Postuar nga: Joschka Fischer

Analize 30 Apr 2020

Virusi që ndryshoi botën

Në një hapësirë kohe prej vetëm disa javësh, pandemia e COVID-19 e ka ulur në gjunjë brezin më të aftë në aspektin teknologjik. Pavarësisht kontrollit tonë mbi natyrën, kriza tregon se institucionet tona politike nuk janë më të përshtatshme për këtë qëllim dhe duhet të bëhen nga e para.

Analize 27 Feb 2020

Filloi numërimi mbrapsht për Perëndimin?

Me afrimin e zgjedhjeve presidenciale në SHBA, askush nuk mund të thotë se nuk e parashikoi dot mundësinë që Donald Trump të fitojë një mandat të dytë – një ngjarje që do të përbënte një kërcënim ekzistencial për vetë idenë e “Perëndimit”. Atëherë, pse liderët europianë rrinë dhe merren me debate për subvencionet në bujqësi?

Analize 31 Jan 2020

Ç’lloj fuqie e madhe mund të bëhet Europa?

Ndërsa politikëbërësit e BE-së merren me çështjet kushtetuese rreth niveleve të dëshiruara të integrimit europian, forcat globale po i imponojnë Europës një transformim politik. E vetmja pyetje e vërtetë me të cilën përballen europianët është nëse ata do të vendosen si një fuqi globale apo do të jenë thjesht gurë shahu të të tjerëve?

Analize 9 Dec 2019

Dita pas NATO-s

Presidenti francez Emmanuel Macron është kritikuar pasi e përshkroi NATO-n si një tru i vdekur dhe pasi po kërkon një afrim me presidentin rus Vladimir Putin. Por tani që Amerika mund ta braktisë kontinentin në çdo moment, argumenti i Macron për autonominë e mbrojtjes europiane vështirë të hidhet poshtë.

Analize 4 Sep 2019

Dy sisteme, një botë

Ashtu si Lufta e Ftohtë e shekullit të XX midis Shteteve të Bashkuara dhe Bashkimit Sovjetik, rivaliteti i ri midis Kinës dhe Perëndimit është një garë midis sistemesh politike tërësisht të papërputhshme. Dhe ideja që liria dhe demokracia do të mbizotërojnë s’mund të merret më si e mirëqenë.

Analize 2 Aug 2019

Kush do ta fitojë shekullin e XXI?

Për vite me radhë, europianë u joshën të mendonin se paqja dhe begatia e periudhës së pas Luftës së Ftohtë do të ishin të vetë qëndrueshme. Por, tashmë dy dekada pasi kemi hyre në shekullin e XXI, është e qartë që Kontinenti i Vjetër i ka bërë gabim llogaritë dhe tani duhet të kapë ritmin e revolucionit digjital.

Analize 7 Jun 2019

Fundi i botës siç e njohim ne

Muajin e kaluar, nën presionin e administratës së presidentit amerikan Donald Trump, Google i dha fund bashkëpunimit me Huawei, duke e privuar kështu krijuesin e smartfonit kinez nga licenca për të përdorur softuerin Android të Google dhe shërbimet e lidhura me të. Kjo lëvizje shënon edhe një kulm të ri në konfliktin kinezo-amerikan dhe fundin e globalizimit të udhëhequr nga SHBA-ja.

Analize 6 May 2019

Çështja komerciale për solidaritetin e BE-së

Gjatë 15 viteve që Bashkimi Europian u zgjerua drejt lindjes, ndarjet kulturore, politike dhe historike midis Lindjes dhe Perëndimit kanë vazhduar të pengojnë solidaritetin e vërtetë. Por ekosistemet industriale të integruara të kontinentit – vlerën e të cilave edhe nacionalistët e palodhur nuk mund ta shpërfillin – japin ende arsye për shpresë.

Analize 5 Apr 2019

Europës i duhet një strategji globale

Rivaliteti gjithnjë e më në rritje midis Shteteve të Bashkuara dhe Kinës mund të ketë pasoja negative dhe pasoja të tjera për Europën. Por, në vend që të krijojë një vizion strategjik të përshtatshëm për këtë rrezik, udhëheqësit europianë, si gjithmonë, janë të shqetësuar për problemet e tyre të brendshme.

Analize 26 Dec 2018

Krizat dhe sfidat e Europës në vitin 2019

Me të ardhmen e marrëdhënies BE-Mbretëri e Bashkuar të pasigurt dhe krizat në Francë, Itali dhe kudo tjetër, viti 2019 do të jetë një tjetër vit i vështirë për Europën. Dhe nëse forcat populiste fitojnë në zgjedhjet e Parlamentit Europian në maj, ky mund të jetë një vit i pamundur.

Më shumë