Opinion

Më Katolik se Papa, më Mysliman se Muhamedi

Sot ka rrjedhur mjaft ujë poshtë urës sa ta bëjë syprinën të duket e qetë. Por rrymat kërcënuese të përçarjes rrjedhin të fshehta përposh. Mjafton një veprim i pamatur, një rrëmbim i çastit, për të rikthyer në këtë botë fantazmat e trazimeve të dikurshme. Intoleranca, anipse e fjetur, nuk ka vdekur.

Opinion

Opinion 26 Oct 2020

Thirrja e fundit për Transatlanticizmin

Me sondazhet vazhdimisht në favor të Joe Biden për zgjedhjet presidenciale të Shteteve të Bashkuara, europianët duhet të jenë të përgatitur për të shfrytëzuar mundësinë që mund të sillte një administratë e re. Megjithatë, rreziqet më të mëdha ndaj marrëdhënieve transatlantike kanë pak të bëjnë me Doland Trump dhe europianët i injorojnë ato.

Opinion 7 Oct 2020

Shqipëria dhe Greqia duhet të reflektojnë mbi gabimet e kaluara për të zgjidhur çështjen e kufijve detar

Marrëveshja e dështuar e vitit 2009 duhet të shërbejë si paralajmërim ndërsa qeveria shqiptare dhe ajo greke kërkojnë të diskutojnë pretendimet e tyre përkatëse në lidhje e detin Jon.

Opinion 1 Oct 2020

Rrjedhja e dokumenteve nga Gjykata Speciale një goditje ndaj drejtësisë

Rrjedhja e dosjeve të rasteve të krimeve të luftës në Kosovë nga Zyra e Prokurorit të Specializuar në Hagë mund të komprometojë sigurinë e dëshmitarëve dhe të pengojë ndjekjen penale të disa krimeve të tmerrshme.

Opinion 27 Sep 2020

Greqia duhet të komunikojë me Shqipërinë bazuar në respekt të ndërsjelltë, jo prepotencë

Është në dobi të interesave greke që marrëdhëniet diplomatike me Shqipërinë të mbështeten mbi respekt të ndërsjelltë për të drejtat dhe interesat ekonomike legjitime të njëra-tjetrës.

Opinion 24 Sep 2020

(Keq)Menaxhimi i trashëgimisë kulturore në Turqi

Debatet e ndezura në lidhje me menaxhimin e trashëgimisë në Turqi rreth kthimit në xhami të Hagia Sophias dhe transformimit të Muzeut Chora, si edhe për prishjen e planifikuar të fabrikës së birrës Bomonti, nxjerrin në pah tensionet që ekzistojnë midis ruajtjes, pronësisë, përdorimit dhe aksesueshmërisë.

Opinion 9 Sep 2020

Serbia, Kosova duhet të angazhohen të hetojnë si duhet rastet e personave të zhdukur

Dialogu Beograd-Prishtinë do të ketë efekt maksimal nëse qeveria e Kosovës dhe ajo e Serbisë angazhohen të hetojnë me besueshmëri rastet e mbetura të personave të zhdukur nga konflikti në Kosovë, ndërsa mbështeten në proceset ekzistuese për bashkëpunim rajonal.

Opinion 21 Aug 2020

Moska shpreson që të mos i duhet të shpëtojë regjimin e Lukashenkos –dhe veçanërisht Lukashenkon

Mundësitë për ndërhyrjen e Rusisë duken të papranueshme, por ka sinjale shqetësuese se disa njerëz në rrethin e Putinit mendojnë se mund të jetë për fat të keq një domosdoshmëri.

Opinion 14 Aug 2020

Rritja e teorive të komplotit rrezikon të minojë demokracinë e brishtë në Ballkan

Shpërthimi në rajon i teorive konspirative gjatë pandemisë po ushqen njëlloj paranoje kolektive, e cila mundet vetëm të dëmtojë besimin tek institucionet dhe te demokracia.

Opinion 12 Aug 2020

Mos fajësoni qytetarët e Ballkanit për shtimin e rasteve me COVID-19

Liderët e Ballkanit Perëndimor janë të prirur të fajësojnë qytetarët e papërgjegjshëm për rritjen e numrit të të infektuarve me koronavirus, por problemi i vërtetë në rajon është një mungesë e theksuar besimi midis qytetarëve dhe shtetit.

Opinion 10 Aug 2020

Fatalizmi në Ballkan rrezikon të kthehet në një profeci vetë-përmbushëse

Rajoni duhet të ndërmarrë disa lëvizje të guximshme, nëse dëshiron të ndryshojë këndvështrimin gjithnjë e më në rritje të të rinjve se e ardhmja e vendeve të tyre të lindjes është “e pashpresë”.

Më shumë