Postuar nga: Ola Mitre

Analize 3 Feb 2020

Suksesi i pjesshëm i dekriminalizimit në luftën për pastrimin e politikës

Pesë vjet pasi Shqipëria ndërmorri një ligj për pastrimin e politikës nga krimi, numri i të prekurve nga ligji është i lartë, por shumë mendojnë se politika vijon të mbetet pak a shumë po aq pis sa më parë ndërsa mungesa e vullnetit politik ka bërë që ligji vetëm sa ka komplikuar rrugën e bashkëpunimit të politikës me krimin.

Investigim 14 Dec 2019

Tregu i punës mbyllet në mënyrë të paligjshme për personat me aftësi të kufizuar

Personat me aftësi të kufizuar në Shqipëri kanë dy herë më tepër gjasa të mbeten jashtë forcës së punës, për shkak të mosrespektimit të ligjit nga institucionet shtetërore dhe kompanitë private.

Investigim 22 Jun 2019

Diskriminimi dhe burokracitë pengojnë strehimin e familjeve rome dhe egjiptiane

Qindra familje rome dhe egjiptiane në Shqipëri përballen me diskriminim dhe paqartësi në përpjekjet për të përfituar nga programet e strehimit, ndërkohë që një ligj i ri mbetet i pazbatueshëm për shkak të mungesës së akteve nënligjore, kaosit administrativ dhe mungesës së vullnetit.

Investigim 12 Jul 2018

“Paketat falas” të kardiokirurgjisë u kushtojnë pacientëve mijëra euro në spitalet private

Ndonëse qeveria i hapi rrugën financimit të plotë të ndërhyrjeve kardio-kirurgjikale në spitalet publike dhe private prej vitit 2014, zbatimi në praktikë i këtij vendimi i ekspozon pacientët përballë kostove të kripura për të marrë shërbimin, paralelisht me paratë që Fondi u kalon spitaleve private.

Investigim 12 Jun 2018

Mallkimi i burimeve: Bashkitë shohin pak përfitim dhe shumë kosto nga industria nxjerrëse

Politikat e centralizuara fiskale, burokracia dhe informaliteti i kanë kthyer industritë nxjerrëse të mineraleve dhe naftës në një bekim për qeverinë dhe mallkim për bashkitë – të cilat përfitojnë shumë pak nga renta për të mbuluar kostot e ndikimit në infrastrukurë dhe në mjedis.   

Investigim 24 Oct 2017

Investimet ‘strategjike’ në turizëm kërcënojnë habitatet e lagunave shqiptare

Edhe pse një pjesë e banorëve vendas i shohin si mundësi punësimi, aktivistët mjedisorë paralajmërojnë se projektet për struktura turistike masive në lagunën e Karavastasë dhe të Nartës, për të cilat qeveria ka filluar procedurat për t’u dhënë statusin e investimeve strategjike, kërcënojnë shkatërrimin e habitateve natyrore dhe të biodiversitetit.

Investigim 12 Jun 2017

Klientelizmi politik: Donatori i LSI-së fiton miliona në tendera publikë

Kompania Xhast shpk, e cila është një ndër 42 donatorët e Lëvizjes Socialiste për Integrim ka përfituar tendera publikë mbi vlerat e lejuara nga Kodi Zgjedhor-një skemë kjo që sipas ekspertëve është mjaft e përhapur në të tre partitë kryesore.

Investigim 21 Apr 2017

Pensionistët e privilegjuar, ish-zyrtarët përfitojnë miliona nga pensionet suplementare

Taksapaguesit shqiptarë janë të detyruar çdo vit të subvencionojnë nga taksat e tyre një numër të kufizuar zyrtarësh, të cilët sipas ligjeve të miratuara gjatë dy dekadave të fundit, përfitojnë pensione dy apo tri herë më të larta se sa pjesa tjetër e popullsisë dhe kanë qenë në gjendje të bllokonin disa tentativa për zvogëlimin e përfitimeve.

Investigim 8 Mar 2017

Diga që kërcënon lumin e fundit të egër në Europë u miratua pa konsultime

Të dhënat e siguruara nga BIRN tregojnë se investitorët dhe agjencitë përgjegjëse publike, i lanë jashtë konsultimeve për projektin e hidrocentralit të Poçemit mbi lumin Vjosë banorët e zonave që përmbyten, institucionet vendore dhe organizatat mjedisore.

Investigim 28 Aug 2015

Asnjë surprizë në tenderin e lavanterisë në QSUT, fiton kompania në qendër të akuzave

Kompania A.G.S sh.p.k , e akuzuar nga konkurrentët dhe Kontrolli i Lartë i Shtetit se është favorizuar në mënyrë të paligjshme nga QSUT, ka fituar tenderin prej 1.1 miliardë lekë të lavanterisë.

Më shumë