Opinion

Ballkani 2017: Ekonomitë do të përparojnë pavarësisht tensioneve politike

Shumica e shteteve të Ballkanit do të jenë në gjendje ekonomike paksa më të mirë në fund të këtij viti krahasuar me janarin – megjithatë tensionet politike në rajon vazhdojnë të ziejnë.

Opinion

Opinion 28 Dec 2016

Çfarë do të bëjë Rusia në 2017?

Lideri i Kremlinit e nis Vitin e Ri nga një pozitë e fortë. Pyetja e madhe është nëse ai do ta shfrytëzojë mundësinë apo do ta shpërdorojë atë.

Opinion 13 Dec 2016

Projektit Euro-Atlantik po i vjen fundi në Ballkan

Teksa Mbretëria e Bashkuar dhe Amerika tërhiqen nga rajoni, aftësia e Europës për “fuqi të butë” me qëllimin e nxitjes së Ballkanit drejt demokracisë liberale po shkon gjithnjë e më shumë drejt rënies, gjë që e bën destabilitetin më të mundshëm.

Opinion 5 Dec 2016

Borxhi teorik dhe borxhi real i koncesioneve

Tre vjet më parë, qeveria e re gjeti rreth 500 milionë euro fatura të papaguara të qeverisë paraardhëse. Një debat teknik pasoi mbi pyetjen nëse këto fatura qenë borxh publik apo jo. Sot, qeveria aktuale i ka lënë vendit fatura kontratash koncesionare prej 65 miliardë lekësh (480 milionë euro) të cilat, në teori nuk janë borxh ndërsa në praktikë janë njësoj si faturat e papaguara të qeverisë së kaluar.

Opinion 15 Nov 2016

Përpara Trumpit dhe Brexitit ishte Millosheviçi

Sllobodan Millosheviçi shfrytëzoi vështirësitë e popullit për të mobilizuar një turmë e për të marrë kontrollin, me pasoja shkatërrimtare për Jugosllavinë – tani Perëndimi mund të mësojë disa leksione për mënyrën se si ai e fitoi pushtetin.

Opinion 11 Nov 2016

Rumania vazhdon t’i shmanget përgjegjësisë për torturat e CIA-s

Pavarësisht provave, qeveria rumune vazhdon të refuzojë pranimin e faktit se CIA kishte në dispozicion një ndërtesë paraburgimi në Bukuresht ku u torturuan të burgosur të dyshuar si me lidhje terroriste.

Opinion 11 Nov 2016

Gjendje Terrori

Pasi që aktivisti 26 vjeçar i opozitës vdiq në burg javën që shkoi, Kosova ka kërkuar drejtësi. Në vend të saj, u shfaq një traumë televizive kombëtare dhe një mësim se si bëhet terrori.

Opinion 9 Nov 2016

Fitorja e Trump krijon fitimtarë dhe humbës në Ballkan

Ndërsa Trump në Shtëpinë e Bardhë do të shqetësojë vendet myslimane dhe atlanticiste në Ballkan, vendet më rusofile do ta mirëpresin perspektivën e uljes së tensioneve me Moskën.

Opinion 7 Nov 2016

Serbia duhet të ketë kujdes nga ‘miku’ britanik Johnson

Sekretari i Jashtëm Britanik, Boris Johnson mund të kënaqë shumë serbë me oratorinë e tij historike rreth luftërave të së shkuarës, por pikëpamjet e tij anti-BE nuk do të përputhen shumë me synimet e Beogradit.

Opinion 27 Oct 2016

Mbi procesin e vetingut të një gjyqësori të korruptuar

Vetingu e ka origjinën në drejtësinë tranzicionale dhe përdoret në fazat e para pas kalimit nga një sistem totalitar në demokraci kushtetuese. Një proces vetingu transparent dhe i plotë garanton një të ardhme për një Shqipëri të së drejtës.

Opinion 24 Oct 2016

‘Rritja e pagave’: mungesa e seriozitetit për buxhetin dhe borxhin

Megjithëse nuk ka ende asgjë të shkruar, qeveria po përsërit vazhdimisht planin e saj për të rritur taksat mbi pagat minimale në sektorin privat dhe për t’i përdorur këto para për të majmur pagat në sektorin publik. Një spekulim paraelektoral i pritshëm ky, por që me gjasa, do të jetë ekonomikisht një gabim i rëndë me pasoja negative për shumë dhe shumë vite.

Më shumë