Opinion

Leksionet e tërmetit të vitit 1926 për rindërtimin e Durrësit

Hapësirat e lira që u krijuan pas shkatërrimit të mjaft godinave në Durrës nga tërmeti i 26 nëntorit mund të ruhen si sipërfaqe të gjelbëruara, sheshe lodrash për fëmijët dhe lulishte pushimi për të moshuarit, një hap që do ta nxirrte qytetin nga asfiksia dhe do t’i hapte rrugën rilindjes së tij urbane.

Opinion

Opinion 17 Dec 2019

Ligji antishpifje mund të dhunojë fjalën e lirë pa e luftuar shpifjen

Socialistët janë përballë rrezikut të transformimit në një forcë anti-europiane. Ata po mbështeten jo te logjika, por te keqinformimi i shqiptarëve. Kjo lojë me dredha duhet të marrë fund nesër.

Opinion 11 Dec 2019

Nobeli për Handke: Një hallkë në zinxhirin e mohimit të gjenocidi

Nderimi me Çmimin Nobel për Letërsi apologjetit të Sllobodan Millosheviçit, Peter Handke, ishte thjesht një pjesë e vogël e një fenomeni më të gjerë mohimi të krimeve të kryera nga forcat serbe të Bosnjës gjatë luftës së viteve 1990.

Opinion 9 Dec 2019

Pse shmangiet e Peter Handke nuk e fshehin dot të vërtetën

Në fjalimin e tij gjatë pranimit të çmimit Nobel për letërsi këtë fundjavë, fituesi Peter Handke u përpoq përsëri t’i shmangej çështjes së mbështetjes së tij për Sllobodan Millosheviçin dhe mohimit të krimeve të luftës në Bosnjë, por taktikat e tij të ngathëta për ta bërë këtë nuk po funksionojnë.

Opinion 6 Dec 2019

Gëzuar ditëlindjen, NATO, por mos e prish festën

Ne mund të fajësojmë Shtetet e Bashkuara për mospasjen e një politike të jashtme të besueshme dhe të parashikueshme, por a janë më të qëndrueshëm europianët?

Opinion 6 Dec 2019

Romët janë një pasuri, dhe jo pazar për anëtarësimin në BE

Bashkimi Evropian kohët e fundit vendosi ta bllokojë hapjen e negociatave të anëtarësimit për Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut. Ky mesazh dekurajues do të trondisë politikën në të gjithë rajonin. Por efektet më serioze do të ndihen nga qytetarët e zakonshëm, veçanërisht romët, të cilët e kishin parë pranimin në BE si një mënyrë që këto qeveri t’i mbanin premtimet e tyre për t’i dhënë fund diskriminimit.

Opinion 5 Dec 2019

Politika të gjelbra për Ballkanin Perëndimor?

Katastrofat natyrore dhe ndotja po nxjerrin në pah neglizhencën e qeverive dhe dështimet institucionale në Ballkanin Perëndimor. Aktivistët duhet të mbajnë përgjegjës për këtë elitat politike.

Opinion 3 Dec 2019

“ Mini Shengen ”: Një arritje për Ballkanin apo një teatër politik?

A mund ta transformojë rajonin e Ballkanit Perëndimor një plan për të imituar zonën Shengen të BE-së? Apo kjo nismë është thjesht një teatër politik?

Opinion 13 Nov 2019

Shfrytëzoni zemërimin e shkaktuar nga vetoja e Macron

Refuzimi i Francës për fillimin e bisedimeve të anëtarësimit për Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut nuk duhet të shihet si një vdekje e zgjerimit të BE-së. Dënimi që shkaktoi kjo gjë, si edhe zëraat në mbështetje të Ballkanit Perëndimor, duhet të përdoren për të ripërtërirë procesin e pranimit.

Opinion 8 Nov 2019

Atëherë dhe tani: Premtimi i humbur i viti 1989

Për të kuptuar më mirë trashëgiminë komplekse të vitit 1989, shikoni përtej festimeve formale që po mbahen në Berlin.

Opinion 4 Nov 2019

Bllokimi i zgjerimit është një akt vetë-dëmtimi

Duke shkatërruar shpresat e Maqedonisë së Veriut dhe Shqipërisë për anëtarësim, BE-ja ka shkatërruar pjesën më të madhe të kredibilitetit dhe mbështetjes të saj në Ballkanin Perëndimor.

Më shumë