Hapen plazhet e Europës: Dronë, dezinfektues dhe distancim social

Në të gjithë botën ka pasur më shumë se 4.9 milionë raste të konfirmuara me COVID-19. Disa vende evropiane po përgatiten të rihapin plazhet, si edhe baret e restorantet buzë detit. Shumica e resorteve kanë vendosur rregulla strikte. Me shumë prej kufijve ndërkombëtarë të mbyllur, vendet që mbështeten te industria e turizmit këtë vit do të duhet të varen te vizitorët vendas.

Kërkesa për të kujtuar Vangjel Toçin bie në vesh të shurdhër

Qytetarët durrsakë shpresojnë se nderimet ndaj arkeologut  që zbuloi amfiteatrin dhe la shenjën e tij në një pjesë të mirë qytetit do të rikthejnë vëmendjen te lashtësia që po dëmtohet, por institucionet e kulturës nuk i janë përgjigjur kërkesave.

Një e treta e pacientëve me COVID-19 kanë raportuar simptoma neurologjike

Disa studime kanë raportuar se rreth një e treta e pacientëve më koronavirus kanë shfaqur simptoma neurologjike. COVID-19 mund të shkaktojë sindromën Guillain-Barré, ku sistemi imunitar sulmon qelizat nervore, encefalit, i cili shkakton inflamacion të trurit dhe ishemi. Zbulimi vazhdon të nxjerrë në pah rëndësinë e parandalimit të transmetimit viral dhe të identifikimit të atyre që janë dhe kanë qenë të infektuar.

OBSH: Ja ç‘duhet të marrin parasysh shkollat dhe bizneset para se të rihapen

Organizata Botërore e Shëndetësisë mbajti një konferencë për shtyp më 11 maj për të përditësuar publikun mbi pandeminë e COVID-19. OBSH-ja lëshoi udhëzime të reja për të ndihmuar vendimmarrësit mbi mënyrën dhe kohën se kur duhet të hapen shkollat dhe bizneset.

Shkencëtarët: Pandemi më të këqija do të vijnë, nëse nuk mbrojmë natyrën

Pandemitë si COVID-19 mund të ndodhin më shpesh, nëse nuk ndalojmë së shkatërruari natyrën, paralajmëroi një grup ekspertësh të biodiversitetit. 1.7 milion viruse të paidentifikuara, të njohura për infektimin e njerëzve, vlerësohet se ekzistojnë te gjitarët dhe zogjtë e ujit.

Grafiku i ditës mbi koronavirusin

Kjo është një rubrikë që përditësohet cdo mëngjes për të raportuar të dhëna të ndryshme statistikore nga ecuria e pandemisë së koronavirusit në Shqipëri. Të dhënat statistikore janë raportuar nga Ministria e Shëndetësisë. Përpunimi grafik dhe interpretimi janë nga BIRN.

Ja si po i heqin masat kufizuese qytete të ndryshme në botë

Ndërsa mbajtja e masave kufizuese ndihmon në garantimin e sigurisë së qytetarëve, shumë familje dhe biznese po ndjejnë pasojat ekonomike të aktivitetit të reduktuar. Nga përdorimi i detyrueshëm i maskave në Francë e deri te rihapja e aktiviteteve fetare në Gjermani, ja se si po e përqafon bota normalen e re.

Si lexohen grafikët e COVID-19

Statisticienët kanë shpikur disa mënyra të manipulimit të të dhënave, që të ndihmojnë për të kuptuar ecurinë e një ngjarjeje, fjala vjen ecurinë e pandemisë COVID-19. Ky blog shpjegon disa nga teknikat më elementare të analizës statistikore.

Një krizë më e lehtë nga sa kemi parë në të shkuarën

Ekonomia e Shqipërisë pritet të bjerë me 5% në vitin 2020 si pasojë e paralizës së shkaktuar nga koronavirusi. Por kjo rënie duket krahasimisht më e lehtë se sa katastrofat ekonomike që Shqipëria ka pësuar falë politikanëve të saj.

Testi serologjik i COVID-19 është premtues, por nuk është certifikuar ende

Ofertat për teste serologjike në Shqipëri janë të parakohshme, ndërkohë që përfshirja e laboratorëve privatë në testimet ndaj COVID-19 konkurron për reagentë dhe materiale institucionet e shëndetit publik, të cilat janë në vijën e parë të luftës kundër pandemisë.