Opinion

Kubë: Një udhërrëfyes për trazirat më të mëdha në më shumë se 60 vjet

Në protestat më të mëdha të historisë së tyre të kohëve të fundit, shumë kubanët demonstruan kundër qeverisë së tyre dhe keqmenaxhimit të pandemisë nga ana e saj, vetëm për t’u përballur me shtypjen e një regjimi sklerotik.

Opinion

Opinion 16 Jul 2021

Që lufta kundër korrupsionit të ketë sukses

Në botën moderne prej shekujsh është hequr dorë nga “liderët e fortë”, por përherë e më shumë qytetarët besojnë tek institucionet. Ndoshta këtu duhen kërkuar edhe shkaqet e prapambetjes sonë, por edhe rrugëdalja nga rrethi vicioz i korrupsionit.

Opinion 29 Jun 2021

Polonia e ka humbur busullën e saj në fushën e politikës së jashtme

Javët e fundit kanë demonstruar se Polonia është pa timon dhe po lëkundet në dallgët e politikës ndërkombëtare pa ndonjë drejtim të qartë.

Opinion 27 Jun 2021

Zgjerimi i BE-së është një interes strategjik dhe i përbashkët

Bllokada aktuale në negociatat me Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut po minon besueshmërinë e BE-së dhe bie ndesh me interesin strategjik që Bashkimi Evropian ka në stabilitetin e Ballkanit Perëndimor, thanë ministri gjerman, ai portugez dhe ai slloven i punëve të jashtme.

Opinion 7 Jun 2021

Lëvizja feministe pas protestave kundër kulturës së përdhunimit


Vala e protestave që ka përfshirë vendin si reagim kundër krimeve seksuale ndaj grave dhe vajzave nuk është sporadike, por reflekton aktivizmin e një lëvizje shoqërore për barazi sociale, politike dhe ekonomike midis gjinive.  

Opinion 28 May 2021

Brukseli duhet të ndryshojë strategji në Ballkan

Mjeti kryesor i BE-së në Ballkanin Perëndimor është oferta dhe shpresa e anëtarësimit në BE, kështu që nëse nuk e ristarton procesin e bllokuar të zgjerimit, aftësia e saj për të ndikuar në ngjarjet në rajon do të vuajë ndjeshëm.

Opinion 22 May 2021

Shqipëria mbetet peng i së kaluarës së vet komuniste

Dështimi i Shqipërisë për t’u shkëputur rrënjësisht nga diktatura e saj brutale komuniste ka shtrembëruar kujtesën për të kaluarën dhe ka dëmtuar tranzicionin e saj nga shoqëria post-totalitare në një demokraci funksionale.

Opinion 6 May 2021

Si duket Kosova në sytë e një japonezeje?

Qen rruge, burra me mjekër dhe monumente lufte. Kur profesoresha Keiko Wells vizitoi Prishtinën, ajo gjeti një qytet të çuditshëm, por mikpritës, i cili i risolli asaj në mendje kujtime mbi ndikimin që pati lufta te familja e saj në Japoni.

Opinion 3 May 2021

“Non-paper” i Sllovenisë një ogur shqetësues

Fakti që ndryshimet territoriale në Ballkan po kthehen në një debat të përsëritur sugjeron se këto ide të rrezikshme po vihen në lëvizje, edhe brenda vetë BE-së.

Opinion 26 Apr 2021

Partitë politike po kërcënojnë sigurinë kombëtare dhe duhet të reformohen tërësisht

Fushata për zgjedhjet parlamentare të 25 prillit u zhvillua në mënyrë të turpshme. Blerja e votës, shantazhi dhe vrasjet elektorale duhet të dënohen fuqimisht e kurdoherë. Ato duhet të shkulen prej traditës sonë zgjedhore.

Opinion 13 Apr 2021

A duhet Vetëvendosja e Kosovës të bëjë opozitë në Shqipëri?

Përfshirja në garën zgjedhore në Shqipëri, ku kryeministri i Kosovës bëhet opozitar i kryeministrit të Shqipërisë, po reflekton edhe në përçarje të mëtejme mes Kosovës dhe Shqipërisë.

Më shumë