Postuar nga: Srecko Latal

Opinion 10 Feb 2020

Strategjia e re e zgjerimit e BE-së pa interes për Ballkanin

Pavarësisht të gjithë bujës, strategjia e re e anëtarësimit në BE nuk ka gjasa të ndryshojë një proces të gjatë zhgënjimi dhe mosangazhimi midis Brukselit dhe rajonit.

Analize 29 Aug 2019

V4 do të mbajë flamurin për shpresat e Ballkanit për anëtarësim në BE

Ndërsa BE-ja vuan nga ‘lodhja nga zgjerimi’, kombet e Katërshes së Vishegradit në Europën Qendrore janë të vendosura të mbështesin aspiratat e Ballkanit për t’u anëtarësuar në bllok – por a do të jenë ato advokues efikasë?

Opinion 4 Jul 2019

Harrojeni Poznanin –BE-së i nevojitet një politikë e re për Ballkanin

Me “procesin e vjetër të Berlinit” dhe perspektivën e zgjerimit të BE-së në Ballkan tashmë të vdekur, Brukseli duhet ta harrojë samitin e Poznanit dhe të punojë shpejt në një qasje të re dhe më realiste ndaj rajonit.

Opinion 26 Apr 2019

Rivaliteti global në Ballkan mund të shpërbëjë rajonin

Në ngjashmëri me kohët që çuan në Luftën e Parë Botërore – ose në shpërbërjen e ish-Jugosllavisë – Ballkani është bërë përsëri një arenë për lojërat e pushteteve globale.

Opinion 4 Oct 2018

Tërheqja e BE-së po krijon “efekt domino” në të gjithë Ballkanin

Humbja e perspektivës së zgjerimit të BE-së po sjell ndikime shumë negative në të gjithë Ballkanin – nga Kosova te Maqedonia dhe tani te Bosnja.

Lajm 25 Jan 2018

Zbulimi i korrupsionit mbetet sfidë për median e Ballkanit

Zbulimi i korrupsionit mbetet sfidë për media në Ballkan janë subjekt i një sërë presionesh dhe sfidash të ndryshme – siç tregon krahasimi ynë i raportimit për raste të tilla në Bosnje, Kosovë dhe Serbi.

Analize 21 Aug 2017

Thatësira ” Luçifer ” dëmton rëndë bujqësinë në Ballkan

Një nga valët më të këqija të të nxehtit goditi Ballkanin këtë verë, ndërsa “Luçiferi” ka sjellë thatësira dhe ka djegur pyje, duke dëmtuar të korrat në rajon, thonë ekspertët.

Opinion 25 May 2017

Mogherini duhet ta vazhdojë angazhimin në Ballkanin Perëndimor

Lajmet e mira në Ballkanin Perëndimor duhet ta frymëzojnë shefen e politikës së jashtme të Bashkimi Europian ta shtojë ndikimin e BE në rajon si mënyra më e mirë për ta mbajtur atë larg telasheve etnike dhe përsëritjes së krizave të viteve ’90.

Opinion 5 May 2017

BE-ja bën sehir ndërsa Ballkani zhytet në kaos

Dhuna që shpërtheu së fundmi në Maqedoni dhe kriza të tjera në Shqipëri, Bosnje, Kroaci, Kosovë, Mal të Zi dhe Serbi – sugjerojnë të gjitha që Ballkani mund të jetë duke shkuar drejt trazirave dhe konflikteve.

Analize 22 Aug 2016

Dështimet e Perëndimit ngjallin fantazmat e vjetra të Ballkanit

Dështimi i Bashkimit Europian dhe Shteteve të Bashkuara për mbrojtjen e demokracisë dhe të drejtave të njeriut në Turqi- ku qeveria po vazhdon të shtypë kundërshtarët, dërgon mesazhe të rrezikshme për elitat politike të Ballkanit.

Më shumë