Opinion

Europa nuk do të zgjidhë dramat e Ballkanit

Ideja se BE-ja do të përshpejtojë procesin e pranimit në Ballkan për të parandaluar vendet nga kolapsi apo lufta me njëra-tjetrën është një ëndërr e parealizueshme.

Opinion

Opinion 20 Mar 2017

Besueshmëria e BE-së është në lojë në Maqedoni

Në qasjen ndaj Maqedonisë dhe Ballkanit, BE-ja ka neglizhuar demokratizimin për hir të stabilitetit – dhe ka tradhtuar vlerat e veta duke fuqizuar autokratët vendas.

Opinion 16 Mar 2017

Përse Britania është fiksuar me Malin e Zi

Nëse liderët britanikë duken të fiksuar rreth “komplotit rus” në Malin e Zi, kjo ndodh sepse ata duan të mbajnë Amerikën dhe Rusinë sa më larg të jetë e mundur.

Opinion 6 Mar 2017

Kriza e Maqedonisë është bërë ekzistenciale

Kriza politike afatgjatë në vendin e përçarë ballkanas ka hyrë në një fazë të re edhe më të rrezikshme.

Opinion 4 Mar 2017

Kosova, Serbia dhe beteja e pakuptimtë e Nju Jorkut

Zyrtarë nga Kosova dhe Serbia u përplasën përsëri në mënyrë spektakolare në Këshillin e Sigurimit të OKB-së këtë javë, por qëndrimi i tyre agresiv bën shumë pak për të trajtuar të kaluarën e kohës së luftës apo për të parandaluar probleme të ardhshme.

Opinion 21 Feb 2017

A është ish-Jugosllavia feudale e paaftë për t’u reformuar?

Shoqëritë e Ballkanit Perëndimor mbeten të bllokuara në mjerim dhe pakënaqësi për shkak se ne nuk kemi pasur kurajën për të kërkuar ndonjë gjë më të mirë apo për t’u përballur me elitat tona predatore dhe feudale.

Opinion 13 Feb 2017

Më shumë punë për të pasionuarit e hartave në Ballkan?

Marrëveshja Dejton e vitit 1995 i dha fund një kohe të lulëzimit të hartave në Ballkan – por me rikthimin e diskutimit të ‘shkëmbimeve të tokave’ dhe ndryshimit të kufijve, ata mund të gjejnë klientelë të re sërish.

Opinion 8 Feb 2017

Rusia nuk u largua kurrë nga Ballkani

Duke bërë një përshkrim të shkurtër historik nga shekulli 18, Marcus Tanner, mbron idenë se Rusia ka gëzuar përherë ndikim në Ballkan, pavarësisht ndryshimit në përmasa përgjatë viteve. Tani, Tanner arsyeton se pak konkurrencë mes Rusisë dhe Perëndimit për ndikim në Ballkan, nuk do të ishte keq.

Opinion 6 Feb 2017

Letër shqiptarëve që s’duan të merren me çështje botërore

Edhe pse janë komb i vogël, shqiptarët e kanë lënë ndikimin e tyre në historinë e botës. Duke pasur parasysh cinizmin në epokën e Trump-it, duhet ta pranojmë se edhe ne kemi hise në këtë botë.

Opinion 23 Jan 2017

Rishqyrtimi i kufijve në Ballkan do të trondiste Europën

Diagnoza e Timothy Less për krizën në Bosnje mund të jetë e saktë, por zgjidhja e tij për problemin është shumë jopraktike.

Opinion 9 Jan 2017

Ballkani 2017: Ekonomitë do të përparojnë pavarësisht tensioneve politike

Shumica e shteteve të Ballkanit do të jenë në gjendje ekonomike paksa më të mirë në fund të këtij viti krahasuar me janarin – megjithatë tensionet politike në rajon vazhdojnë të ziejnë.

Më shumë