Opinion

Fushata anti-Euro shkakton më shumë frikë se sa deeuroizim

Njoftimi i Bankës së Shqipërisë se ka ndër mend të luftojë euron duket se shkaktoi frikë të pabazuar për “zhvlerësim të euros” apo dëmtim të procesit të integrimit Europian. Por fakti bazë duket se mbetet se përdorimi i lartë i euros nga shqiptarët shkakton humbje ekonomike për shqiptarët ndërsa autoritetet nuk kanë asnjë mekanizëm bindës për ta luftuar fenomenin.

Opinion

Opinion 13 Feb 2018

Termocentrali i ri i Kosovës është një gabim i shtrenjtë

Marrëveshja për termocentralin Kosova e Re është një gabim trashanik – për të cilin populli i Kosovës do të paguajë në shumë mënyra, gjatë gjashtë dekadave të ardhshme.

Opinion 6 Feb 2018

Strategjia e BE-së për Ballkanin nuk trajton padrejtësitë e të kaluarës

Një vlerësim i ri nga Impunity Watch zbulon se shtetet e Ballkanit nuk po merren me të kaluarën e tyre të dhunshme, por strategjia e re e sapo lajmëruar e Komisionit Europian për rajonin nuk ofrojnë stimuj të rëndësishëm për ndryshim.

Opinion 23 Jan 2018

Vrasja e Ivanoviçit tregon se Serbia dhe Kosova duhet të bashkëpunojnë

BE-ja duhet të shfrytëzojë vrullin e krijuar nga hetimi i përbashkët për vrasjen e liderit serb të Kosovës Oliver Ivanoviç për të këmbëngulur që prokurorët e Serbisë dhe Kosovës të vazhdojnë të punojnë së bashku për të trajtuar krime të rënda.

Opinion 22 Jan 2018

“Strategjia e re e Europës për Ballkanin e ka keqkuptuar dinamikën në rajon”

Strategjia e re e zgjerimit të Komisionit për Ballkanin është ambicioze, por ka keqkuptime thelbësore të natyrës serioze të sfidave të demokracisë në rajon.

Opinion 17 Jan 2018

Vdekja e Ivanoviçit, një dështim për të gjithë Kosovën

Serbia, shqiptarët e Kosovës dhe faktorët ndërkombëtarë në Kosovë, siç është BE-ja, të gjithë mbajnë përgjegjësi për krijimin e kushteve që çuan në këtë vrasje tronditëse.

Opinion 11 Jan 2018

Përparimi dredharak i Kinës në Ballkan duhet të shqetësojë BE-në

Ndërsa Europa përqendrohet te kërcënimi rus në rajonin e Europës Lindore, ajo ka shpërfillur rreziqet që i vijnë nga rritja e ndikimit të Kinës në rajon.

Opinion 9 Jan 2018

Kthimi i shpinës ndaj Gjykatës Speciale nga liderët e Kosovës është vetshkatërrim

Përpjekjet fëmijërore të ish-guerilasve të kthyer në politikanë për të tërhequr angazhimet e Kosovës për gjykim të paanshëm të krimeve të luftës në Gjykatën Speciale tregojnë se mbështetja e Perëndimit për elitën sunduese duhet të marrë fund.

Opinion 15 Dec 2017

Rreziqet në rritje në Ballkan kërkojnë veprime nga brenda dhe jashtë

Tensionet e shtuara dhe dhuna e mundshme janë parashikuar për Balllkanin në vitin 2018, ndaj populli në rajon duhet të gjejë kurajon dhe të kërkojë zgjidhje vetë, pastaj t’i kërkojë ndihmë Uashingtonit dhe Brukselit.

Opinion 24 Nov 2017

Si qeverisin elitat e Ballkanit duke prodhuar skandale

Furia në Serbi në lidhje me intervistën e Bakir Izetbegoviçit është një shembull klasik i mënyrës sesi qeveritë e Ballkanit përdorin mediat “mike” për të shpërqendruar vëmendjen e publikut nga skandalet e korrupsionit.

Opinion 23 Nov 2017

Pas dënimit të Mlladiçit, a mundet Serbia të përballet me të kaluarën e saj?

Dënimi i Ratko Mlladiç ishte drejtësi e prapambetur, por ndëshkimi i plotë i projektit politik serb që ai çoi në ekstremin e tij gjenocidial nuk shihet  ende gjëkund.

Më shumë