Opinion

Si duket Kosova në sytë e një japonezeje?

Qen rruge, burra me mjekër dhe monumente lufte. Kur profesoresha Keiko Wells vizitoi Prishtinën, ajo gjeti një qytet të çuditshëm, por mikpritës, i cili i risolli asaj në mendje kujtime mbi ndikimin që pati lufta te familja e saj në Japoni.

Opinion

Opinion 3 May 2021

“Non-paper” i Sllovenisë një ogur shqetësues

Fakti që ndryshimet territoriale në Ballkan po kthehen në një debat të përsëritur sugjeron se këto ide të rrezikshme po vihen në lëvizje, edhe brenda vetë BE-së.

Opinion 26 Apr 2021

Partitë politike po kërcënojnë sigurinë kombëtare dhe duhet të reformohen tërësisht

Fushata për zgjedhjet parlamentare të 25 prillit u zhvillua në mënyrë të turpshme. Blerja e votës, shantazhi dhe vrasjet elektorale duhet të dënohen fuqimisht e kurdoherë. Ato duhet të shkulen prej traditës sonë zgjedhore.

Opinion 13 Apr 2021

A duhet Vetëvendosja e Kosovës të bëjë opozitë në Shqipëri?

Përfshirja në garën zgjedhore në Shqipëri, ku kryeministri i Kosovës bëhet opozitar i kryeministrit të Shqipërisë, po reflekton edhe në përçarje të mëtejme mes Kosovës dhe Shqipërisë.

Opinion 1 Apr 2021

Shpërndarja e vaksinave nga ana e Serbisë s’është aq dashamirëse sa duket

Pas bujarisë së Beogradit në shpërndarjen e dozave të vaksinës për Covid-19 për njerëz nga i gjithë rajoni qëndron një ambicie kokëfortë për ta vendosur Serbinë si fuqinë kryesore të rajonit.

Opinion 14 Mar 2021

Pandemi, Patriarkat, Pabarazi: Ekonomia e PPP-ve dhe kauza feministe në Shqipëri

Për të avancuar me kauzën feministe në Shqipëri, është e rëndësishme t’i japim prioritet jetës mbi fitimin; të përvetësojmë sërisht strukturat e korruptuara shtetërore që tashmë kontrollohen nga oligarkët e biznesit dhe të punojmë për krijimin e një shteti social.

Opinion 9 Mar 2021

Pandemia i ka bërë populistë disa liderë të Europës

Paniku i krijuar nga kriza e COVID-19 e ka bërë të parëndësishëm dallimin e vjetër midis politikanëve populistë dhe atyre të arsyeshëm.

Opinion 1 Feb 2021

Mbështetja për anëtarësimin e Ballkanit Perëndimor në BE s’do t’i prishë punë Marcron-it

Një studim i ri tregon se nuk ka asnjë kuptim politik që Franca të bllokojë vendet kandidate në Ballkanin Perëndimor në rrugën e tyre drejt anëtarësimit në BE.

Opinion 21 Jan 2021

Nën drejtimin e Biden, Ballkani mbetet një pikë e nxehtë në marrëdhëniet SHBA-Rusi

Shtetet e Bashkuara nën drejtimin e Joe Biden nuk duhet të mbyllin një sy ndaj provokimeve të Rusisë në Kosovë dhe në të gjithë Ballkanin në këmbim të marrëveshjeve të tjera me të në fusha të tjera.

Opinion 14 Jan 2021

Kakofonia e emërtimit të rrugëve në Durrës

Prej më shumë se një dekade bashkia e ka pasur të vështirë të vendosë emra domethënës në rrugët e reja të Durrësit, megjithë historinë 3000 vjeçare të qytetit bregdetar.  

Opinion 27 Oct 2020

Më Katolik se Papa, më Mysliman se Muhamedi

Sot ka rrjedhur mjaft ujë poshtë urës sa ta bëjë syprinën të duket e qetë. Por rrymat kërcënuese të përçarjes rrjedhin të fshehta përposh. Mjafton një veprim i pamatur, një rrëmbim i çastit, për të rikthyer në këtë botë fantazmat e trazimeve të dikurshme. Intoleranca, anipse e fjetur, nuk ka vdekur.

Më shumë