Postuar nga: Peter Singer

Analize 15 Apr 2020

Kur do të jetë kurimi i pandemisë më keq sesa vetë sëmundja?

Ndërkohë që izolimet e vendosura nga qeveritë, për të luftuar pandeminë e koronavirusit, ndikojnë te një pjesë e madhe e popullsisë globale, më pak njerëz do të ndërrojnë jetë për shkak të COVID-19, si dhe nga sëmundje të tjera të transmetueshme. Por si duhet t’i krahasojmë këto përfitime me kostot e shkaktuara nga papunësia, izolimi social dhe falimentimet e gjera të bizneseve të ndryshme?

Analize 2 Mar 2020

Dy anët e errëta të COVID-19

Historikisht, tragjedi të tilla si epidemia e COVID-19 ndonjëherë kanë çuar në ndryshime të rëndësishme. Burimi i mundshëm i koronavirusit të ri – të ashtuquajturit “tregje të lagura”, në të cilat kafshët e gjalla shiten dhe theren para syve të klientëve – duhet të ndalohen jo vetëm në Kinë, por në të gjithë botën.

Analize 7 Jan 2020

A ishte e justifikuar vrasja e Suleimanit?

Në një konferencë për shtyp menjëherë pas sulmit me dron nga ana e Shteteve të Bashkuara ku mbeti i vrarë komandanti ushtarak iranian Qassem Suleimani, dhe disa te tjerë, një zyrtar i Departamentit Amerikan të Shtetit tha: “O Krisht! Duhet patjetër të shpjegojmë se përse i bëjmë këto gjëra?” Në fakt, nga kjo varet sundimit i ligjit ndërkombëtar.

Analize 16 Oct 2019

Momenti i Greta Thunberg

Askush nuk do të mund të kishte parashikuar se kjo suedeze në atë kohë 15-vjeçare do të fillonte një lëvizje të mbështetur nga miliona të rinj dhe do të mund t’u drejtohej liderëve botërorë. Për të parandaluar një katastrofë mjedisore, ne kemi nevojë për akoma më shumë njerëz si ajo.

Analize 9 Jul 2019

Sa të ndershëm jemi?

Është e zakonshme të dëgjosh njerëz të ankohen se jetojmë në një epokë në të cilën mbizotërojnë interesat vetjake, standardet morale nuk ekzistojnë, të tjerët nuk të interesojnë dhe shumica e njerëzve do të vidhnin n po të mendonin se do t’ia hidhnin paq.  Por një studim i ri që mbulon 40 vende ofron prova të forta se bota nuk është dhe aq e keqe.

Analize 7 Mar 2019

Përtej familjes tradicionale

 

Në shumë vende sot, familja tradicionale e përbërë nga një çift heteroseksual i martuar dhe me fëmijë po bëhet gjithnjë e më pak dominuese, ndërsa martesat e të njëjtit seks, bashkë-prindërimi dhe prindërit beqarë me fëmijë vazhdojnë të përhapen gjithnjë e më shumë. A janë këto trende vërtet aq të rrezikshme sa sugjeron një dokument i nënshkruar muajin e kaluar nga Papa Françesku dhe Imami i Madh i Al-Azharit?

Analize 14 Jan 2019

Mirënjohje më shumë seç duhet?

Shumë njerëz dhurojnë nga mirënjohja, jo vetëm universiteteve që kanë frekuentuar, por edhe për shkollave të tyre fillore dhe të mesme, si edhe spitaleve ku janë kuruar kur kanë qenë sëmurë. Por të dhurosh nga mirënjohja s’do të thotë që po bën domosdoshmërish më të mirën e mundshme.

Analize 22 Oct 2018

Zgjedhja e studentëve më të mirë

Në shoqëri shumë të pabarabarta, universitetet elitare që marrin fonde qeveritare mund të pritet të luajnë një rol në nxitjen e mobilitetit social. Por a nënkupton ky obligim se këto universitete vendosin se cilët aplikantë pranohen?

Analize 13 Aug 2018

Është bamirësia për të varfrit e kotë?

Një grup ekonomistësh kryesorë kanë kritikuar së fundmi ndihmat për të varfrit si të padobishme për t’i dhënë fund varfërisë globale. Por ndërsa presim që politikanët të zgjidhin shkaqet kryesore të varfërisë globale – dhe do të jetë një pritje e gjatë – le t’i përqendrojmë burimet tona shtesë në ndihmë efektive që ndihmon njerëzit në varfëri ekstreme të bëjnë jetën më të mirë të mundshme për rrethanat e tyre.

Analize 8 Jun 2018

Përse dashuria jonë për kafshët nuk mjafton

Në përgjithësi, kafshët shoqëruese, ato që mbajmë në shtëpi, trajtohen më mirë se kafshët në ferma. Por pavarësisht sjelljes pozitive të njerëzve ndaj maceve apo qenve, shumë prej tyre jetojnë jetë dëshpëruese, – argumentojnë në analizën e tyre, kërkuesja Agata Sagan  dhe profesori i filozofisë Peter Singer.

Më shumë