Lajm12 Jul 2019

Qeveria e Tiranës financon Këshillin Kombëtar Shqiptar në Mal të Zi

Qeveria e Shqipërisë ka vendosur të ofrojë 25,000 euro në mbështetje financiare për Këshillin Kombëtar Shqiptar të Malit të Zi, i cili përfaqëson interesat e pakicës etnike shqiptare në vend.

Autor: Samir Kajosevic BIRN Podgoricë
Printo

Komuna e Plavës në Mal të Zi. Foto: Xe0us/Wikimedia commons

Faik Nika, kryetari i Këshillit Kombëtar Shqiptar, tha të premten se qeveria shqiptare do të japë mbështetje financiare për herë të parë për të ndihmuar drejtimin e organizatës dhe zyrës së tij në komunën e Plavës.

Nika tha për mediat malazeze se qeveria shqiptare ka marrë kohët e fundit tre vendime shumë të rëndësishme për komunitetin shqiptar në Malin e Zi.

“Ata vendosën të heqin lejet e punës për shqiptarët nga Mali i Zi që punojnë në Shqipëri. Ekziston edhe vendimi për të hapur një konsullatë shqiptare në komunën e Ulqinit dhe vendimin për të mbështetur financiarisht Këshillin Kombëtar të Shqiptarëve në Mal të Zi,” tha ai.

“Ky është rezultat i bashkëpunimit intensiv midis Këshillit Kombëtar Shqiptar, Ambasadës Shqiptare në Podgoricë dhe qeverisë shqiptare,” shtoi ai.

Këshilli Kombëtar Shqiptar u themelua në vitin 2008 dhe, ashtu si edhe këshillat e tjera kombëtare që përfaqësojnë interesat e pakicave në vend, financohet nga buxheti i shtetit malazez.

Një raport nga Ministria e të Drejtave të Njeriut dhe të Pakicave i qeverisë malazeze në vitin 2018 tha se shteti dha 600,000 euro në mbështetje financiare për tre këshillat kombëtare të vendit (shqiptar, boshnjak dhe serb).

Sipas ligjit malazez, këshillat kombëtarë janë organe të pavarura, të financuara kryesisht nga shteti për të promovuar trashëgiminë kulturore të komuniteteve etnike shqiptare, boshnjake dhe serbe.

Ministri i Jashtëm shqiptar Gent Çakaj tha të premten se Këshilli Kombëtar luan një rol thelbësor në përfaqësimin dhe fuqizimin e shqiptarëve në Malin e Zi.

“Vendimi i qeverisë shqiptare për të mbështetur Këshillin Kombëtar Shqiptar nuk është një veprim i izoluar dhe individual. Ky akt shënon vetëm fillimin e programit të qeverisë për të ndërmarrë financime periodike dhe mbështetje sistematike për Këshillin Kombëtar Shqiptar në Mal të Zi,” shkroi Cakaj në Facebook.

Qeveria shqiptare i hoqi lejet e punës për shqiptarët nga Mali i Zi dhe Maqedonia e Veriut në maj, kështu që ata kanë të njëjtat të drejta për të punuar në vend si shqiptarët nga Kosova dhe Lugina e Preshevës në Serbi.

Cakaj tha në atë kohë se kjo ishte pjesë e një pakete më të gjerë masash që Shqipëria ka planifikuar për të sjellë më afër shqiptarët etnikë në rajon.

Shqiptarët etnikë përbëjnë rreth pesë për qind të popullsisë së Malit të Zi dhe përbëjnë shumicën në zonën e Tuzit dhe shumicën e Malit të Zi jugperëndimor.