Postuar nga: Kemal Derviş

Analize 11 Mar 2021

Rikthimi i Amerikës në botë

Zbatimi i një strategjie të përgjithshme amerikane për të forcuar demokracinë liberale dhe për të rindërtuar multilateralizmin do të përfshijë në mënyrë të pashmangshme shumë nuanca gri. Por veprimet e hershme të administratës Biden dhe sinqeriteti i deklaratave të saj sugjerojnë që ajo mund të bëhet administrata më transformuese ndërkombëtare në SHBA në dekada.

Analize 18 Jan 2021

Rindërtimi i Amerikës dhe botës pas Donald Trump

Për dekada, SHB-së i ka munguar një strategji e përgjithshme e besueshme dhe e realizueshme për mbështetjen e demokracisë liberale. Për të rivendosur llojin e duhur të lidershipit global të SHBA-së, administrata e presidentit të zgjedhur Joe Biden duhet ta zhvillojë një të tillë.

Analize 13 Nov 2020

Si mund të punojë Europa me Joe Biden

Fitorja e Joe Biden në zgjedhjet presidenciale të SHBA-së krijon mundësinë e një bashkëpunimi shumë më të madh ndërkombëtar në përballjen me kërcënimet globale. Europa duhet të synojë të forcojë vendosmërinë e atyre në Amerikë që duan të ndihmojnë në ndërtimin e një rendi të ri, të hapur dhe më të drejtë ndërkombëtar.

Analize 9 Oct 2020

A mund ta shpëtojë Joe Biden botën?

Një administratë e udhëhequr nga demokrati Joe Biden mund të ndjekë një përpjekje të bashkërenduar të SHBA-së për të rinovuar multilateralizmin dhe të ndryshojë prirjen drejt një bote të ndarë rivalitetesh të mëdha. Në një kohë sfidash globale, një rezultat i tillë do të ishte në dobi të të gjithëve, përfshirë edhe të Kinës.

Opinion 10 Aug 2020

Shpresë për një moment të ri për Kombet e Bashkuara

Kur Kombet e Bashkuara të festojnë 75-vjetorin këtë shtator, SHBA-ja do të jetë ende duke u qeverisur nga një president që nuk ka asnjë lloj interesi për rregullat globale. Por nëse kjo përjashton një rilindje të multilateralizmit global këtë vjeshtë, atëherë gjërat mund të duken shumë ndryshe pranverën e ardhshme.

Analize 10 Jun 2020

Më pak globalizim, më shumë multilateralizëm

Ndërsa njëfarë shkalle deglobalizimi mund të jetë e dëshirueshme sot, ky proces mbart rreziqe të mëdha, duke filluar që nga rritja e kostove të prodhimit e deri te konflikti gjeopolitik. Mënyra e vetme për të lehtësuar këto rreziqe është nëpërmjet një bashkëpunimi të zgjeruar shumëpalësh.

Analize 12 Sep 2019

Parandalimi i një Lufte të Ftohtë II

Në themelimin e tyre pas Luftës së Dytë Botërore, Kombet e Bashkuara u perceptuan mbi të gjitha si kujdestarë të rendit multilateral të bazuar në rregulla që do të garantonte paqen. Sot, Kombet e Bashkuara duhet të luajnë një rol më aktiv dhe të ndihmojnë në parandalimin e një tjetër konflikti të mundshëm, tepër të kushtueshëm dhe katastrofik, superfuqie.

Analize 10 May 2019

Më shumë apo më pak Europë?

Zgjedhjet e ardhshme do të forcojnë ndarjen në rritje midis atyre që duan më pak Europë dhe atyre që duan më shumë. Dhe parlamenti i fragmentuar që ka gjasa të krijohet do të hedhë më shumë pasiguri mbi drejtimin e ardhshëm të Bashkimit Europian.

Analize 26 Nov 2018

Nacionalistët e botës, bashkohen?

Edhe pse internacionalizmi ka qenë ruajtja e së majtës të paktën që nga koha e Revolucionit Francez, tani ai ka marrë një rol paradoksal në lëvizjet moderne populiste dhe nacionaliste të krahut të djathtë. E megjithatë, për shkak se karakterizohet vetëm nga ajo që kundërshton, internacionalizmi nacionalist mund të jetë vetëm një forcë shkatërruese.

Analize 11 Oct 2018

Çfarë fshihet pas luftës tregtare të Trumpit?

Justifikimet e Donald Trump për politikën e tij agresive tregtare – se ajo do të ulë deficitin e llogarisë rrjedhëse të SHBA-së dhe do të shpëtojë industritë e rrezikuara amerikane – nuk mund të mos analizohen. Në qendër të luftës tregtare të Trumpit është një impuls për të çliruar pushtetin amerikan nga prangat e supozuara të multilateralizmit.

Më shumë