Opinion

Kush është i lumtur nga koronavirusi?

Të drejtat dhe demokracitë tona janë nën kërcënim. Por ndikimi i krizës në riformulimin e botës do të varet nga ne.

Opinion

Opinion 27 Mar 2020

Rrëzimi i qeverisë Kurti e lë politikën kosovare në paqartësi

Në mes të krizës së vazhdueshme të COVID-19, Kosova po futet në një tjetër krizë politike, duke ngritur një sërë pyetjesh të rëndësishme për formimin e qeverisë së ardhshme dhe të ardhmen e dialogut Kosovë-Serbi.

Opinion 26 Mar 2020

Demokracia sociale: Çfarë ka mbetur në Europën Qendrore?

Me rënien e partisë SMER-SD të Sllovakisë, social demokratët në të gjitha vendet e grupit të Visegradit janë në rrezik. Dhe e djathta radikale po forcohet gjithnjë e më shumë.

Opinion 17 Mar 2020

Lëvizja e Erdoganit mund të shkaktojë një krizë të re refugjatësh

Llogaritjet e gabuara të liderit turk në Siri mund të shkaktojnë një tjetër valë refugjatësh që vërshojnë në Europë, duke destabilizuar edhe Ballkanin.

Opinion 16 Mar 2020

Stres-testi i pandemisë së koronavirusit

Udhëheqësit populistë e kanë ngritur kapitalin politik mbi gjendjen e shtresës më të pasigurtë. Nëse ekziston një anë pozitive, është fakti se ekspertët kanë një mundësi për të rifituar besimin e publikut.

Opinion 13 Mar 2020

Koronavirusi në Itali: Epidemi Vs. Demokraci

Vetëm një konsensus i vërtetë demokratik mbi atë se çfarë duhet bërë do të mundësojë zbatimin e masave të rrepta dhe efikase –kur ato janë të domosdoshme.

Opinion 13 Mar 2020

Greqia po “mësohet” me sjelljen mizore ndaj emigrantëve

Duke mbështeur Greqinë në trajtimin e refugjatëve si pushtues, Bashkimi Europian po i bën vetës dhe Greqisë një dëm të paimagjinueshëm.

Opinion 5 Mar 2020

Mos kini besim se “mbreti” serb apo ai kosovar do të arrijnë paqen

Ndërkohë që presidenti i Kosovës dhe ai i Serbisë janë takuar përsëri duke mos zbuluar shumë rreth bisedimeve të tyre, pyetja është nëse ndonjëri nga ata ka mandatin, forcën e vullnetit- apo interesin- për të arritur marrëveshjen përfundimtare.

Opinion 19 Feb 2020

“Revolucionet” e vogla tregojnë se Greqia është ende një shoqëri në ndryshim

Pothuajse 200 vjet pas revolucionit të saj të parë, zgjedhja e fundit e një gruaje si presidente dhe e një kryebashkiaku hebre tregojnë se në vendin dikur patriarkal dhe intolerant po ndodhin ende ndryshime të mëdha.

Opinion 17 Feb 2020

Zgjerimi i BE-së në Ballkan kërkon më shumë sesa ndryshim metodologjie

Ndërsa vendet që aspirojnë të jenë pjesë e BE-së e kanë mirëpritur gjerësisht strategjinë e re të zgjerimit, ata duhet të pranojnë se problemi thelbësor nuk është metodologjia, por mospërputhja dhe mungesa e parimit të BE-së.

Opinion 17 Feb 2020

Pas 12 vjet pavarësi, e ardhmja e Kosovës ende e mjegullt

Një zgjidhje e qëndrueshme për mosmarrëveshjen Kosovë-Serbi duhet të përfshijë si njohjen ashtu edhe një paqe të qëndrueshme, por në rrethanat aktuale, pranimi i njërës pa tjetrën mund të jetë e vetmja mënyrë për të dalë nga bllokimi.

Më shumë