Richard N. Haass, president i Këshillit mbi Marrëdhëniet e Huaja, ka shërbyer si drejtor i planifikimit të politikave për Departamentin e Shtetit (2001-2003) dhe ishte i dërguari special i presidentit George W. Bush në Irlandën Veriore dhe Koordinator për të Ardhmen në Afganistan. Libri i tij më i ri është Foreign Policy Begins at Home: The Case for Putting America's House in Order.

Postuar nga: Richard N. Haass

Analize 12 Jan 2020

Vrasja e Suleimanit dhe inkoherenca strategjike e SHBA-së

Pas vrasjes së liderit të dytë më të fuqishëm të Iranit, Shtetet e Bashkuara mund ta gjejnë veten pa alternativë tjetër përveçse t’i kushtojnë më shumë burime ushtarake Lindjes së Mesme, një rrugë që mund të çojë në provokime të mëtejshme iraniane. Kjo mund të ndodhë në një kohë kur interesat amerikane përballen me sfida gjithnjë e në rritje kudo tjetër në botë.

Analize 19 Nov 2019

Kriza bërthamore që po afron

Ne po hyjmë në një periudhë të re dhe të rrezikshme. Konkurrenca apo edhe përdorimi i armëve bërthamore mund të bëhen përsëri kërcënimi më i madh për stabilitetin global. Më pak e sigurt është nëse liderët e sotëm janë në lartësinë e duhur për t’u përballur me këtë sfidë të re që po lind.

Analize 18 Oct 2019

Çmimi i lartë i tradhtisë së Donald Trump

Braktisja e forcave kurde në Sirinë veriore ka përforcuar dyshimet tashmë ekzistuese në rajon dhe kudo në botë mbi faktin nëse Shtetet e Bashkuara mbeten një aleat i besueshëm. Këto dyshime kanë baza të forta, sepse izolacionizmi që shoqëron këtë lëvizje mbështetet gjerësisht edhe nga publiku amerikan.

Analize 24 Apr 2019

Struktura e një revolucioni diplomatik

Teksa politika izraelite ka ndryshuar për djathtas, supozimet e gjysmë shekulli diplomaci në Lindjen e Mesme janë bërë të pavlefshme. Është koha për një ndryshim në mënyrën si e mendojmë Lindjen e Mesme jo se është shfaqur një model më i mirë diplomatik, por sepse paradigma aktuale bie në kontradiktë me realitetin.

Analize 22 Jan 2019

Strategjia e SHBA-së për të mos humbur luftën në Afganistan

Talibanët kanë arritur në përfundimin se është thjesht çështje kohe para se Shtetet e Bashkuara të lodhen nga vendosja e trupave në një vend të largët dhe duke shpenzuar 45 miliardë dollarë në vit për një luftë që nuk mund të fitohet. Ata mund të kenë të drejtë.

Analize 6 Dec 2018

Bota që ndërtoi George H. W. Bush

Ajo që ndodh në këtë botë është rezultat i asaj që njerëzit zgjedhin të bëjnë ose jo kur u parashtrohen sfida dhe mundësi. Presidenti i 41-të i Shteteve të Bashkuara nuk mori gjithmonë vendimet e duhura, por të dhënat e politikës së jashtme të administratës së tij janë të favorshme në krahasim me ato të ndonjë lideri tjetër modern.

Analize 15 Aug 2018

Perëndimi duhet të përballet me realitetin në Turqi

Kriza e monedhës e Turqisë dhe problemet e lindura me Shtetet e Bashkuara për burgosjen e një pastori amerikan kanë nxjerrë në pah shkatërrimin e partneritetit të dy vendeve që nga koha e Luftës së Ftohtë. Në vend që të mbajnë shpresë se Turqia do të kthehet në anën e Perëndimit, politikëbërësit e SHBA-së dhe ata europianë duhet të marrin në konsideratë një politikë të re ndaj saj.

Analize 19 Apr 2018

Raketat nuk përbëjnë strategji për Sirinë

Duhet të theksohet se sulmet me raketa të SHBA-së, Britanisë dhe Francës nuk janë dizenjuar për të dëmtuar regjimin e Bashar al-Asadit. Falë mbështetjes së Rusisë dhe Iranit, Asad e ka Sirinë nën kontroll dhe ka gjasa që kjo  nuk do të ndryshojë në të ardhmen e afërt.

Analize 21 Mar 2018

U prehtë në paqe Rendi Liberal Botëror

Vendimi i Amerikës për të braktisur sistemin botëror që ajo ndihmoi për ta ndërtuar, dhe pastaj ndihmoi për ta ruajtur për më shumë se shtatë dekada, përbën një pikë kthese, për shkak se të tjerët nuk kanë as interes dhe as mundësi ta mbajnë këtë rend. Rezultati do të jetë ai i një bote më pak të lirë, me më pak mirëqenie dhe më pak paqësore, për amerikanët dhe për të tjerët pa dallim.

Analize 25 Feb 2018

Lufta e Dytë e Ftohtë

Një çerek shekulli pas përfundimit të Luftës së Ftohtë, bota papritur e gjen veten në një luftë të dytë. Kjo situatë ishte tërësisht e shmangshme dhe nuk është në interes të asnjërës palë që tensionet të përshkallëzohen më tutje.

Më shumë