Opinion

Mogherini duhet ta vazhdojë angazhimin në Ballkanin Perëndimor

Lajmet e mira në Ballkanin Perëndimor duhet ta frymëzojnë shefen e politikës së jashtme të Bashkimi Europian ta shtojë ndikimin e BE në rajon si mënyra më e mirë për ta mbajtur atë larg telasheve etnike dhe përsëritjes së krizave të viteve ’90.

Opinion

Blog 23 May 2017

Kompromisi i 17 majit mund të prodhojë zgjedhje të pakontestuara, por jo të lira e demokratike

Një nga rregullat më të rëndësishëm për zhvillimin e zgjedhjeve të lira e demokratike është që rregullat e lojës të jenë të qarta dhe të barabarta për të gjithë. Por dy partitë e mëdha kanë vendosur të ndryshojnë këto rregulla loje më pak se një muaj para zgjedhjeve, duke shkatërruar çfarëdolloj koncepti për zgjedhje të lira e demokratike.

Opinion 19 May 2017

Fati i Demokracisë së Ballkanit dhe Perëndimit është i pandarë

“Një sulm në normat demokratike të Ballkanit duhet të trajtohet me të njëjtën urgjencë sikur kjo të qe një krizë që po ndodhte brenda zemrës së BE-së”, shkruan Jasmin Mujanoviç.

Opinion 18 May 2017

“Aleanca” taktike e Thaçit dhe Vuçiç për t’ia hedhur Perëndimit – Opinion

Teksa liderët e Kosovës dhe Serbisë luajnë me Perëndimin – duke u shtirur për një angazhim ndaj Dialogut me BE-në që asnjë nuk ka ndërmend ta respektojë – është Koha që Perëndimi të dalë me një plan madhor për progres të vërtetë.

Opinion 8 May 2017

Autokracia ka rënë në Maqedoni – Nacionalizmi jo

Autokracia nacionaliste e VMRO DPMNE në Maqedoni mund të ketë rrokur fundin, por nacionalizmi në vetvete mbetet, i strehuar në zemër të politikës tradicionale.

Opinion 5 May 2017

BE-ja bën sehir ndërsa Ballkani zhytet në kaos

Dhuna që shpërtheu së fundmi në Maqedoni dhe kriza të tjera në Shqipëri, Bosnje, Kroaci, Kosovë, Mal të Zi dhe Serbi – sugjerojnë të gjitha që Ballkani mund të jetë duke shkuar drejt trazirave dhe konflikteve.

Opinion 2 May 2017

Maqedonia: një vend që po zhytet në paligjshmëri

Sulmet ndaj deputetëve në parlament tregojnë se kriza politike në Maqedoni po del nga kontrolli dhe se BE-ja e SHBA-ja duhet të veprojnë tani për të ndaluar përkeqësimin e situatës.

Opinion 12 Apr 2017

Europa nuk po hyn në një “Epokë të Re Diktatorësh”

Politikanët autoritarë mund të jenë në rritje në Europën Lindore, por frika se kjo i kanoset demokracisë europiane është e ekzagjeruar.

Opinion 29 Mar 2017

Europa duhet të luajë një rol kyç në Ballkan

Ndërsa është iluzion të pritet që BE-ja të zgjidhë problemet në Ballkan duke përshpejtuar zgjerimin, është gjithashtu gabim të mendosh se Unioni mund të rrijë spektator në krizën në thellim, të cilën e ka lejuar vetë të ndodhë.

Opinion 23 Mar 2017

Europa nuk do të zgjidhë dramat e Ballkanit

Ideja se BE-ja do të përshpejtojë procesin e pranimit në Ballkan për të parandaluar vendet nga kolapsi apo lufta me njëra-tjetrën është një ëndërr e parealizueshme.

Opinion 20 Mar 2017

Besueshmëria e BE-së është në lojë në Maqedoni

Në qasjen ndaj Maqedonisë dhe Ballkanit, BE-ja ka neglizhuar demokratizimin për hir të stabilitetit – dhe ka tradhtuar vlerat e veta duke fuqizuar autokratët vendas.

Më shumë