Analize13 Oct 2021

Somnambul drejt luftës me Kinën

Nëse marrëdhënia kino-amerikane do të ishte një dorë pokeri, amerikanët do të kuptonin se atyre iu është dhënë një dorë e mirë letrash. Por edhe një dorë e mirë mund të të bëjë të humbasësh, nëse luan keq.

Autor: Joseph S. Nye, Jr. Project Syndicate Kembrixh
Printo

Presidenti amerikan Joe Biden dhe ai kinez Xin Jinping. Foto: Wikimedia Commons.

Ndërsa administrata e presidentit amerikan Joe Biden zbaton strategjinë e saj të konkurrencës së fuqisë së madhe me Kinën, analistët kërkojnë metafora historike për të shpjeguar rivalitetin e thelluar. Por ndërsa shumë kujtojnë fillimin e Luftës së Ftohtë, një metaforë historike më shqetësuese është fillimi i Luftës së Parë Botërore. Në 1914, të gjitha fuqitë e mëdha prisnin një Luftë të tretë të shkurtër Ballkanike. Në vend të kësaj, siç ka treguar historiani britanik Christopher Clark, ata shkuan somnambul drejt një përplasje që zgjati katër vjet, shkatërroi katër perandori dhe vrau miliona njerëz.

Në atë kohë, liderët nuk i kushtonin vëmendje të mjaftueshme ndryshimeve në rendin ndërkombëtar që dikur ishte quajtur “koncerti i Evropës”. Një ndryshim i rëndësishëm ishte forca në rritje e nacionalizmit. Në Evropën Lindore, pan-sllavizmi kërcënonte si perandorinë osmane ashtu edhe atë austro-hungareze, të cilat kishin popullsi të madhe sllave. Autorët gjermanë shkruan për pashmangshmërinë e betejave teutoni-sllave dhe librat shkollorë ndezën pasionet nacionaliste. Nacionalizmi rezultoi të ishte një lidhje më e fortë se socializmi për klasat punëtore të Evropës dhe një lidhje më e fortë se kapitalizmi për bankierët e Evropës.

Për më tepër, pati një vetëkënaqësi në rritje për paqen. Fuqitë e mëdha nuk ishin përfshirë në një luftë në Evropë për 40 vjet. Sigurisht, kishte pasur kriza – në Marok në 1905-1906, në Bosnjë në 1908, në Marok përsëri në vitin 1911 dhe luftërat ballkanike në 1912-1913 – por të gjitha kishin qenë të menaxhueshme. Kompromiset diplomatike që zgjidhën këto konflikte, megjithatë, nxitën zhgënjim dhe mbështetjen në rritje për revizionizmin. Shumë liderë besuan se një luftë e shkurtër vendimtare e fituar nga të fortët do të ishte një ndryshim i mirëpritur.

Një arsye tjetër për humbjen e fleksibilitetit në rendin ndërkombëtar të fillimit të shekullit XX ishte politika gjermane, e cila ishte ambicioze, por e paqartë dhe konfuze. Kishte një ngathtësi të tmerrshme në ndjekjen e Kaiser Wilhelm II për një fuqi më të madhe. Diçka e ngjashme mund të shihet me “Ëndrrën e Kinës” të presidentit Xi Jinping, braktisjen e tij nga qasja e durueshme e Deng Xiaoping dhe teprimet e diplomacisë nacionaliste të Kinës.

Politikëbërësit sot duhet të jenë vigjilentë ndaj rritjes së nacionalizmit në Kinë, si dhe shovinizmit populist në Shtetet e Bashkuara. Kombinuar me politikën e jashtme agresive të Kinës, një histori ngërçesh dhe kompromisesh të pakënaqshme mbi Tajvanin, ekzistojnë perspektivat e përshkallëzimit të paqëllimshëm midis dy fuqive. Siç thotë Clark, ku ndodhi katastrofa si Lufta e Parë Botërore, “ato na imponojnë (ose duket se e bëjnë këtë) një ndjenjë të domosdoshmërisë së tyre”. Por në vitin 1914, përfundon Clark, “e ardhmja ishte akoma e hapur. Me gjithë forcimin e fronteve në të dy kampet e armatosura të Evropës, kishte shenja se momenti për një konfrontim të madh mund të ishte kalimtar”.

Një strategji e suksesshme duhet të parandalojë sindromën e somnambulizmit. Në vitin 1914, Austria ishte lodhur me nacionalizmin e ri të Serbisë. Vrasja e një arkiduke austriak nga një terrorist serb ishte një pretekst i përsosur për një ultimatum. Përpara se të nisej me pushime, Kaiseri gjerman vendosi të pengonte një Rusi në rritje dhe të mbështeste aleatin e tij austriak duke i lëshuar Austrisë një çek diplomatik të bardhë. Kur u kthye dhe mësoi se si e kishte mbushur Austria këtë çek, ai u përpoq ta tërhiqte atë pas, por ishte tepër vonë.

SHBA shpreson të pengojë përdorimin e forcës nga Kina dhe të ruajë harresën ligjore të Tajvanit, të cilin Kina e konsideron si një provincë renegate. Për vite me radhë, politika amerikane është hartuar për të penguar shpalljen e pavarësisë de jure të Tajvanit, si dhe përdorimin e forcës nga Kina kundër ishullit. Sot, disa analistë paralajmërojnë se kjo politikë e dyfishtë parandaluese është e vjetruar, sepse fuqia ushtarake në rritje e Kinës mund t’i tundojë liderët e saj të veprojnë.

Të tjerë besojnë se një garanci e drejtpërdrejtë për Tajvanin ose shenjat se SHBA-ja po lëviz në atë drejtim do ta provokonte Kinën të veprojë. Por edhe nëse Kina i shmanget një pushtimi në shkallë të plotë dhe thjesht përpiqet ta detyrojë Tajvanin me një bllokadë ose duke marrë një nga ishujt e saj në det të hapur, të gjitha bastet do të ishin të pavlefshme nëse një incident që përfshin anije ose avionë çonte në humbje jete. Nëse SHBA-ja reagon duke ngrirë asetet ose duke thirrur në Aktin e Tregtisë me Armikun, lufta metaforike e të dy vendeve mund të bëhet shpejt e vërtetë. Mësimet e nxjerra nga viti 1914 na rekomandojnë të bëjmë kujdes nga somnambulizmi, por ato nuk na ofrojnë një zgjidhje për menaxhimin e problemit të Tajvanit.

Një strategji e suksesshme amerikane ndaj Kinës fillon në shtëpi. Ajo kërkon ruajtjen e institucioneve demokratike që tërheqin, dhe jo i detyrojnë, aleatët, duke investuar në kërkimin dhe zhvillimin që ruan avantazhin teknologjik të Amerikës dhe ruan hapjen e Amerikës ndaj botës. Në planin e jashtëm, SHBA-ja duhet të ristrukturojë forcat e saj të mëparshme ushtarake për t’u përshtatur me ndryshimet teknologjike; forcimi i strukturave të aleancës, përfshirë NATO-n dhe aranzhimet me Japoninë, Australinë dhe Korenë e Jugut; të rrisë marrëdhëniet me Indinë; forcimin dhe plotësimin e institucioneve ndërkombëtare që Shtetet e Bashkuara ndihmuan të krijoheshin pas Luftës së Dytë Botërore për të vendosur standarde dhe menaxhuar ndërvarësinë; si dhe të bashkëpunojë me Kinën ku është e mundur në çështje transnacionale. Deri më tani, administrata Biden po ndjek një strategji të tillë, por viti 1914 është një kujtesë e vazhdueshme se duhet të tregohemi të matur.

Në planin afatshkurtër, duke pasur parasysh politikat pohuese të Xi, SHBA-ja ndoshta do të duhet të kalojë më shumë kohë në anën e rivalitetit të ekuacionit. Por një strategji e tillë mund të ketë sukses nëse SHBA-ja shmang demonizimin ideologjik dhe analogjitë çorientuese të Luftës së Ftohtë dhe nëse ruan aleancat e saj. Në 1946, George Kennan parashikoi saktë një konfrontim dhjetëvjeçar me Bashkimin Sovjetik. SHBA-ja nuk mund ta frenojë Kinën, por ajo mund të kufizojë zgjedhjet e Kinës duke formësuar mjedisin në të cilin ajo ngrihet.

Nëse marrëdhënia kino-amerikane do të ishte një dorë pokeri, amerikanët do të kuptonin se atyre iu është dhënë një dorë e mirë letrash dhe do të shmangnin dorëzimin te frika ose besimin në rënien e SHBA-së. Por edhe një dorë e mirë mund të të bëjë të humbasësh, nëse luan keq.

Marrë me autorizim nga Project Syndicate. Nuk mund të ripublikohet pa lejen e Project Syndicate. The China Sleepëalking Syndrome