Lajm12 Jan 2018

Maqedonia miraton ligjin për gjuhën shqipe

Deputetët maqedonas të enjten miratuan një ligj tepër të shumëpritur që shtrin përdorimin zyrtar të gjuhës shqipe në të gjithë vendin.

Autor: Sinisa Jakov Marusic BIRN Shkup
Printo

Parlamenti i Maqedonisë. Foto: MIA

Qeveria e re e Maqedonisë ka nderuar zotimin e saj për të bërë më shumë për pakicën shqiptare të vendit, pasi 69 nga 120 deputetët në parlament votuan për një ligj të ri mbi përdorimin e gjuhëve.

Ligji u miratua gjithashtu nga një e ashtuquajtur shumicë e dyfishtë, që do të thotë se ka marrë gjithashtu nivelin e duhur të mbështetjes nga shumica e deputetëve të grupeve të pakicave etnike, si dhe deputetët në përgjithësi.

Ligji shtrin përdorimin zyrtar të gjuhës shqipe në të gjithë vendin, në të cilin shqiptarët etnikë përbëjnë rreth një të katërtën e popullsisë së përgjithshme prej 2.1 milionë banorësh, duke lehtësuar komunikimin në gjuhën shqipe me institucione si komunat, spitalet dhe gjykatat.

Ligji i mëparshëm e përcaktonte gjuhën shqipe si një gjuhë zyrtare, por e dha këtë status në ato zona ku shqiptarët përbëjnë mbi 20 për qind të popullsisë lokale.

Dispozita e re shihet si dispozita e fundit ligjore e mbetur që rrjedh nga marrëveshja e paqes e vitit 2001 që i dha fund një konflikti të armatosur midis kryengritësve shqiptarë dhe forcave maqedonase.

Ligji u miratua në mungesë të deputetëve nga partia kryesore opozitare VMRO DPMNE.

Opozita, e cila më parë pretendoi se një ligj i tillë do të vinte në rrezik interesat kombëtare të vendit, në një deklaratë për shtyp të dhënë pas miratimit të ligjit përsëriti pretendimin e saj se ligji ishte “antikushtetues”.

Opozita pohoi gjithashtu se miratimi i saj në parlament ishte “mashtrues”, duke akuzuar shumicën e qeverisë se e ka prezantuar duke gënjyer këtë legjislacion si një reformë të kërkuar nga BE-ja.