Postuar nga: Vesko Garceviç

Opinion 31 Aug 2021

Dështimi në Afganistan ofron mësime për politikën perëndimore në Ballkan

Perëndimi duhet ta shohë poshtërimin e tij në Afganistan si një thirrje zgjimi për të riparë strategjitë e tij në pjesë të tjera të botës, si për shembull në Ballkan.

Opinion 28 May 2021

Brukseli duhet të ndryshojë strategji në Ballkan

Mjeti kryesor i BE-së në Ballkanin Perëndimor është oferta dhe shpresa e anëtarësimit në BE, kështu që nëse nuk e ristarton procesin e bllokuar të zgjerimit, aftësia e saj për të ndikuar në ngjarjet në rajon do të vuajë ndjeshëm.

Analize 3 Jun 2020

Amerika më e pak e prirur se kurrë të ndihmojë Ballkanin

Një rajon gjithnjë e më i brishtë ka nevojë të madhe për mbështetjen e SHBA-së për çështjet që ka ende të papërfunduara, por shpërqendrimet për shkak të zgjedhjeve, problemet ekonomike të lidhura me COVID dhe çështje të tjera nënkuptojnë se Ballkani nuk do ta marrë këtë vëmendje.

Opinion 28 May 2019

Rezultatet e zgjedhjeve europiane thjesht përkeqësojnë perspektivën e vagët të Ballkanit

Me ekstremin e djathtë që bën progres të mëtejshëm akoma më të qartë në zgjedhjet europiane që u mbajtën këtë fundjavë, lojtarët kryesorë të BE-së me shumë gjasa do të bëhen akoma më të kujdesshëm në lidhje me zgjerimin e mëtejshëm për të përfshirë Ballkanin Perëndimor.

Opinion 15 Aug 2018

Ndarja Kosovë-Serbi mund të shkaktojë konflikte të reja në Ballkan

Një shkëmbim territoresh midis Kosovës dhe Serbisë mund të shkaktojë një reagim zinxhir dhe destabilitet në të gjithë Ballkanin dhe Perëndimi duhet të hapë sytë për pasojat shkatërruese që mund të sjellë kjo.

Opinion 17 Jul 2018

Kërcënimi i Nato-s nuk është Trumpi, por një botë që po ndryshon

Samiti i fundit i NATO-s theksoi faktin se Shtetet e Bashkuara dhe Europa po përpiqen të gjejnë një formulë për ta mbajtur të fortë lidhjen Euro-Atlantike në një kohë transformimi global.

Opinion 6 Jun 2018

Lidershipi Amerikan në Ballkan

Amerika e Trumpit duhet të punojë me BE-në në Ballkan ose rrezikon të nxisë nacionalizmin dhe paqëndrueshmërinë e rinovuar.

Opinion 11 Jan 2018

Përparimi dredharak i Kinës në Ballkan duhet të shqetësojë BE-në

Ndërsa Europa përqendrohet te kërcënimi rus në rajonin e Europës Lindore, ajo ka shpërfillur rreziqet që i vijnë nga rritja e ndikimit të Kinës në rajon.

Opinion 10 Nov 2017

Çfarë lloji neutraliteti kërkon Serbia?

Në një kohë kur ‘neutraliteti’ mund të jetë vetëm një maskë për lidhje të ngushta me Rusinë, Serbia duhet të nisë një debat të hapur se çfarë nënkupton me të vërtetë ky koncept në kontekstin e Ballkanit.

Opinion 14 Sep 2017

“Lojërat” e Rusisë bëjnë jehonë në Ballkan

Teksa Moska përgatitet për stërvitjen më të madhe ushtarake në dekada, Ballkani po ndjen tensionin në rritje mes Perëndimit dhe Lindjes.

Më shumë