Opinion

Zgjerimi i BE-së në Ballkan kërkon më shumë sesa ndryshim metodologjie

Ndërsa vendet që aspirojnë të jenë pjesë e BE-së e kanë mirëpritur gjerësisht strategjinë e re të zgjerimit, ata duhet të pranojnë se problemi thelbësor nuk është metodologjia, por mospërputhja dhe mungesa e parimit të BE-së.

Opinion

Opinion 17 Feb 2020

Pas 12 vjet pavarësi, e ardhmja e Kosovës ende e mjegullt

Një zgjidhje e qëndrueshme për mosmarrëveshjen Kosovë-Serbi duhet të përfshijë si njohjen ashtu edhe një paqe të qëndrueshme, por në rrethanat aktuale, pranimi i njërës pa tjetrën mund të jetë e vetmja mënyrë për të dalë nga bllokimi.

Opinion 14 Feb 2020

Fëmijëria e Kosovës mbaroi, le të fillojnë vitet e adoleshencës

Ndërsa Kosova hyn në një fazë më të pjekur, lideri i saj i ri, Albin Kurti, s’duhet të përsërisë gabimet e së kaluarës dhe të krijojë një marrëdhënie më të barabartë me Serbinë dhe botën.

Opinion 13 Feb 2020

Pse 2019 ishte një vit që Kosova do të dojë ta harrojë

Ndërsa një qeveri e re më në fund merr detyrën, gjërat vetëm mund të përmirësohen për Kosovën pas një viti amullie ekonomike, pengesash diplomatike, keqmenaxhimi arsimor dhe një ndotje më të lart se kurrë në vend.

Opinion 3 Feb 2020

Ndikimi në rënie i Perëndimit e ka lënë Ballkanin në mëshirë të fatit

Me politikën e jashtme amerikane në kaos dhe uljen e ndikimit të BE-së, vendet e Ballkanit përballen me një dekadë të pasigurt – jashtë çdo “rendi ndërkombëtar” të dukshëm dhe duke u mbështetur në marrëveshje me aktorë të ndryshëm.

Opinion 24 Jan 2020

Ballkani rrezikon të gjendet në mes të zjarrit të Lindjes së Mesme

Me kufijtë e tij porozë dhe shërbimet e dobëta të inteligjencës, ekziston një rrezik real që përkeqësimi i konfliktit midis Iranit dhe kundërshtarëve të tij mund të vërshojë në Europën Juglindore.

Opinion 22 Jan 2020

Vini rripin e sigurimit: Marrëveshja ajrore Serbi-Kosovë një alarm zgjimi për të gjithë

Nënshkrimi i një marrëveshje të mbështetur nga Shtetet e Bashkuara për rifillimin e fluturimeve midis Beogradit dhe Prishtinës nxjerr në pah dobësimin e BE-së si ndërmjetësuese e një marrëveshjeje Kosovë-Serbi dhe e largon edhe më shumë nga tryeza e bisedimeve një qeveri të mundshme Vetëvendosje-LDK.

Opinion 21 Jan 2020

BE-ja e ka shndërruar zgjerimin në një proces që s’përfundon kurrë

Nëse vendet e Ballkanit Perëndimor kanë ndonjë shpresë për t’iu bashkuar BE-së, procesi i anëtarësimit duhet të reformohet, të bëhet i bazuar në meritë dhe të ofrojë qëllime të besueshme të përkohshme.

Opinion 16 Jan 2020

Leksionet e tërmetit të vitit 1926 për rindërtimin e Durrësit

Hapësirat e lira që u krijuan pas shkatërrimit të mjaft godinave në Durrës nga tërmeti i 26 nëntorit mund të ruhen si sipërfaqe të gjelbëruara, sheshe lodrash për fëmijët dhe lulishte pushimi për të moshuarit, një hap që do ta nxirrte qytetin nga asfiksia dhe do t’i hapte rrugën rilindjes së tij urbane.

Opinion 17 Dec 2019

Ligji antishpifje mund të dhunojë fjalën e lirë pa e luftuar shpifjen

Socialistët janë përballë rrezikut të transformimit në një forcë anti-europiane. Ata po mbështeten jo te logjika, por te keqinformimi i shqiptarëve. Kjo lojë me dredha duhet të marrë fund nesër.

Opinion 11 Dec 2019

Nobeli për Handke: Një hallkë në zinxhirin e mohimit të gjenocidi

Nderimi me Çmimin Nobel për Letërsi apologjetit të Sllobodan Millosheviçit, Peter Handke, ishte thjesht një pjesë e vogël e një fenomeni më të gjerë mohimi të krimeve të kryera nga forcat serbe të Bosnjës gjatë luftës së viteve 1990.

Më shumë