Postuar nga: Klodiana Lala

Investigim 30 Jan 2019

Përgjimet zbulojnë rolin e krimit të organizuar në blerjen e votave

Dhjetra përgjime dhe dokumente të siguruara nga BIRN përmes dy hetimeve në Prokurorinë e Krimeve të Rënda hedhin dritë mbi përfshirjen e krimit të organizuar në episode të blerjes së votës në Durrës, Kavajë, Lezhë dhe Dibër, ndërkohë që Shqipëria po shkon drejt një procesi të ri zgjedhor. 

Analize 23 Oct 2017

Gjyqtarët deklarojnë miliona lekë cash, ligjvënësit ndajnë qëndrime të ndryshme për kufizimet ligjore

Pas mbajtjes për vite të tëra të vlerave të mëdha të parave cash nëpër shtëpi, gjyqtarët në Shqipëri detyrohen nga ligji i vettingut që të depozitojnë në banka çdo qindarkë mbi 1.5 milionë lekë, por deputetët e Komisionit të Ligjeve ndajnë qëndrime të ndryshme se cilat subjekte e kanë këtë detyrim.

Analize 23 Aug 2017

Gjyqësori përpiqet të menaxhojë dëmet e mbi 300 rekurseve të lëna në harresë

Pas ekspozimit të skandalit “të groposjes” së mbi 300 rekurseve në arkivën e Gjykatës së Tiranës, inspektoriati i KLD-së nis verifikimet, ndërsa kryetari i Gjykatës së Lartë pohon se çdo çështje do të shqyrtohet rast pas rasti-duke e quajtur problemin “cënim të procesit të rregullt ligjor”.

Lajm 19 Jul 2017

Lirimi i Alket Hatisë i kushton hetim disiplinor gjyqtarit të Durrësit

Pas ankesës së ministrit të Drejtësisë, Inspektoriati i KLD-së nis hetim disiplinor ndaj gjyqtarit Petraq Çurri për shkelje të dispozitave proceduriale në vendimin për lirimin nga qelia të të kërkuarit Alket Hatija.   

Analize 14 Jul 2017

Vendimi i Gjykatës: Arrestimi “me urdhër të Interpolit” shkeli të drejtat e Hatisë

Vendimi i zbardhur i gjykatës tregon se Alket Hatija u la i lirë ndonëse gjyqtari Petrit Çurri kishte përpara një urdhër kërkimi ndërkombëtar për të, ndërkohë që arrestimi u cilësua i paligjshëm pasi shkel të drejtat e të dënuarit me 20 vjet burg për trafik droge.

Analize 14 Jul 2017

Adriatik Llalla keqpërdori autoritetin e prokurorisë për të censuruar mediat

Në prag të procesit të vetingut, Prokurori i Përgjithshëm Adriatik Llalla i kërkoi Autoritetit të Komunikimeve Elektronike dhe Postare, të censuronte një lajm kritik mbi pasurinë e tij në tejkalimin të parashikimeve ligjore.

Investigim 8 Feb 2017

Transparencë fakultative: tetë gjyqtarë në verifikim për shmangien sistemit audio

Regjistrimi audio i seancave gjyqësore synon rritjen e transparencës dhe kontrollit mbi gjyqësorin, por gjykatat më të mëdha dështojnë ta përdorin sistemin e ri për shkak të mungesës së sallave të gjyqit, ndërkohë që tetë gjyqtarë dyshohet se e kanë shmangur atë me dashje.   

Investigim 15 Nov 2016

Ngërçi i ligjit “Antimafia” ndihmon gjyqtarët e korruptuar të fshehin pasurinë

Ligji “Antimafia” ka prodhuar zero rezultate në zbulimin e pasurive të paligjshme të gjyqtarëve dhe prokurorëve të akuzuar për korrupsion, ndërkohë që hetuesit ankohen se dispozitat ligjore u kanë lidhur duart.

Investigim 12 May 2016

Kontrabanda e naftës shkatërron cilësinë e karburantit në treg

Të dhëna të siguruara nga BIRN tregojnë se cilësia e dobët e naftës në tregun shqiptar vjen si pasojë e përzierjes së karburantit që tregtohet në stacionet e shërbimit me naftë kontrabandë të prodhuar nga rafineritë vendase apo të importuar në mënyrë të paligjshme.

Investigim 4 Feb 2016

Shqiptarët paguajnë kostot e largimeve të paligjshme nga administrata publike

Urdhrat e paligjshëm të shkarkimeve nga administrata shkaktojnë drama familjare dhe kosto të rënda për buxhetin e shtetit, por praktika e shumëkritikuar vazhdon të aplikohet nga institucionet qendrore dhe lokale.

Më shumë