dhe rajonal po bëhen gjithnjë e më pak të paplotësuara.

Analize 14 Nov 2018

Pushteti në rënie i Trump dhe zemërimi në rritje

Muajt në vazhdim mund të jenë veçanërisht të rrezikshëm për Amerikën dhe botën. Teksa pozicioni politik i Trump dobësohet dhe pengesat me të cilat ai përballet rriten, destabiliteti i tij mendor do të vazhdojë të shfaqë një rrezik në rritje.

Më shumë