Opinion

Frika e një “aleance iliberale” europianë është e ekzagjeruar

E djathta radikale ose “iliberale” po bën progres në Europë, por mos prisni që këto lëvizje të ndryshme të bashkohen në mënyrë efikase.

Opinion

Opinion 27 Nov 2018

BE dhe SHBA po nxisin kaos në Ballkan

Liderët politikë vendas në Ballkan po e kuptojnë se çdo pretendim për sundim të ligjit në rajon po shuhet dhe po e përdorin situatën në favor të tyre, duke krijuar përballje të panevojshme, shkruan analisti Jasmin Mujanovic.

Opinion 6 Nov 2018

Bularati reflekton problemin më të gjerë të nacionalizmit në rritje

Vdekja së fundmi e një nacionalisti grek në jug të Shqipërisë është një pjesë e vogël e një fenomeni më të gjerë botëror të ekstremizmit të dhunshëm që fuqizohet nga ideologjia fetare.

Opinion 30 Oct 2018

Rotacioni dhe memoria institucionale e munguar në bankën qendrore

Banka e Shqipërisë pritet të plotësojë Këshillin Mbikëqyrës me gjashtë anëtarë të rinj nga nëntë anëtarë që ka në total. Në kushtetutën e vendit si dhe në ligjin për Bankën e Shqipërisë është përcaktuar një koncept i qartë, ai i rotacionit gradual të anëtarëve të këshillit mbikëqyrës. Megjithatë, ligji i miratuar fillimisht më 1997 ka mbetur gjerësisht i pazbatuar.

Opinion 18 Oct 2018

Gratë serbe ende druhen të thonë #MeToo

Në një vend ku dhuna seksuale shihet ende si një “çështje private”, nuk është e habitshme që shumë pak gra janë të përgatitura të flasin hapur.

Opinion 18 Oct 2018

Kosova duhet të tregohet realiste për dhunën kundër grave

Tabuja për pranimin e dhunës kundër grave po bie vazhdimisht në Kosovë, por beteja nuk është fituar ende dhe duhet të vazhdojë me intensitet të shtuar.

Opinion 8 Oct 2018

Mali i Zi i Djukanoviçit s’mund të jetë kurrë një “shtyllë” e BE-së

Europa duke e dëshpëruar për ta parë Malin e Zi si historinë e saj më të madhe të suksesit në Ballkan – edhe pse kjo nënkupton të bëjnë një sy qorr për anën më pak të raportuar të historisë.

Opinion 5 Oct 2018

Momenti 2007 për ekonominë shqiptare

Qeveria aktuale ka vendosur të shpenzojë qindramilionë euro për ndërtimin e disa rrugëve apo incineratorëve me leverdisshmëri ekonomike të dyshimtë – pa nxënë asnjë mësim nga pasojat afatgjata që borxhet e rrugës së Kombit shkaktuan në ekonomi.

Opinion 5 Oct 2018

Progresi në politikën e jashtme nuk do të zhdukë mosbesimin publik në Maqedoni

Sektori i pareformuar i medias ka kontribuar në vështirësitë e fundit të qeverisë së re.

Opinion 4 Oct 2018

Tërheqja e BE-së po krijon “efekt domino” në të gjithë Ballkanin

Humbja e perspektivës së zgjerimit të BE-së po sjell ndikime shumë negative në të gjithë Ballkanin – nga Kosova te Maqedonia dhe tani te Bosnja.

Opinion 3 Oct 2018

Mbështetësit e vërtetë të familjes rumune duhet ta bojkotojnë këtë referendum

Rreziqet e vërteta të familjes rumune nuk janë martesat e të njëjtit seks, por shkalla tronditëse e varfërisë, një kulturë dhune në familje dhe mungesa kronike e mbështetjes për gratë e dhunuara.

Më shumë