Postuar nga: Ola Xama

Investigim 7 Dec 2020

Koncesionet e dështuara të porteve mbajnë peng ekonominë blu të Shqipërisë

Politika e nxitjes së turizmit të marinave nga qeveritë e dekadës së fundit përmes dhënies së koncesioneve për ndërtimin e porteve të jahteve kanë mbetur në letër, duke mbajtur peng zhvillimin e zonave strategjike të vendit.

Investigim 6 May 2020

Lufta për ‘Duty Free’ u kthye në test lakmues për klimën e investimeve të huaja

Si e përdori ligjin bashkëshortja biznesmene e një gjyqtari të fuqishëm për të ndaluar një kompani amerikane të investonte në aeroportin ndërkombëtar ‘Nënë Tereza’, kundër vullnetit të koncesionarit të terminalit dhe protestave të ambasadës amerikane në Tiranë.

Investigim 17 Jun 2019

Të dëbuar dhe të braktisur; borxhi i shpronësimeve kap vlerën 50.2 milionë euro

Prej më shumë se një dekade, qeveria shqiptare ka akumuluar një borxh prej  6 miliardë lekësh ndaj qindra familjeve – prona ose toka e të cilave është shpronësuar për t’u hapur rrugë projekteve për punë publike.

Investigim 14 Feb 2019

Pastrimi i parave të krimit dhe korrupsionit fshihet pas rënies së euros

Të dhënat dhe dokumentet e analizuara nga BIRN tregojnë se hyrjet e valutës së huaj në rrugë formale nuk e shpjegojnë dot mbiçmimin e lekut ndaj euros në tregun e këmbimit valutor gjatë viteve të fundit, luhatje që kanë sjellë kosto shtesë dhe kanë shkurtuar marzhet e fitimit për eksportuesit shqiptarë. 

Investigim 26 Jun 2018

Llogaritë e pandershme mbi kostot e energjisë nxjerrin konsumatorët të humbur

Të dhënat e siguruara nga BIRN tregojnë se OSHEE arkëton nga shqiptarët dhjetëra milionë euro më shumë nga sa është e autorizuar nga ERE, ndërsa institucioni rregullator pranon llogaritje të kostove të energjisë, të cilat rezultojnë të pandershme dhe rëndojnë konsumatorin me të padrejtë.

Investigim 13 Feb 2018

Skema e mbifaturimit; OSHEE nën akuzë se i ngarkoi humbjet konsumatorëve

Kompania publike e shpërndarjes së energjisë elektrike OSHEE, është nën hetim nga prokuroria për akuzat se mbifaturon një pjesë të klientëve të saj, duke i krijuar mundësi vetes të ulë artificialisht nivelin e humbjeve në rrjet.

Investigim 7 Sep 2017

Qeveria bekoi shitjen e paligjshme të aseteve të ARMO

Qeveria bëri një sy qorr, ndërsa pronat e gjigantit të hidrokarbureve ARMO iu shitën në ankand  në mënyrë të paligjshme Bankës Credins, duke i mohuar taksapaguesve mundësinë për të rimarrë një pjesë të qindra milionë eurove borxhe që kompania ka ndaj punonjësve, buxhetit të shtetit dhe kompanive publike.

Investigim 31 May 2017

Bankat dëmtuan klientët me kontrata të paligjshme

Të dhënat e siguruara nga BIRN tregojnë se një numër bankash të nivelit të dytë në Shqipëri, përdorin praktika të debatueshme dhe shpesh të paligjshme për t’i detyruar klientët e tyre të nënshkruajnë marrëveshje me dëm ekonomik për ta – ndërkohë që autoritetet mbikëqyrëse bëjnë një sy qorr dhe një vesh shurdh ndaj të drejtave të konsumatorëve.

Investigim 27 May 2016

Prapaskenat e kolapsit të gjigandit të hidrokarbureve ARMO

Dokumentet e siguruara nga BIRN dhe intervista me ish ministra dhe zyrtarë të lartë, hedhin dritë mbi mënyrën se si biznesmeni Rezart Taçi përvetësoi qindra milionë dollarë me anë të ‘mashtrimit, evazionit fiskal dhe kredive të këqija,’ duke shkatërruar kompaninë e rafinimit të naftës bruto ARMO – ndërkohë që institucionet dhe krerët e shtetit bënin një sy qorr.

Më shumë