Postuar nga: Joseph S. Nye, Jr.

Analize 7 Apr 2021

Biden dhe të drejtat e njeriut

Objektivat që presidentët amerikanë i kanë vënë si qëllim vetes gjatë viteve nuk pasqyrojnë kërkimin e drejtësisë në një nivel ndërkombëtar të ngjashme me atë që ata aspironin në vend. Në të njëjtën kohë, shoqëritë liberale e kanë për detyrë të ruajnë vlerat përtej kufijve të tyre dhe kjo është një pjesë e interesit të tyre kombëtar.

Analize 5 Mar 2021

Çfarë mund ta shkaktojë një luftë SHBA-Kinë?

Tuqididi argumentoi se lufta godiste grekët e lashtë për dy arsye kryesore: rritja e fuqisë së Athinës dhe frika që kjo krijonte te fuqia ekzistuese, Sparta. Për të parandaluar një luftë të re të ftohtë apo të nxehtë, SHBA dhe Kina duhet të mos ekzagjerojnë frikën nga njëri-tjetri dhe keqkuptimet që mund të lindin nga ndryshimi i balancës së fuqisë.

Analize 9 Dec 2020

A mund t’i besohet Amerikës së Joe Biden?

Miqtë dhe aleatët kanë filluar të kenë një lloj mungese besimi te Shtetet e Bashkuara pas presidencës së Donald Trump. Joe Biden do të bëjë gjithçka që mundet për ta ndrequr këtë dëm, por problemi më i madh është se shumë prej tyre po pyesin nëse Trump ishte thjesht një simptomë e rënies së demokracisë amerikane.

Analize 4 Sep 2020

A është Donald Trump një pikë kthese në politikën botërore?

A do të shënojë presidenca e Donald Trump një pikë të madhe kthese në historinë botërore apo ajo ishte thjesht një aksident i vogël historik? Tashmë Trump mund të fillojë të merret me politikën e brendshme, por efekti i tij në politikën botërore mund të jetë transformues, sidomos nëse ai fiton një mandat të dytë.

Analize 7 May 2020

Një dështim lidershipi për të ardhur keq

Në kohë krizash, liderët më efikas janë ata që mund të ndërtojnë solidaritet duke edukuar publikun rreth interesave të veta. Për fat të keq, në rastin e COVID-19, liderët e dy ekonomive më të mëdha në botë kanë shkuar në drejtim të kundërt, duke garantuar kështu që kriza do të thellohet edhe më tej.

Analize 24 Jul 2019

Pushteti dhe ndërvarësia në epokën e Trumpit

Manipulimi i presidentit Donald Trump i sistemit të privilegjuar ndërkombëtar të Amerikës do të forcojë nxitjet e vendeve të tjera për t’u çliruar nga rrjetet amerikane të ndërvarësisë në një plan afatgjatë. Ndërkohë, do të ketë dëme të kushtueshme për institucionet ndërkombëtare që limitojnë konfliktet dhe krijojnë të mira publike globale.

Analize 7 May 2019

Pushteti i butë amerikan në epokën e Trump

Shumë njerëz në administratën aktuale të Shteteve të Bashkuara argumentojnë se pushteti i butë nuk ka shumë rëndësi. Vendet bashkëpunojnë jashtë interesit vetjak. Por këtij argumenti i mungon një pikë tepër e rëndësishme: bashkëpunimi është një çështje shkalle dhe shkalla ndikohet nga tërheqja ose përbuzja, jo vetëm nga armët dhe sanksionet.

Analize 7 Feb 2019

Është vala “populiste” në zbehje e sipër?

Edhe po të mos kishte pasur globalizim ekonomik apo rend ndërkombëtar liberal dhe nëse nuk do të kishte recesion të madh pas 2008-ës, ndryshimet kulturore dhe demografike në SHBA do të kishin krijuar një lloj populizmi.

Analize 11 Jan 2019

Viti i Trump?

Nëse stili sulmues i Trumpit do të ishte thjesht një shkelje e etikës tradicionale presidenciale, do të mund të thuhej se kritikët e tij po tregohen shumë të bezdisshëm ose se kanë ngecur në pikëpamjet e dala mode të demokracisë. Por lakmia mund të ketë pasoja.

Analize 13 Dec 2018

A do të vazhdojë të ekzistojë lajmi i rremë?

Eksperienca nga zgjedhjet europiane sugjeron se gazetaria investigative dhe lajmërimi paraprak i publikut mund t’i ndihmojë votuesit të krijojnë imunitet ndaj fushatave dezinformuese. Por beteja me lajmin e rremë ka gjasa të mbetet si loja e maces me miun midis ofruesve të tij dhe kompanive platformat e të cilave ata shfrytëzojnë.  

Më shumë