Opinion

Më shumë punë për të pasionuarit e hartave në Ballkan?

Marrëveshja Dejton e vitit 1995 i dha fund një kohe të lulëzimit të hartave në Ballkan – por me rikthimin e diskutimit të ‘shkëmbimeve të tokave’ dhe ndryshimit të kufijve, ata mund të gjejnë klientelë të re sërish.

Opinion

Opinion 8 Feb 2017

Rusia nuk u largua kurrë nga Ballkani

Duke bërë një përshkrim të shkurtër historik nga shekulli 18, Marcus Tanner, mbron idenë se Rusia ka gëzuar përherë ndikim në Ballkan, pavarësisht ndryshimit në përmasa përgjatë viteve. Tani, Tanner arsyeton se pak konkurrencë mes Rusisë dhe Perëndimit për ndikim në Ballkan, nuk do të ishte keq.

Opinion 6 Feb 2017

Letër shqiptarëve që s’duan të merren me çështje botërore

Edhe pse janë komb i vogël, shqiptarët e kanë lënë ndikimin e tyre në historinë e botës. Duke pasur parasysh cinizmin në epokën e Trump-it, duhet ta pranojmë se edhe ne kemi hise në këtë botë.

Opinion 23 Jan 2017

Rishqyrtimi i kufijve në Ballkan do të trondiste Europën

Diagnoza e Timothy Less për krizën në Bosnje mund të jetë e saktë, por zgjidhja e tij për problemin është shumë jopraktike.

Opinion 9 Jan 2017

Ballkani 2017: Ekonomitë do të përparojnë pavarësisht tensioneve politike

Shumica e shteteve të Ballkanit do të jenë në gjendje ekonomike paksa më të mirë në fund të këtij viti krahasuar me janarin – megjithatë tensionet politike në rajon vazhdojnë të ziejnë.

Opinion 28 Dec 2016

Çfarë do të bëjë Rusia në 2017?

Lideri i Kremlinit e nis Vitin e Ri nga një pozitë e fortë. Pyetja e madhe është nëse ai do ta shfrytëzojë mundësinë apo do ta shpërdorojë atë.

Opinion 13 Dec 2016

Projektit Euro-Atlantik po i vjen fundi në Ballkan

Teksa Mbretëria e Bashkuar dhe Amerika tërhiqen nga rajoni, aftësia e Europës për “fuqi të butë” me qëllimin e nxitjes së Ballkanit drejt demokracisë liberale po shkon gjithnjë e më shumë drejt rënies, gjë që e bën destabilitetin më të mundshëm.

Opinion 5 Dec 2016

Borxhi teorik dhe borxhi real i koncesioneve

Tre vjet më parë, qeveria e re gjeti rreth 500 milionë euro fatura të papaguara të qeverisë paraardhëse. Një debat teknik pasoi mbi pyetjen nëse këto fatura qenë borxh publik apo jo. Sot, qeveria aktuale i ka lënë vendit fatura kontratash koncesionare prej 65 miliardë lekësh (480 milionë euro) të cilat, në teori nuk janë borxh ndërsa në praktikë janë njësoj si faturat e papaguara të qeverisë së kaluar.

Opinion 15 Nov 2016

Përpara Trumpit dhe Brexitit ishte Millosheviçi

Sllobodan Millosheviçi shfrytëzoi vështirësitë e popullit për të mobilizuar një turmë e për të marrë kontrollin, me pasoja shkatërrimtare për Jugosllavinë – tani Perëndimi mund të mësojë disa leksione për mënyrën se si ai e fitoi pushtetin.

Opinion 11 Nov 2016

Rumania vazhdon t’i shmanget përgjegjësisë për torturat e CIA-s

Pavarësisht provave, qeveria rumune vazhdon të refuzojë pranimin e faktit se CIA kishte në dispozicion një ndërtesë paraburgimi në Bukuresht ku u torturuan të burgosur të dyshuar si me lidhje terroriste.

Opinion 11 Nov 2016

Gjendje Terrori

Pasi që aktivisti 26 vjeçar i opozitës vdiq në burg javën që shkoi, Kosova ka kërkuar drejtësi. Në vend të saj, u shfaq një traumë televizive kombëtare dhe një mësim se si bëhet terrori.

Më shumë