Opinion

Mali i Zi i Djukanoviçit s’mund të jetë kurrë një “shtyllë” e BE-së

Europa duke e dëshpëruar për ta parë Malin e Zi si historinë e saj më të madhe të suksesit në Ballkan – edhe pse kjo nënkupton të bëjnë një sy qorr për anën më pak të raportuar të historisë.

Opinion

Opinion 5 Oct 2018

Momenti 2007 për ekonominë shqiptare

Qeveria aktuale ka vendosur të shpenzojë qindramilionë euro për ndërtimin e disa rrugëve apo incineratorëve me leverdisshmëri ekonomike të dyshimtë – pa nxënë asnjë mësim nga pasojat afatgjata që borxhet e rrugës së Kombit shkaktuan në ekonomi.

Opinion 5 Oct 2018

Progresi në politikën e jashtme nuk do të zhdukë mosbesimin publik në Maqedoni

Sektori i pareformuar i medias ka kontribuar në vështirësitë e fundit të qeverisë së re.

Opinion 4 Oct 2018

Tërheqja e BE-së po krijon “efekt domino” në të gjithë Ballkanin

Humbja e perspektivës së zgjerimit të BE-së po sjell ndikime shumë negative në të gjithë Ballkanin – nga Kosova te Maqedonia dhe tani te Bosnja.

Opinion 3 Oct 2018

Mbështetësit e vërtetë të familjes rumune duhet ta bojkotojnë këtë referendum

Rreziqet e vërteta të familjes rumune nuk janë martesat e të njëjtit seks, por shkalla tronditëse e varfërisë, një kulturë dhune në familje dhe mungesa kronike e mbështetjes për gratë e dhunuara.

Opinion 2 Oct 2018

Maqedonia duhet të marrë vendime të vështira pas referendumit zhgënjyes

Referendumi i ditës së dielë mund të ketë “dështuar” përsa i përket pjesëmarrjes, por qeveria duhet të vazhdojë ende të përpiqet të miratojë marrëveshjen me Greqinë dhe opozita duhet t’i japë fund qëndrimit të saj dhe ta mbështesë atë.

Opinion 17 Sep 2018

Marrëveshja Kosovë-Serbi: Ruan reputacionin apo ruan kufijtë?

Reagimet kontradiktore ndaj propozimeve për të zgjidhur çështjen e Kosovës nëpërmjet ndryshimeve të kufijve ka nxjerrë në dritë konfuzionin e komunitetit ndërkombëtar në lidhje me ato që janë përparësitë e tij.

Opinion 11 Sep 2018

Bosnja ofron leksione për bisedimet për shkëmbim territorial në Kosovë

Përkrahës të shkëmbimit territorial si një zgjidhje të mosmarrëveshjes Serbi-Kosovë duhet të kujtojnë se ndarja de-facto të Bosnjës, në marrëveshjen e Dejtonit në vitin 1995, nuk ka sjellë stabilitet të vërtetë.

Opinion 10 Sep 2018

Fjalimi i Vuçiçit në Kosovë promovoi një fantazi të rrezikshme

Fjalimi i presidentit serb Aleksandër Vuçiç në Kosovë ngjante me një thirrje për paqe dhe pajtim, por retorika e tij nacionaliste e koduar dhe lavdërimi për Sllobodan Millosheviçin treguan se ëndrra për një “Serbi të madhe” vazhdon.

Opinion 6 Sep 2018

Ndryshimi i kufijve të Kosovës thjesht do të shpërblejë bullizmin e Serbisë

Një marrëveshje përfundimtare duhet të bazohet në shpërndarjen e pushtetit në komunat me shumicë serbe – jo në këmbimet territoriale që do të krijojnë vetëm paqëndrueshmëri të mëtejshme rajonale.

Opinion 27 Aug 2018

Mizoritë e të shkuarës nuk duhen rehabilituar

“Një artikull i publikuar nga gazeta më e lexuar e Kroacisë që zvogëlon mizoritë e kampit Jasenovaç të përqendrimit ishte një përpjekje për të rehabilituar regjimin fashist ustash të Kroacisë dhe për të mohuar bashkëpunimin e tij me Holokaustin,” shkruan Menachem Rosensaft, ndërsa bën thirrje për ndëshkim të përpjekjeve të tilla.

Më shumë