Opinion

Besimi i administratës Trump te Thaçi nuk dha fryte

I dërguari i Shtëpisë së Bardhë për dialogun Kosovë-Serbi shpresonte të nguste liderët e të dy vendeve drejt arritjes së një marrëveshjeje dhe të siguronte një fitore për Donald Trump, por njoftimi për padinë për krime lufte kundër Thaçit nxori në pah problemin me strategjinë e Uashingtonit.

Opinion

Opinion 25 Jun 2020

Pesë gjëra që duhet të dijë Kosova para se të arrijë një marrëveshje me Serbinë

Negociatorët e Kosovës nuk duhet të krijojnë iluzione kur të shkojnë për të vulosur një marrëveshje me Serbinë.

Opinion 19 Jun 2020

Gara për marrëveshjen Kosovë-Serbi tradhton parimet më të mira të Amerikës

Me padurimin e saj për një sukses të shpejtë në politikën e jashtme nëpërmjet një marrëveshje Kosovë-Serbi, administrata Trump po i shërben vetëm interesave të saj afatshkurtra, jo atyre të Shteteve të Bashkuara apo të vetë rajonit të Ballkanit.

Opinion 8 Jun 2020

Shquarja e valës së re të lëvizjes feministe në Shqipëri

Vajzat dhe gratë që mbushën sheshet e Shqipërisë me 4 qershor, për të protestuar kundër dhunës me bazë gjinore janë një ogur i mirë për solidifikimin e lëvizjes feministë në vend. 

Opinion 4 Jun 2020

Mini Shengen: Një arritje për Ballkanin apo një manovër politike?

A mund ta transformojë vërtet Ballkanin plani për një zonë “mini Shengen”, apo kjo është thjesht një manovër politike?

Opinion 18 May 2020

Teatri Kombëtar dhe nevoja e organizimit shoqëror

17 maji, dita që duhej të ishte e mbushur me ngjyrat e ylberit të ditës ndërkombëtare të komunitetit LGBTI, u mbush me hirin dhe tymin shembjes së demokracisë nëpërmjet shembjes tinëz të Teatrit Kombëtar (TK).

Opinion 4 May 2020

Bisedat e paqarta për amnisti s’do t’ia shërojnë plagët Kosovës

Përvoja e Komisionit për të Vërtetën dhe Pajtimin i Afrikës së Jugut tregon se nevojitet shumë më tepër qartësi përpara se një proces i ngjashëm të mund të vihet në zbatim me sukses për t’u marrë me trashëgiminë e hidhur të luftës në Kosovë.

Opinion 20 Apr 2020

Pas pandemisë: Rreziqet dhe premtimi për Ballkanin Perëndimor

Ndërkohë që koronavirusi nxjerr në pah më të mirën dhe më të keqen në vendet në Europën Juglindore, në rrezik është shëndeti demokratik i rajonit.

Opinion 14 Apr 2020

Mjeti i duhur, mesazhi i gabuar

Kryeministri Edi Rama akordoi 7 miliardë lekë ose 0.4% të PBB-së për të papunët e krijuar nga pandemia. Ndërsa kjo rritje e deficitit buxhetor është e mirëpritur, si përqasja, ashtu edhe madhësia e saj ngrenë pikëpyetje nëse qeveria gjendet në axhendën e duhur për të luftuar pasojat ekonomike të COVID-19.

Opinion 13 Apr 2020

Autoritarizmi viral

Në nxitimin për të zbutur emergjencën e pandemisë së COVID-19 mbi shëndetin publik, qeveritë jo-liberale në të gjithë botën janë duke testuar kufijtë e të drejtave civile dhe ato të kontrollit dhe balancës së demokracisë. Siç historia e ka treguar herë pas here, nuk ka moment më të mirë sesa një emergjencë për autokratët që synojnë të konsolidojnë pushtetin.

Opinion 7 Apr 2020

Mbështetja për rrëzimin e Kurtit, SHBA po vë në provë besnikërinë e Kosovës

Uashingtoni duhet të qetësojë ndjenjën anti-perëndimore në rritje në Kosovë të shkaktuar nga mbështetja e tij e vazhdueshme për një grup liderësh politikanë të vjetër dhe të korruptuar, si dhe mbështetja për rrëzimin e një lideri popullor.

Më shumë