Opinion

Si qeverisin elitat e Ballkanit duke prodhuar skandale

Furia në Serbi në lidhje me intervistën e Bakir Izetbegoviçit është një shembull klasik i mënyrës sesi qeveritë e Ballkanit përdorin mediat “mike” për të shpërqendruar vëmendjen e publikut nga skandalet e korrupsionit.

Opinion

Opinion 23 Nov 2017

Pas dënimit të Mlladiçit, a mundet Serbia të përballet me të kaluarën e saj?

Dënimi i Ratko Mlladiç ishte drejtësi e prapambetur, por ndëshkimi i plotë i projektit politik serb që ai çoi në ekstremin e tij gjenocidial nuk shihet  ende gjëkund.

Opinion 14 Nov 2017

Gjykata Speciale duhet të nxjerrë para drejtësisë kriminelët e Kosovës

Gjykata e re Speciale që do të gjykojë ish-anëtarët e Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës për krime lufte dhe krime paslufte nuk është një sulm ndaj luftës për pavarësi, por një përpjekje për të gjykuar kriminelët.

Opinion 10 Nov 2017

Çfarë lloji neutraliteti kërkon Serbia?

Në një kohë kur ‘neutraliteti’ mund të jetë vetëm një maskë për lidhje të ngushta me Rusinë, Serbia duhet të nisë një debat të hapur se çfarë nënkupton me të vërtetë ky koncept në kontekstin e Ballkanit.

Opinion 2 Nov 2017

Kosova dhe Katalunja kanë shumë pak të përbashkëta

Shpallja e pavarësisë së Katalunjës ka nxitur shumë njerëz të bëjnë krahasime me ngjarjet në Kosovë, por një analizë më nga afër tregon se të dy rastet janë shumë të ndryshme.

Opinion 31 Oct 2017

Mohimi i krimeve të luftës është një mekanizëm psikologjik mbrojtjeje

Shtete dhe grupe etnike në Ballkan vazhdojnë ende të mohojnë se trupat e tyre kryen krime lufte në një përpjekje për t’iu shmangur përgjegjësisë morale duke fajësuar palën tjetër, duke penguar kështu mundësinë për pajtim.

Opinion 31 Oct 2017

Republikë kryeministrore, ligje personale dhe dashuria Edi Ramës për hotelet me 5 yje

Paketa fiskale e vitit 2018 mbart në mënyrë të përsëritur togfjalëshin “ngarkohet Këshilli i Ministrave” apo “Këshilli i Ministrave cakton me vendim”, duke e vënë Shqipërinë efektivisht në rolin e një republike kryeministrore, ndërkohë që tre nga gjashtë ligjet e ndryshuara do t’i japin përfitime fiskale një numri të vogël biznesesh, duke e bërë vendin një republikë bananesh.

Opinion 24 Oct 2017

Liberalët e Ballkanit do të dekurajohen nga kthimi i Austrisë djathtas

Nëse konservatorët e Austrisë krijojnë një qeveri me të djathtën ekstreme, efektet e këtij veprimi do të ndihen nga Brukseli në Ballkan.

Opinion 12 Oct 2017

Taksimi i pronave sipas vlerës, një fushë plot gropa

Me këshillën e Fondit Monetar Ndërkombëtar, Shqipëria po përpiqet të ecë drejt taksimit të pronave sipas vlerës. Është një çudi që në një vend ku shteti nuk ka ofruar tituj pronësie për pjesën më të madhe të pronave, i njëjti shtet të kërkojë zbatimin e një takse të tillë, e cila mbart kosto të larta shoqërore për disa grupe dhe duket se është tërësisht jashtë realitetit shqiptar për një pjesë të madhe të popullsisë.

Opinion 4 Oct 2017

Katalunja nuk do të marrë ndihmë nga Ballkani

Disa shtete ballkanike mund të kenë qenë provinca rebele në të shkuarën e afërt – por nuk pritet që ato të përfshihen në luftën e dikujt tjetër për vetëvendosje.

Opinion 29 Sep 2017

Edi Rama zëvendëson INSTAT, shpall vetë rritjen ekonomike

Mëngjesin e së premtes, kryeministri Rama deklaroi para një grupi biznesmenësh se “rritja ekonomike ka qenë 4.06 për qind”, ndërkohë që Instituti i Statistikave publikoi pasditen e së premtes ekzaktësisht të njëjtën shifër, duke cënuar besueshmërinë e INSTAT si institucion i pavarur politikisht.

Më shumë