Sven Milekiç është gazetar i Rrjetit Ballkanik për Gazetarinë Investigative në Kroaci.

Postuar nga: Sven Milekic

Interviste 5 Mar 2019

Goli Otoku: “Kampi i djerrë” i Jugosllavisë për stalinistët

Libri i historianit kroat Martin Previsiç mbi kampin e burgimit të Goli Otokut të viteve 1950 eksploron metodat brutale të përdorura nga regjimi jugosllav pasi u nda nga Bashkimi Sovjetik dhe pasi druhej se ishte nën kërcënimin e armiqve stalinistë brenda vendit.

Interviste 7 Feb 2019

Avokatja e Popullit në Kroaci: “Kërcënimet s’do ta ndalin luftën time ndaj revizionizmit”

Avokatja e Popullit Lora Vidoviç thotë se presionet dhe kërcënimet nuk do ta ndalojnë atë që të trajtojë revizionizmin historik shqetësues që përpiqet të relativizojë krimet fashiste të kryera në Luftën e Dytë Botërore.

Lajm 29 Aug 2018

Wikipedia kroate ndryshon sërish artikullin për kampin Jasenovaç

Wikipedia kroate ka ndryshuar sërish artikullin për kampin e përqendrimit të luftës së dytë botërore në Jasenovaç, duke e quajtur atë një kamp “grumbullimi” dhe “pune”, cilësime që shkojnë kundër fakteve historike të vdekjeve të ardhura nga kampi i përqendrimit.

Interviste 25 Jun 2018

Ministri i jashtëm i Hungarisë: “Ne jemi një vend anti-emigracion”

Në një intervistë me BIRN, Peter Szijjarto mbron lëvizjet e Hungarisë që shënjestrojnë OJQ-të që ndihmojnë refugjatët dhe emigrantët, vlerëson trajtimin që Serbia i bën pakicave dhe thotë se nuk e kupton përse BE-ja po zvarrit anëtarësimin e Malit të Zi.

Blog 3 May 2018

Kroacia ka nevojë për më shumë baballarë e për më pak “etër”

Sa kohë duhet të presim në shoqërinë tonë patriakale para se të kemi baballarë dhe jo “etër” – figura të frikshme roli i vetëm i të cilëve në jetën e fëmijëve të tyre është ai i policit?

Analize 26 Mar 2018

Si e zhduku Wikipedia kroate një kamp përqendrimi

Ndryshe nga Wikipedia në gjuhët e tjera, versioni në gjuhën kroate i referohet kapit të përqendrimit të Jasenovacit të kohës së Luftës së Dytë Botërore si “kamp grumbullimi” – si edhe minimizon krimet fashiste dhe shpërfill polemikat e krahut të djathtë.

Reportazh 9 Mar 2018

Si antifashizmi i la vendin nacionalizmit në sportet në Ballkan

Atletët e Ballkanit ishin të përgatitur të vdisnin duke luftuar nazizmin dhe fashizmin në vitet 1930 dhe 1940, por disa figura të spikatura të sportit tani përkrahin nacionalizmin.

Lajm 13 Feb 2018

Pyetjet për luftën ‘u ndaluan’ gjatë vizitës së Vuçiç në Kroaci, thonë deputetët

Deputetë të opozitës në Kroaci kritikuan zyrtarët në Zagreb të cilët udhëzuan gazetarët të mos e pyesnin presidentin serb Aleksandër Vuçiç për retorikën e tij nacionaliste gjatë luftërave të viteve 1990.

Analize 18 Jan 2018

Ligji për ndalimin e gjuhës së urrejtjes në internet shqetëson ekspertët në Kroaci

Ndërsa Kroacia shpalli planet për një ligj të ri për të rregulluar gjuhën e urrejtjes, nxitjen për dhunë dhe lajmet false në internet, disa ekspertë kanë frikë se kjo mund të shkaktojë censurë dhe të kufizojë lirinë e shprehjes.

Lajm 17 Jan 2018

Gjykata kroate liron nga akuzat priftin që mbrojti ustashët

Një gjykatë në Split ka liruar nga akuzat një prift katolik për prishje të rendit publik, pasi gjatë një predikimi ai mbrojti shtetin fashit kroat të kohës së luftës.

Më shumë