Opinion

Protestuesit në Serbi mund të përsërisin gabimet e vjetra në lidhje me Kosovën

Herën e fundit që protestuesit në Serbi dolën në rrugë për çështjen e Kosovës – nën drejtimin e Sllobodan Millosheviçit – gjërat përfunduan shumë keq si për Serbinë ashtu edhe për fqinjët e saj.

Opinion

Opinion 9 Apr 2019

Trashëgimia e “Ballkanizmit” meriton një vështrim të ri

“Ballkanizmi” mund të ketë fituar një reputacion të keq si përkrahës dhe “orientues”, por një libër i ri sugjeron se nuk duhet të hedhim poshtë rolin që akademikët kanë luajtur në përfaqësimin e rajonit.

Opinion 28 Mar 2019

OKB-ja ka pjesën e saj të fajit për arsimin e ndarë në Kosovë

Ndarja etnike e sistemit arsimor të Kosovës i ka rrënjët e thella, por veprimet e pasluftës së Kombeve të Bashkuara thjesht e përjetësuan situatën.

Opinion 25 Mar 2019

Çfarë mësova kur NATO-ja bombardoi Beogradin

Autorja Jasmina Tesanovic nisi ditarin e parë të luftës në internet ndërsa jetonte në Beograd kur filloi bombardimi i NATO-s në kryeqytetin serb 20 vjet më parë – një dokument personal i çastesh që ndryshuan jetë, emocionesh ekstreme, mirësie njerëzore, mbijetese dhe vdekjeje.

Opinion 21 Mar 2019

Marrëveshja Kosovë-Serbi duhet të garantojë gjyq për të dyshuarit e luftës

Çdo marrëveshje midis Kosovës dhe Serbisë për normalizimin e marrëdhënieve duhet të përfshijë një marrëveshje ekstradimi dhe marrëveshje bilaterale drejtësisë në mënyrë që të dyshuarit për krime lufte të mos mund të shmangin drejtësinë – por pse po e shmang BE-ja këtë?

Opinion 13 Mar 2019

Gjermania duhet të ndalë nxitjen për ndryshimin e kufijve të Kosovës

Ndërsa SHBA-ja dhe shefja e politikës së jashtme të BE-së i bëjnë presion Kosovës që të ndryshojë kufijtë e saj me Serbinë, Gjermania duhet të mbrojë parimin se ndryshimi i kufijve në baza etnike është diçka e gabuar.

Opinion 9 Mar 2019

Trajtat e një gjendje të jashtëzakonshme të pashpallur

Në kushtet ku sistemi i drejtësisë në vend është paralizuar si pasojë e reformës në drejtësi dhe mazhoranca qeveris me ligje speciale – ndërkohë që Partia Socialiste ushtron e vetme kontroll të plotë mbi parlamentin, gjendja e jashtëzakonshme është transformuar sakaq në një praktikë të mirëfilltë të qeverisjes.

Opinion 28 Feb 2019

Kolegji cënoi besimin te drejtësia me shkarkimin e Antoneta Sevdarit

Vendimi për shkarkimin e prokurores Antoneta Sevdari është cinik, nuk mbështetet në frymën e reformës në drejtësi dhe zhyt në pasiguri ata pak gjyqtarë dhe prokurorë të pakorruptuar në vend.

Opinion 21 Feb 2019

Referendumet greke dhe britanike kanë paralele të rëndësishme

Britani dhe Greqia janë shumë të ndryshme, por referendumet e mbajtura në të dy vendet ofrojnë mësime për mbështetësit e një votimit të dytë për qëndrimin apo largimin e Mbretërisë së Bashkuar nga BE-ja.

Opinion 20 Feb 2019

Liderët e Rumanisë do të rrezikojnë çdo gjë për të ndalur Kovesin

Ideja që ndëshkuesja e partisë në pushtet mund të marrë postin e Kryeprokurores Europiane i tmerron socialdemokratët e Rumanisë dhe kjo është arsyeja pse ata janë të dëshpëruar për ta parandaluar këtë gjë.

Opinion 13 Feb 2019

Letër çdo djali e burri në Shqipëri

Ne nuk do të zhvillohemi si shoqëri nëse gjysma e popullsisë trajtohet në mënyrë çnjerëzore; sepse ëndrrat, talentet dhe aspiratat e vajzave dhe grave meritojnë të njëjtat shanse sikurse ato tonat për t’u realizuar.

Më shumë