Të mendosh të pamendueshmen: Ekonomia në epokën e COVID-19

Pandemia COVID-19 ka krijuar një situatë të paprecedentë ekonomike, gjë që i ka shtyrë autoritetet në vendet demokratike dhe jo aq demokratike të mendojnë zgjidhje po aq të paprecedenta. Përkundër kësaj, Shqipëria ka vendosur të ndjekë politikën e fyerjes së shqiptarëve, duke shpërndarë paketa ndihmash dhe duke pozuar në shtatë pozicione të ndryshme për çdo pako makarona.

Karantinimi – rreziku i shtuar për viktimat e dhunës në familje

Ka një kontigjent njerëzish, të cilët ndërsa mund të jenë duke u mbrojtur nga COVID-19 duke qëndruar në shtëpi, janë njëkohësisht më të ekspozuar ndaj dhunës në familje. Viktimat e dhunës kanë nevojë të dëgjojnë-ndoshta këto kohë më shumë se zakonisht- se nuk janë të harruar.

Koronavirusi, dezinfektuesit dhe higjiena e duarve

Ndërkohë që përdorimi i dezinfektuesve të duarve është rritur që nga shpërthimi i koronavirusit, ata duhet të jenë të paktën me 60% alkool për të vrarë shumicën e viruseve. Shumë më tepër mikrobe mund të hiqen duke larë duart me sapun dhe ujë të ngrohtë për 30 sekonda, shkruan një lektor në Mikrobiologjinë Mjekësore.

Si mundet të ndihmohet ekonomia në rastin e CODIV-19?

Mënyra më e arsyeshme për momentin duket ajo që nëpër vendet e zhvilluara quhet “Paraja me Helikopter”. Çfarë është, si funksionin dhe kush paguan? Kjo mund të jetë ide e vlefshme në Shqipëri.

Për mua, distancimi social sjell kujtime të vështira

Shumë nga ne vetëizolohen në heshtje çdo ditë. Koronavirusi solli mbrapsht errësirën që e kisha varrosur prej kohësh. Por këtë herë, e di që nuk jam vetëm.

Ja si po i qetëson Norvegjia fëmijët nga frika e COVID-19

Kryeministrja e Norvegjisë u është përgjigjur pyetjeve të fëmijëve në lidhje me pandeminë koronavirus. Vendi ka mbyllur një gamë të gjerë institucionesh publike dhe private, përfshirë shkolla dhe kopshte.

Si të mbrohemi dhe të luftojmë koronavirusin

Mos iu afro të tjerëve, mos u jep dorën, mos përqafo. Distancimi social dy metra është arma kryesore që ka në dorë çdo person, dhe që ka detyrë ta përdorë pa pushim në luftën e ashpër dhe të gjatë që na ka hapur koronavirusi.

Pse është e rëndësishme “zbutja e kurbës” në luftën kundër koronavirusi

Termi “zbutje e kurbës” nënkupton shmangien e përhapjes së shpejtë të virusit COVID-19 në të gjithë popullsinë e përgjithshme, gjë që do të sillte një barrë të madhe në kujdesin shëndetësor global dhe do të çonte në më shumë vdekje.

Si të vetëizolohemi?

Qëndrimi në shtëpi dhe shmangia e kontaktit me të tjerët mund të ndihmojnë në kontrollin e virusit. Qeveri dhe autoritete të ndryshme kanë këshilla të ndryshme. Këtu është një shembull i udhëzimeve të qeverisë së Mbretërisë së Bashkuar.

A mundet që moti i nxehtë të ndalojë koronavirusin? Infektimet në Azinë Juglindore ngrenë pikëpyetje

Një rritje dramatike e numrit të infektimeve ne koronavirus në vendet e Azisë Juglindore gjatë ditëve të fundit duket se ka vënë në dyshim teorinë se moti më i ngrohtë mund të pengojë përhapjen e koronavirusit, raporton Reuters.