Opinion

Shfrytëzoni zemërimin e shkaktuar nga vetoja e Macron

Refuzimi i Francës për fillimin e bisedimeve të anëtarësimit për Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut nuk duhet të shihet si një vdekje e zgjerimit të BE-së. Dënimi që shkaktoi kjo gjë, si edhe zëraat në mbështetje të Ballkanit Perëndimor, duhet të përdoren për të ripërtërirë procesin e pranimit.

Opinion

Opinion 8 Nov 2019

Atëherë dhe tani: Premtimi i humbur i viti 1989

Për të kuptuar më mirë trashëgiminë komplekse të vitit 1989, shikoni përtej festimeve formale që po mbahen në Berlin.

Opinion 4 Nov 2019

Bllokimi i zgjerimit është një akt vetë-dëmtimi

Duke shkatërruar shpresat e Maqedonisë së Veriut dhe Shqipërisë për anëtarësim, BE-ja ka shkatërruar pjesën më të madhe të kredibilitetit dhe mbështetjes të saj në Ballkanin Perëndimor.

Opinion 31 Oct 2019

Macron po rrezikon ndikimin e BE-së në Ballkan

Kundërshtimi i Francës për zgjerimin e mëtejshëm ka vënë në rrezik ndikimin e mbetur të BE-së dhe aftësinë e saj për të formësuar zhvillimin strategjik dhe stabilitetin në Europën Juglindore.

Opinion 25 Oct 2019

“E rreptë, por e drejtë?”: Qasja e Holandës për zgjerimin e BE-së

Qëndrimi i ashpër që mbajti Holanda javën e kaluar në lidhje me çështjen e zgjerimit mund të mbrohet, por kjo duhet të shoqërohet nga një kuptim më i mirë se sa i rëndësishëm është procesi për vendet që aspirojnë të bëhen anëtarë.

Opinion 21 Oct 2019

Franca po dëmton Ballkanin dhe stabilitetin e BE-së

Refuzimi i pandershëm i Francës për të shprehur qëndrimin e saj të vërtetë, se nuk dëshiron zgjerimin e mëtejshëm të BE-së, po dëmton kredibilitetin e BE-së, si edhe perspektivat demokratike të Ballkanit.

Opinion 14 Oct 2019

Ndarja nëpërmjet ‘Brexit” do ta kthente Britaninë e Madhe në Jugosllavi

Largimi nga Bashkimi Europian e bën më të mundshëm shpërbërjen e Mbretërisë së Bashkuar dhe shumë njerëz nga Ballkani që jetojnë në Britani shohin disa ngjashmëri të rrezikshme me ish-Jugosllavinë.

Opinion 7 Oct 2019

A mund ta ndalojë Europa emigrimin e të rinjve nga Ballkani?

Normat e larta të emigrimit po i shkaktojnë dëm të madh perspektivave të Ballkanit Perëndimor dhe nuk dihet ende nëse anëtarësimi në BE mund ta ndryshojë këtë largim masiv.

Opinion 2 Oct 2019

Mos e lini zgjerimin e BE-së në duart e Orbanit

Refuzimi i Trocsanyi të Hungarisë si Komisioner për Zgjerimin është një mundësi për një riorganizim më të gjerë të kandidatëve të komisionit, duke e larguar këtë portofol të ndjeshëm nga duart e qeverisë “iliberale” të Hungarisë.

Opinion 1 Oct 2019

Si i gërryen populizmi standardet morale

Votuesit në Europë dhe gjetkë po bëhen gjithnjë e më të gatshëm ta falin sjelljen joetike në dobi të përfitimeve partiake.

Opinion 30 Sep 2019

E ardhmja e Europës varet nga rindërtimi i demokracive të saj

Ndërsa ekipi i ri drejtues i BE-së bëhet gati të përballet me sfidat e reja në pesë vitet e ardhshme, blloku ka nevojë të rimendojë se ç‘do të thotë vërtet pjesëmarrje politike.

Më shumë