Blog

Blog 17 Apr 2018

Revolucioni global i shëndetësisë dhe teknologjia

Vetëm 7 përqind e fëmijëve në 73 vendet më të varfra në botë janë plotësisht të imunizuar. Ja si mund ta përdorim teknologjinë për të përmirësuar kujdesin shëndetësor global.

Blog 12 Apr 2018

A është paga minimale zyrtare tepër e lartë në Shqipëri?

Banka Botërore iu bashkua Fondit Monetar Ndërkombëtar në opinionin se paga minimale zyrtare aktualisht në Shqipëri është “e lartë” ose “relativisht e lartë”, duke sugjeruar se qeveria do të bëjë mirë ta ulë atë për të nxitur punësimin.

Blog 6 Apr 2018

Si e paguan shqiptarët Rrugën e Kombit

Kryeministri Edi Rama u përpoq të mbrojë vendimin e tij (dhe të paraardhësit të tij) për të dhënë me koncesion rrugën më të shtrenjtë në Shqipëri me parashikime apokaliptike për rrëzimin e saj si dhe me argumentin se vendi paguan shumë interesa për borxhet e marra për ndërtimin. Për të parën vështirë se mund të thuhet gjë. Zakonisht janë profetët ata që parashikojnë të ardhmen. Për këtë të dytën janë disa fakte që hedhin poshtë pretendimin.

Blog 5 Apr 2018

Lëvizja globale e rinisë po merr vrull

Ndërsa imazhi i fëmijëve në botë është portretizuar në shekullin e shkuar përmes të qarave dhe nevojës për mëshirë e mbrojtje, brezi i ri i të rinjve ka rrëmbyer pishtarin dhe po lufton të ndryshojë botën për ta bërë një vend më të mirë për ta.

Blog 3 Apr 2018

Dhuna është e vetmja gjuhë që pushteti kupton

Problemi me të cilin përballen shqiptarët sot është kolapsi i autoritetit moral të të gjitha partive politike, si dhe të shumë “forumeve” të tjera publike si media apo biznesi. Normalisht punët do të duhej të zgjidheshin përmes komunikimeve në këto “forume”. Siç duken gjërat, dhuna ka gjasa do të jetë mjeti i vetëm i komunikimit për ca kohë.

Blog 27 Mar 2018

Kush është pronari i Shqipërisë?

Qeveria duket se është vënë në siklet nga kritikat ndaj vendimit të çuditshëm të bllokimit të regjistrimit të tokave të bregdetit në zyrat e regjistrimit të pasurive të paluajtshme. Deklarata e fundit e Ministres së Drejtësisë se vendimi “synon të mbrojë interesat e pronarëve të ligjshëm” në fakt bie ndesh me vetë vendimin e qeverisë, ku termi “pronar i ligjshëm” nuk përmendet fare.

Lajm 8 Mar 2018

Martesa e vajzave në moshë të re vijon të mbetet e lartë në Shqipëri (Infografik)

Ndërsa një pjesë e grave protestuan dhe një pjesë tjetër festuan 8 marsin, ditën ndërkombëtare të luftës për të drejtat e grave, statistikat e martesës sipas moshës tregojnë një Shqipëri tjetër, ku mijëra gra martohen sapo mbushin moshën minimale ligjore dhe ku diferenca tipike moshore në martesë është mbi 5 vjet.

Blog 3 Mar 2018

Si të mos e festojmë 8-Marsin

Tradita e shtrembër shqiptare e cilësimit të Ditës Ndërkombëtare të Grave, 8-Marsit si një festë ekskluzive e grave do të ishte mirë që këtë vit të shënjohej me lëvizje që do të çojnë përpara kauzën e grave – duke i çliruar nga rolet patriarkale të shoqërisë, që gjatë 2017 u panë te vrasjet dhe masakrimi i tyre.

Blog 2 Mar 2018

Taksë e gabuar në kohë të gabuar

Banorët e Tiranës pritet të kenë një vit të vështirë duke filluar nga prilli. Dyqanet e vogla po mbyllen në masë për t’u zëvendësuar nga supermarkete që kanëçmime më të larta. Tarifa e re e ujit ose e dritave që u vendos nga 1 janari pritet t’u marrë afërsisht 1 mijë lekë të reja më shumëçdo muaj. Dhe taksa e pronës te fatura e ujit do t’u marrë një 1 mijë lekësh tjetër. Së bashku, këto dy rritje janë të barabarta me një rrogë mujore në vit.

Blog 2 Mar 2018

Shkencëtarët duhet ta luftojnë lajmin e rremë me të vërtetën

“Në një kohë kur e vërteta shkencore po etiketohet si lajm i rremë, shkencëtarët kanë për detyrë të bashkohen dhe të sensibilizojnë politikanët dhe shoqërinë për zbulimet e tyre, të cilat duhen përdorur për të ndikuar pozitivisht në jetën e përditshme,” shkruan shkencëtari australian Michael Bowen.

Më shumë