Lajm7 Oct 2021

Koncesioni Milot-Morinë, 62 milionë euro për katër vjet

Koncesioni kontrovers i mirëmbajtjes së autostradës Milot-Morinë parashikon një investim të kompanisë koncesionare me vlerë 44 milionë euro. Sipas të dhënave të Ministrisë së Financave, brenda katër viteve të para të operimit, koncesionari  pret të arkëtojë deri në fund të këtij viti 60 milionë euro.

Autor: Gjergj Erebara BIRN Tiranë
Printo

Makina e kamionë, duke kaluar në sportelet e pagesës së taksës në rrugën e Kombit, pranë tunelit te Kalimashit.

Koncesioni i autostradës Milot-Morinë i ka kushtuar shqiptarëve 5.4 miliardë lekë deri në fund të vitit 2020 dhe pritet t’i kushtojë 7.6 miliardë lekë ose 62 milionë euro deri në fund të këtij viti, në një kohë kur i gjithë detyrimi i kompanisë kontraktore për investime në këtë segment është në masën 5.4 miliardë lekë ose 44 milionë euro, bëhet e ditur nga të dhënat zyrtare të Ministrisë së Financave.

Kompania koncesionare, Albanian Highway Concession, nën pronësi të përbashkët të Kastrati Group dhe Salillari, e ka arkëtuar këtë shumë pjesërisht nga buxheti i shtetit dhe pjesërisht nga përdoruesit e rrugës. Sipas të dhënave, 2.5 miliardë lekë janë paguar apo pritet të paguhen nga taksapaguesit deri në fund të këtij viti ndërsa 5.1 miliardë lekë janë të ardhurat nga përdoruesit e rrugës.

Koncesioni ka një afat 30 vjeçar ndërsa në katër vitet e para, ai i ka kushtuar qytetarëve mesatarisht 15.6 milionë euro.

Kompania koncesionare ka një kapital themeltar të paguar prej 380 milionë lekësh, (3.1 milionë euro).

I konsideruar si një projekt tipik i kapjes së shtetit nga interesa private, koncesioni u prit me protesta të dhunshme, të cilat u interpretuan gjerësisht si një kryengritje kundër “oligarkisë”. Katër vjet më pas, përfitimi i qytetarëve nga kjo marrëveshje mbetet për t’u parë.

Sipas bilancit financiar, kompania ka gjithsej 77 punonjës. Ajo ka realizuar fitime neto prej 42 milionë lekësh.

 

Të ardhurat e koncesionit Milot-Morinë
Në mijë lekë 2018 2019 2020 2021 Totali
Nga buxheti 308,183 570,642 811,734 810,259 2,500,818
Nga tarifa 413,473 1,811,813 1,474,044 1,359,988 5,059,318
Totali 721,656 2,382,455 2,285,778 2,170,247 7,560,136
Burimi: Ministria e Financave

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *