Opinion

Mbështetja për anëtarësimin e Ballkanit Perëndimor në BE s’do t’i prishë punë Marcron-it

Një studim i ri tregon se nuk ka asnjë kuptim politik që Franca të bllokojë vendet kandidate në Ballkanin Perëndimor në rrugën e tyre drejt anëtarësimit në BE.

Opinion

Opinion 21 Jan 2021

Nën drejtimin e Biden, Ballkani mbetet një pikë e nxehtë në marrëdhëniet SHBA-Rusi

Shtetet e Bashkuara nën drejtimin e Joe Biden nuk duhet të mbyllin një sy ndaj provokimeve të Rusisë në Kosovë dhe në të gjithë Ballkanin në këmbim të marrëveshjeve të tjera me të në fusha të tjera.

Opinion 14 Jan 2021

Kakofonia e emërtimit të rrugëve në Durrës

Prej më shumë se një dekade bashkia e ka pasur të vështirë të vendosë emra domethënës në rrugët e reja të Durrësit, megjithë historinë 3000 vjeçare të qytetit bregdetar.  

Opinion 27 Oct 2020

Më Katolik se Papa, më Mysliman se Muhamedi

Sot ka rrjedhur mjaft ujë poshtë urës sa ta bëjë syprinën të duket e qetë. Por rrymat kërcënuese të përçarjes rrjedhin të fshehta përposh. Mjafton një veprim i pamatur, një rrëmbim i çastit, për të rikthyer në këtë botë fantazmat e trazimeve të dikurshme. Intoleranca, anipse e fjetur, nuk ka vdekur.

Opinion 26 Oct 2020

Thirrja e fundit për Transatlanticizmin

Me sondazhet vazhdimisht në favor të Joe Biden për zgjedhjet presidenciale të Shteteve të Bashkuara, europianët duhet të jenë të përgatitur për të shfrytëzuar mundësinë që mund të sillte një administratë e re. Megjithatë, rreziqet më të mëdha ndaj marrëdhënieve transatlantike kanë pak të bëjnë me Doland Trump dhe europianët i injorojnë ato.

Opinion 7 Oct 2020

Shqipëria dhe Greqia duhet të reflektojnë mbi gabimet e kaluara për të zgjidhur çështjen e kufijve detar

Marrëveshja e dështuar e vitit 2009 duhet të shërbejë si paralajmërim ndërsa qeveria shqiptare dhe ajo greke kërkojnë të diskutojnë pretendimet e tyre përkatëse në lidhje e detin Jon.

Opinion 1 Oct 2020

Rrjedhja e dokumenteve nga Gjykata Speciale një goditje ndaj drejtësisë

Rrjedhja e dosjeve të rasteve të krimeve të luftës në Kosovë nga Zyra e Prokurorit të Specializuar në Hagë mund të komprometojë sigurinë e dëshmitarëve dhe të pengojë ndjekjen penale të disa krimeve të tmerrshme.

Opinion 27 Sep 2020

Greqia duhet të komunikojë me Shqipërinë bazuar në respekt të ndërsjelltë, jo prepotencë

Është në dobi të interesave greke që marrëdhëniet diplomatike me Shqipërinë të mbështeten mbi respekt të ndërsjelltë për të drejtat dhe interesat ekonomike legjitime të njëra-tjetrës.

Opinion 24 Sep 2020

(Keq)Menaxhimi i trashëgimisë kulturore në Turqi

Debatet e ndezura në lidhje me menaxhimin e trashëgimisë në Turqi rreth kthimit në xhami të Hagia Sophias dhe transformimit të Muzeut Chora, si edhe për prishjen e planifikuar të fabrikës së birrës Bomonti, nxjerrin në pah tensionet që ekzistojnë midis ruajtjes, pronësisë, përdorimit dhe aksesueshmërisë.

Opinion 9 Sep 2020

Serbia, Kosova duhet të angazhohen të hetojnë si duhet rastet e personave të zhdukur

Dialogu Beograd-Prishtinë do të ketë efekt maksimal nëse qeveria e Kosovës dhe ajo e Serbisë angazhohen të hetojnë me besueshmëri rastet e mbetura të personave të zhdukur nga konflikti në Kosovë, ndërsa mbështeten në proceset ekzistuese për bashkëpunim rajonal.

Opinion 21 Aug 2020

Moska shpreson që të mos i duhet të shpëtojë regjimin e Lukashenkos –dhe veçanërisht Lukashenkon

Mundësitë për ndërhyrjen e Rusisë duken të papranueshme, por ka sinjale shqetësuese se disa njerëz në rrethin e Putinit mendojnë se mund të jetë për fat të keq një domosdoshmëri.

Më shumë