Opinion

Serbia, Kosova duhet të angazhohen të hetojnë si duhet rastet e personave të zhdukur

Dialogu Beograd-Prishtinë do të ketë efekt maksimal nëse qeveria e Kosovës dhe ajo e Serbisë angazhohen të hetojnë me besueshmëri rastet e mbetura të personave të zhdukur nga konflikti në Kosovë, ndërsa mbështeten në proceset ekzistuese për bashkëpunim rajonal.

Opinion

Opinion 21 Aug 2020

Moska shpreson që të mos i duhet të shpëtojë regjimin e Lukashenkos –dhe veçanërisht Lukashenkon

Mundësitë për ndërhyrjen e Rusisë duken të papranueshme, por ka sinjale shqetësuese se disa njerëz në rrethin e Putinit mendojnë se mund të jetë për fat të keq një domosdoshmëri.

Opinion 14 Aug 2020

Rritja e teorive të komplotit rrezikon të minojë demokracinë e brishtë në Ballkan

Shpërthimi në rajon i teorive konspirative gjatë pandemisë po ushqen njëlloj paranoje kolektive, e cila mundet vetëm të dëmtojë besimin tek institucionet dhe te demokracia.

Opinion 12 Aug 2020

Mos fajësoni qytetarët e Ballkanit për shtimin e rasteve me COVID-19

Liderët e Ballkanit Perëndimor janë të prirur të fajësojnë qytetarët e papërgjegjshëm për rritjen e numrit të të infektuarve me koronavirus, por problemi i vërtetë në rajon është një mungesë e theksuar besimi midis qytetarëve dhe shtetit.

Opinion 10 Aug 2020

Fatalizmi në Ballkan rrezikon të kthehet në një profeci vetë-përmbushëse

Rajoni duhet të ndërmarrë disa lëvizje të guximshme, nëse dëshiron të ndryshojë këndvështrimin gjithnjë e më në rritje të të rinjve se e ardhmja e vendeve të tyre të lindjes është “e pashpresë”.

Opinion 27 Jul 2020

Rënia e Zepës tregoi mizorinë e forcave serbe të Bosnjës

Ka ardhur koha që zyrtarët serbë të pranojnë më në fund të vërtetën për gjenocidin dhe krimet e luftës dhe të ndalojnë lavdërimin e kriminelëve të luftës, shkruan Edward P. Joseph, 25 vjet pasi qe dëshmitar i rrethimit të enklavës së Zepës nga ana e trupave serbe të Bosnjës.

Opinion 21 Jul 2020

Turqia po përdor pandeminë për të shtypur lirinë e shprehjes

Në vend që ta shfrytëzonte këtë mundësi për të ulur polarizimin dhe për të rritur besimin e publikut te qeveria, autoritetet turke kanë bërë krejt të kundërtën e kësaj.

Opinion 20 Jul 2020

Një shkëmbim territorial s’do ta zgjidhë rebusin Kosovë-Serbi

Bashkimi Europian po merr përsëri përsipër rolin e ndërmjetësuesit midis Serbisë dhe Kosovës pas dështimit të një takimi të planifikuar në Uashington dhe kjo nënkupton se ideja e zgjidhjes së problemit përmes shkëmbimit territorial nuk ka gjasa të rishfaqet përsëri.

Opinion 14 Jul 2020

A kishin të drejtë prokurorët që i bënë publike akuzat ndaj Thaçit?

Njoftimi se ndaj Hashim Thaçit dhe Kadri Veselit ishin ngritur akuza për krime lufte shkaktoi një stuhi politike, por vazhdojnë pyetjet nëse prokurorët në Hagë ishin të justifikuar që i bënë publike këto akuza.

Opinion 1 Jul 2020

Besimi i administratës Trump te Thaçi nuk dha fryte

I dërguari i Shtëpisë së Bardhë për dialogun Kosovë-Serbi shpresonte të nguste liderët e të dy vendeve drejt arritjes së një marrëveshjeje dhe të siguronte një fitore për Donald Trump, por njoftimi për padinë për krime lufte kundër Thaçit nxori në pah problemin me strategjinë e Uashingtonit.

Opinion 25 Jun 2020

Pesë gjëra që duhet të dijë Kosova para se të arrijë një marrëveshje me Serbinë

Negociatorët e Kosovës nuk duhet të krijojnë iluzione kur të shkojnë për të vulosur një marrëveshje me Serbinë.

Më shumë