Lajm12 Mar 2019

Presidenti Ivanov refuzon të përdorë emrin e ri të Maqedonisë

Refuzimi i presidentit në largim Gjorge Ivanov për të nënshkruar dokumentet që përfshijnë emrin e ri të vendit, Maqedonia e Veriut, po kërcënon të shkaktojë një ngërç institucional.

Autor: Sinisa Jakov Marusic BIRN Shkup
Printo

Presidenti i Maqedonisë së Veriut Gjorge Ivanov. Foto: Facebook/Gjorge Ivanov

Presidenti në largim i Maqedonisë së Veriut Gjorge Ivanov po refuzon të nënshkruajë 11 ligje që janë miratuar kohët e fundit nga parlamenti që përdorin emrin e ri të vendit, Maqedonia e Veriut, ose për të ndryshuar emrin e zyrës së tij në përputhje me rrethanat.

Ndër ligjet që Ivanovi së fundmi riktheu në parlament pa nënshkrim janë disa nga reformat kryesore të kërkuara nga BE-ja, tha zyra e shtypit e parlamentit.

Zyra e shtypit tha se presidenti nuk nënshkroi gjashtë dispozita të miratuara në një seancë parlamentare të mbajtur më 28 shkurt, duke përfshirë një që parashikon formimin e një Agjencie të re Operacionale Teknike, e cila është pjesë e reformave të kërkuara prej kohësh nga BE-ja për shërbimet e sigurisë së vendit. Agjencia do të kujdeset për aspektet teknike të përgjimit.

Ivanov nuk ka nënshkruar edhe pesë dispozita të tjera që parlamenti miratoi më 4 dhe 6 mars, duke përfshirë një për marrjen e një huaje nga Banka Botërore, si dhe një dispozitë që ndryshon Ligjin për Qasje në Informimin Publik.

Teknikisht, parlamenti tani ka mundësinë t’i votojë këto dispozita për herë të dytë, gjë që do ta detyronte presidentin t’i nënshkruajë ato.

Por ligjet nuk parashikojnë një afat kohor që presidenti ta bëjë këtë, që do të thotë se ai mund t’i lërë ato të pa nënshkruara për një kohë të pacaktuar.

Një opsion më realist është se të gjitha këto ligje dhe dispozita, dhe ndoshta edhe të tjera, mund të duhet të presin deri pas zgjedhjeve presidenciale prill-maj që të miratohen nga presidenti i ardhshëm.

Por shtyrja mund të dëmtojë shanset e vendit për të caktuar një datë për hapjen e bisedimeve në qershor për pranimin e vendit në BE.

Në një sqarim që presidenti Ivanov i dërgoi parlamentit së bashku me ligjet e pa nënshkruara, ai tha se do të vepronte gjithmonë sipas një premtimi që dha pesë vjet më parë kur ai u emërua për të “mbrojtur Kushtetutën dhe për të mbrojtur interesat e Republikës së Maqedonisë”.

Parlamenti në tetor miratoi një propozim të qeverisë për ndryshimin e kushtetutës për të lejuar ndryshimin e emrit të vendit në Republika e Maqedonisë së Veriut – siç u kërkua sipas marrëveshjes historike të vendit me Greqinë.

Vendi filloi të përdorë emrin e ri në fillim të shkurtit pasi parlamenti grek miratoi pranimin e tij në NATO.

Presidenti, i cili është një kundërshtar i fortë i marrëveshjes së emrit, ka qenë i vetmi zyrtar që nuk e ka pranuar atë.

Në korrespondencën e tij zyrtare, logot, memorandumet dhe faqja e internetit, zyra presidenciale ende përdor emrin e vjetër të vendit, Republika e Maqedonisë.

Gazeta Zyrtare, e cila boton vendimet zyrtare, njoftoi javën e shkuar se nuk do të botojë dekretet dhe vendimet e presidentit derisa presidenca të ndryshojë emrin e saj.