Opinion

Kërcënimi i Serbisë ndaj sigurisë në Ballkan kërkon përgjigje të koordinuar

Fqinjët e Serbisë në Ballkan, Bashkimi Evropian dhe NATO duhet të pranojnë se Aleksandër Vuçiç është një kërcënim në rritje për paqen në rajon dhe duhet të krijojnë një front të bashkuar për ta ndalur atë.

Opinion

Opinion 23 Sep 2021

Rama në mënyrë cinike luan kartën gjinore në kabinetin me shumicën gra

Promovimi i grave si ministre është një marifet për kryeministrin Rama, i cili i shkarkon dhe largon ato pasi nuk janë më të dobishme për imazhin e tij.

Opinion 22 Sep 2021

Lamtumira e Merkel në Ballkan më shumë sesa thjesht simbolike

Më shumë se vetëm një shans për të thënë lamtumirë, udhëtimi i fundit i Angela Merkel në Ballkan si kancelare gjermane dha disa mesazhe të rëndësishme.

Opinion 21 Sep 2021

“Debati” mbi ministret e reja ka zbuluar mendësinë seksiste të Shqipërisë

Sulmet ndaj kabinetit të ri qeveritar me shumicën gra të Edi Ramës tregojnë se maskilizmi toksik dhe qëndrimet patriarkale ende mbizotërojnë në publikun në Shqipëri.

Opinion 3 Sep 2021

Fantazitë e Beogradit për “Botën serbe” rrezikojnë bashkëpunimin në Ballkan

Ka pak mundësi që projektet e bashkëpunimit ekonomik ndërkufitar si nisma “Ballkani i Hapur” të jenë vërtet të suksesshëm ndërsa liderët politikë në Beograd vazhdojnë të ëndërrojnë për një shtet më të madh serb që përfshin territorin dhe qytetarët e vendeve fqinje.

Opinion 31 Aug 2021

Dështimi në Afganistan ofron mësime për politikën perëndimore në Ballkan

Perëndimi duhet ta shohë poshtërimin e tij në Afganistan si një thirrje zgjimi për të riparë strategjitë e tij në pjesë të tjera të botës, si për shembull në Ballkan.

Opinion 19 Aug 2021

Ngecja e rrezikshme e Ballkanit

Pas një çerek shekulli në paqe relative, Ballkani nuk e ka arritur ende stabilitetin e qëndrueshëm që shpresohej në kohën kur mbaruan luftërat në rajon. Dhe tashmë që procesi i integrimit në BE ka ngecur, nuk mund të përjashtohet një rikthim i konflikteve të dhunshme.

Opinion 17 Aug 2021

Terrori dhe talebanët

Bota nuk duhet ta injorojë rrezikun që nën talebanët, Afganistani mund të kthehet në një tokë pjellore për terrorizmin ndërkombëtar. Por as nuk duhet të fiksohet në këtë perspektivë –që duket shumë më pak e mundshme nga sa besohet –dhe të neglizhojë katastrofën humanitare që po shpaloset para syve tanë.

Opinion 16 Aug 2021

Biden kishte të drejtë

Kolapsi i shpejtë i ushtrisë dhe institucioneve qeverisëse të Afganistanit vërteton në pjesën më të madhe dyshimet e Presidentit Joe Biden, se përpjekjet e udhëhequra nga SHBA nuk do ia dilnin të mundësoni një qeveri që qëndron mbi këmbët e veta. Dy dekada mbështetjeje të vazhdueshme dështuan të krijonin institucione afgane të afta të qëndronin në këmbët e tyre.

Opinion 19 Jul 2021

Kubë: Një udhërrëfyes për trazirat më të mëdha në më shumë se 60 vjet

Në protestat më të mëdha të historisë së tyre të kohëve të fundit, shumë kubanët demonstruan kundër qeverisë së tyre dhe keqmenaxhimit të pandemisë nga ana e saj, vetëm për t’u përballur me shtypjen e një regjimi sklerotik.

Opinion 16 Jul 2021

Që lufta kundër korrupsionit të ketë sukses

Në botën moderne prej shekujsh është hequr dorë nga “liderët e fortë”, por përherë e më shumë qytetarët besojnë tek institucionet. Ndoshta këtu duhen kërkuar edhe shkaqet e prapambetjes sonë, por edhe rrugëdalja nga rrethi vicioz i korrupsionit.

Më shumë