Postuar nga: Sławomir Sierakowski

Analize 25 Aug 2019

Brenda protestave në Hong Kong

Çfarë ka të ngjashme midis protestave në Hong Kong dhe revolucionit ‘Euromaidan’ në Ukrainë pesë vjet më parë?

Analize 18 Jul 2019

Epoka e votuesve cinikë

Votuesit që mbështesin partitë dhe liderët populistë po bëjnë zgjedhje politike që ata e dinë që janë të rrezikshme sepse ndiejnë se s’kanë ç‘të humbasin. Siç do të parashikonin ekonomistët e sjelljes, njerëzit bëhen më të prirur për të ndërmarrë rreziqe kur zgjedhja e perceptuar është midis “keq” dhe “më keq”.

Analize 4 Apr 2019

Si të mposhtësh një populist

Reformatorja progresiste Zuzana Čaputová fitoi zgjedhjet presidenciale në Sllovaki dhe kjo sugjeron se forca më e madhe e populizmit qëndron te opozita e dobët. Nëse formula e saj e fitores kopjohet gjetkë, avancimi i populistëve në demokracitë perëndimore mund të sprapset.

Analize 24 Dec 2018

Jelekverdhët janë këtu për të qëndruar

Edhe pse sulmi i fundit në një treg Krishtlindjesh në Strasburg, Francë, ka larguar sadopak energji nga protesta e jelekverdhëve, shkaqet kryesore të pakënaqësisë së votuesve francezë vazhdojnë të mbeten. Në qendër të vëmendjes nuk është nevoja për reformë, por kostot dhe kush duhet t’i paguajë ato.

Analize 30 Oct 2018

Fundi i sistemit dypartiak të Gjermanisë

Që prej zgjedhjeve federale të Gjermanisë shtatorin e kaluar, është bërë e qartë se sistemi i dikurshëm i qëndrueshëm i partive politike në vend është në rrezik. Ajo që është më e rëndësishme, rrëzimi i mbështetjes për Partinë Social Demokrate do të thotë që Gjermania, së bashku me pjesën tjetër të Europës, mund të shkojë drejt një epoke të re paralize dhe paqëndrueshmërie.

Analize 20 Apr 2018

Tundimi populist i Gjermanisë

Pas muajsh bisedimesh të vështira për koalicion, kancelarja gjermane Angela Merkel së fundmi ia doli të krijojë një qeveri të re në fillim të marsit, ndërsa zbuloi se ka një plangprishës në kampin e saj. Me synimin për të çuar para frymën e tij të djathtë, lideri i Bashkimit Social-Kristian Horst Seehofer ka nisur një luftë të ftohtë kundër Merkel dhe establishmentit politik gjerman.

Analize 21 Mar 2018

Shteti fëminor polak

Refuzimi tërësor nga ana e qeverisë polake për të pranuar çfarëdolloj faji apo gabimi të vetin tregon një mungesë pamaturie me rrënjë të thella. Së fundmi, kur sekretari i shtetit i SHBA-së telefonoi presidentin Andrzej Duda për të kundërshtuar ligjin kontrovers të qeverisë mbi memorien historike, Duda nuk iu përgjigj telefonatës, në thelb duke vënë gishtat në veshë.

Analize 16 Mar 2017

Polonia do të hakmerret ndaj Europës

Përpjekja e udhëheqësit de facto të Polonisë, Jarosław Kaczyński, për të ndaluar rizgjedhjen e Donald Tusk si President i Këshillit të Europës përfundoi me poshtërim dhe disfatë. Tashmë ne mund të presim që qeveria polake të hakmerret ndaj BE-së, pavarësisht pasojave gjeopolitike apo ekonomike që mund të ketë ky vend.

Analize 18 Oct 2016

Lufta e populistëve kundër grave

Jarosław Kaczyński dhe Donald Trump, dy politikanët që kanë tronditur botën këte vit, pothuajse ia kanë dalë, pavarësisht zemërimit që kanë shkaktuar deri tani. Por jo edhe për shumë gjatë: duke përqafuar hapur seksizmin, dukshëm ata kanë hapur sherr me armikun e gabuar.

Analize 26 Jun 2016

Mbretëria e Bashkuar dhe jo BE do të mbijetojë

Pas Brexit, Europa mund të shfaqet më në fund si një aktor i fuqishëm ndërkombëtar: vendi i tretë më i madh i botës, i cili ironikisht ka anglishten si gjuhë administrative. Por, për fat të keq, vullneti politik për të arritur një rezultat të tillë ka pak gjasa të shfaqet – dhe deri sa të shfaqet – situata mund të jetë bërë shumë më e rëndë nga sa është sot.

Më shumë