Retorika radikale në Bosnjë ringjall frikën e një konflikti të ri

Përgatitjet për samitin e BE-së të Ballkanit Perëndimor këtë javë janë lënë në hije nga kërcënimet nga liderët serbë të Bosnjës për të krijuar ushtrinë e tyre, tërheqjen nga sistemi i taksave indirekte të Bosnjës dhe Hercegovinës dhe thirrjet për ndarje.

Kërcënimi i Serbisë ndaj sigurisë në Ballkan kërkon përgjigje të koordinuar

Fqinjët e Serbisë në Ballkan, Bashkimi Evropian dhe NATO duhet të pranojnë se Aleksandër Vuçiç është një kërcënim në rritje për paqen në rajon dhe duhet të krijojnë një front të bashkuar për ta ndalur atë.

Rama në mënyrë cinike luan kartën gjinore në kabinetin me shumicën gra

Promovimi i grave si ministre është një marifet për kryeministrin Rama, i cili i shkarkon dhe largon ato pasi nuk janë më të dobishme për imazhin e tij.

Lamtumira e Merkel në Ballkan më shumë sesa thjesht simbolike

Më shumë se vetëm një shans për të thënë lamtumirë, udhëtimi i fundit i Angela Merkel në Ballkan si kancelare gjermane dha disa mesazhe të rëndësishme.

“Debati” mbi ministret e reja ka zbuluar mendësinë seksiste të Shqipërisë

Sulmet ndaj kabinetit të ri qeveritar me shumicën gra të Edi Ramës tregojnë se maskilizmi toksik dhe qëndrimet patriarkale ende mbizotërojnë në publikun në Shqipëri.

Fantazitë e Beogradit për “Botën serbe” rrezikojnë bashkëpunimin në Ballkan

Ka pak mundësi që projektet e bashkëpunimit ekonomik ndërkufitar si nisma “Ballkani i Hapur” të jenë vërtet të suksesshëm ndërsa liderët politikë në Beograd vazhdojnë të ëndërrojnë për një shtet më të madh serb që përfshin territorin dhe qytetarët e vendeve fqinje.

Dështimi në Afganistan ofron mësime për politikën perëndimore në Ballkan

Perëndimi duhet ta shohë poshtërimin e tij në Afganistan si një thirrje zgjimi për të riparë strategjitë e tij në pjesë të tjera të botës, si për shembull në Ballkan.

Ngecja e rrezikshme e Ballkanit

Pas një çerek shekulli në paqe relative, Ballkani nuk e ka arritur ende stabilitetin e qëndrueshëm që shpresohej në kohën kur mbaruan luftërat në rajon. Dhe tashmë që procesi i integrimit në BE ka ngecur, nuk mund të përjashtohet një rikthim i konflikteve të dhunshme.

Terrori dhe talebanët

Bota nuk duhet ta injorojë rrezikun që nën talebanët, Afganistani mund të kthehet në një tokë pjellore për terrorizmin ndërkombëtar. Por as nuk duhet të fiksohet në këtë perspektivë –që duket shumë më pak e mundshme nga sa besohet –dhe të neglizhojë katastrofën humanitare që po shpaloset para syve tanë.

Biden kishte të drejtë

Kolapsi i shpejtë i ushtrisë dhe institucioneve qeverisëse të Afganistanit vërteton në pjesën më të madhe dyshimet e Presidentit Joe Biden, se përpjekjet e udhëhequra nga SHBA nuk do ia dilnin të mundësoni një qeveri që qëndron mbi këmbët e veta. Dy dekada mbështetjeje të vazhdueshme dështuan të krijonin institucione afgane të afta të qëndronin në këmbët e tyre.