Postuar nga: Marija Ristic

Investigim 1 May 2020

Kompanitë e lidhura me bashkëshortin e ministres serbe të drejtësisë marrin kontrata shtetërore

BIRN ka zbuluar se kompanitë e lidhura me bashkëshortin e ministres serbe të drejtësisë, i cili është gjithashtu vëllai i një figure të njohur të shëndetësisë serbe, fituan 27 kontrata publike me vlerë rreth 26.8 milionë euro, përfshirë një ofertë prej tre milionë eurosh për një sistem informacioni në kujdesin shëndetësor.

Lajm 28 Apr 2020

Gjykata Speciale, prokurorët dorëzojnë aktakuzat e para

Prokuroria e Specializuar e Kosovës në Hagë ka ngritur aktakuza të reja për të dyshuar të pa bërë publik para një gjyqtari të procedurës paraprake, i cili tani do të shqyrtojë akuzat që kanë të bëjnë me krimet e kryera gjatë dhe menjëherë pas luftës në Kosovë.

Opinion 23 Apr 2020

Pse e përbuzën mediat serbe një mesazh paqeje nga Srebrenica

Kur Qendra Përkujtimore Srebrenicë bëri homazhe për serbët, romët, hebrenjtë dhe viktimat e tjera të kohës së Luftës së Dytë Botërore, disa media serbe vepruan shpejt duke e akuzuar atë se në fakt po tregohej anti-serbe.

Analize 27 Mar 2020

Qeveria e rrëzuar e Kosovës, marrëveshje sekrete dhe akuza për krime lufte

Për rrëzimin e qeverisë së Kosovës janë fajësuar mosmarrëveshjet politike, por disa vëzhgues besojnë se ajo mund të ketë lidhje me një marrëveshje të diskutueshme me Serbinë ose me afrikmin e akuzave për krime të lufte të politikanëve të lartë nga ana e prokurorëve të Hagës.

Analize 24 Mar 2020

Viktima e radhës e koronavirusit në Europë: E drejta e informacionit dhe të dhënave

Arrestimet, mbikëqyrja, përgjimet telefonike dhe shkeljet e privatësisë vazhdojnë të rriten ndërsa vendet e Europës Qendrore dhe Juglindore imponojnë ligje emergjente për të luftuar COVID-19.

Investigim 13 Dec 2019

Armët serbe u përdorën kundër protestuesve në Bagdad

Autoritetet irakiane thonë se ata nuk patën asnjë rol në importimin e granatave të gazit lotsjellës të gradës ushtarake të përdorura nga forcat irakiane kundër protestuesve në tetor. Megjithatë, një investigim i BIRN tregon se granatat e prodhuara nga Serbia ishin pjesë e një marrëveshje armësh midis Beogradit dhe Bagdadit dhe iu dërguan direkt ministrisë së mbrojtjes të Irakut në vitin 2009.

Analize 22 Jul 2019

Luftëtar, politikan, i dyshuar – Betejat ligjore të Ramush Haradinaj

Ramush Haradinaj bëri një kalim të suksesshëm nga ish-komandant i Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës në kryeministër të kësaj të fundit, por prokurorët në Hagë e kanë ndërprerë tashmë për herë të tretë karrierën e tij politike.

Lajm 19 Dec 2018

SHBA-ja i ndalon hyrjen në vend ish-komandantit serb

Qeveria amerikane ndaloi hyrjen në vend të Goran Radosavljeviç, një ish-shef policie dhe zyrtar i Partisë Progresive Serbe, për shkak të përfshirjes së tij të dyshuar në shkeljet e të drejtave të njeriut në luftën në Kosovë.

Lajm 15 Feb 2018

Prokurori i Gjykatës Speciale në Kosovë përgatitet për dorëheqje

Në një lëvizje surprizë, David Schwendiman, kryeprokurori i Gjykatës Speciale të Kosovës, lajmëroi se ai do të largohet së shpejti për shkak të daljes së tij në pension si zyrtar amerikan.

Opinion 23 Jan 2018

Vrasja e Ivanoviçit tregon se Serbia dhe Kosova duhet të bashkëpunojnë

BE-ja duhet të shfrytëzojë vrullin e krijuar nga hetimi i përbashkët për vrasjen e liderit serb të Kosovës Oliver Ivanoviç për të këmbëngulur që prokurorët e Serbisë dhe Kosovës të vazhdojnë të punojnë së bashku për të trajtuar krime të rënda.

Më shumë