Postuar nga: Serbeze Haxhiaj

Reportazh 9 Aug 2019

Shpresë e re për viktimat e përdhunimeve të luftës në Kosovë

Një projekt i ri synon të ofrojë më shumë mbështetje mjekësore dhe psikologjike për të mbijetuarat e përdhunimeve të kohës së luftës në Kosovë – shumë prej të cilave, gjatë më shumë se dy dekadave, nuk kanë mundur ende të gjejnë ndihmë apo shërim.

Opinion 26 Jun 2019

Gazetarët e pavarur të Ballkanit duhet të bashkohen, ose të bien të bashkuar

Në një kohë kur presionet ndaj mediave janë më të forta se kurrë – shpesh më delikate dhe më pak fizike se më parë – është tepër e rëndësishme që ata nga ne që e shohin punën tonë si në shërbim të interesit publik të qëndrojnë të bashkuar.

Investigim 20 Jun 2019

Fëmijët e padukshëm të Kosovës: Trashëgimia e fshehtë e përdhunimeve të luftës

Fëmijët e lindur nga përdhunimi gjatë luftës i mijëra grave shqiptare të Kosovës nga forcat serbe janë mbajtur sekret, duke u braktisur, adoptuar ose rritur në qendra strehimi, ndërsa shumë pak nëna që pranuan të flasin në kushte anonimiteti mbesin të tmerruara nga mundësia e ekspozimit në publik.

Interviste 12 Jun 2019

Gjenerali i NATO-s kujton shpresat dhe tmerret e misionit në Kosovë

Gjeneral majori Lorenzo D’Addario, i cili u vendos për herë të parë në Kosovë pasi trupat e NATO-s u vendosën aty dy dekada më parë dhe tani drejton forcën e aleancës perëndimore në Kosovë, kujton vuajtjet që pa dhe bën thirrje për dialog dhe kompromis për krijimin e një paqeje të qëndrueshme.

Interviste 24 May 2019

Admirali i NATO-s: Për marrëveshjen Kosovë-Serbi nevojitet kompromis

Admirali James Foggo, komandanti i Komandës së Forcave të Përbashkëta Aleate të NATO-s, tha për BIRN se nevojitet “kompromis dhe sakrificë” nga të dyja palët në mënyrë që të ndërmjetësohet një marrëveshje përfundimtare për normalizimin e marrëdhënieve midis Kosovës dhe Serbisë.

Reportazh 20 May 2019

Si u identifikuan gabimisht shumë trupa të viktimave të luftës së Kosovës

Shumë familje, të afërmit e të cilëve u vranë në luftë, ndër vite po përjetojnë tronditjen e të zbuluarit se personi që kanë varrosur ishte identifikuar gabimisht dhe tani është dikush tjetër. Por rihapja e varreve për të kryer testet e ADN-së do të shkaktonte më shumë trauma.

Reportazh 16 Apr 2019

Të mbijetuarit e masakrës së Tërnjes druajnë se gjykata serbe nuk sjell drejtësi

Ndërsa sot jepet vendimi i gjykatës në Beograd ndaj dy ish-oficerëve të ushtrisë Jugosllave  për vrasjen masive të civilëve në fshatin Tërnje të Suharekës në mars 1999, të mbijetuarit kujtojnë si i shpëtuan vdekjes dhe përballjen me të akuzuarit në gjykatë.

Reportazh 3 Apr 2019

Prona e humbur: Të dhënat e zhdukura të Kosovës zgjasin betejat ligjore të pas luftës

Dialogu Beograd-Prishtinë i ndërmjetësuar nga BE-ja ka sjellë një marrëveshje për krijimin e një regjistri të besueshëm të pronave në Kosovë, por në praktikë, njerëzit mbeten të paaftë të kthehen në shtëpitë që ata humbën gjatë dhe pas luftës së viteve 1998-1999.

Reportazh 1 Apr 2019

20 vjet më pas, kujtimet e masakrës në Kosovë torturojnë ende të mbijetuarit

Dy dekada pasi forcat serbe vranë 106 shqiptarë të Kosovës në fshatin Pastasel, dy burra që mbijetuan risjellin në mendje se si filluan ekzekutimet, si u masakruan të afërmit e tyre dhe si ata arritën të largoheshin.

Interviste 25 Mar 2019

Pikëllimi për Rinasin, fëmijën viktimë të luftës së Kosovës

Lumnije Musaj rrëfen se si djali i saj pesëvjeçar Rinasi u vra nga një granatë e ushtrisë serbe derisa po dëbonin shqiptarët nga Kosova gjatë bombardimeve të NATO-s mbi ish-Jugosllavinë, 20 vjet më parë.

Më shumë