Opinion

Lidershipi Amerikan në Ballkan

Amerika e Trumpit duhet të punojë me BE-në në Ballkan ose rrezikon të nxisë nacionalizmin dhe paqëndrueshmërinë e rinovuar.

Opinion

Opinion 13 Apr 2018

Kostoja shtesë e TVSH-së mbi biznesin e vogël

Qeveria shqiptare është bërë e njohur tashmë për vendosjen e Tatimit mbi Vlerën e Shtuar mbi biznesin e vogël në kundërshti të plotë dhe aktive të Fondit Monetar Ndërkombëtar dhe Bankës Botërore, dy institucione me ekspertizë të lartë në fushën e financave dhe taksave. Por gjatë ditëve të fundit, qeveria po hedh një hap akoma më sfidues, duke pretenduar se asgjë nuk do të ndryshojë nga vendosja e TVSH-së.

Opinion 15 Mar 2018

Ballkani tashmë është plot me monumente të Millosheviçit

Thirrjet për ngritjen e një monumenti në nder të Sllobodan Millosheviçit në Beograd janë të tepërta – puna e tij e ashpër mund të shihet në të gjithë rajonin, nga Kosova deri në Srebrenicë.

Opinion 2 Mar 2018

Vizitat e Juncker nxjerrin në pah mangësitë e BE-së për Strategjinë e Ballkanit

“Krijuar për të shfaqur strategjinë e re të Europës për Ballkanin, turi i presidentit të Komisionit Europian vetëm sa nxori në pah shumë nga mospërputhjet e strategjisë,” shkruan Toby Vogel.

Opinion 25 Feb 2018

Si e theu Erion Veliaj premtimin për kullat në qendër të Tiranës

Plani i kryebashkiakut për ta zhvilluar një zonë tashmë me densitet të lartë me kulla shumëkatëshe, shkel jo vetëm premtimin që ai i bëri qytetarëve gjatë fushatës elektorale tre vjet më parë, por gjithashtu rrit kostot dhe korrupsionin duke krijuar një mjedis urban të deformuar dhe të padrejtë për dekadat që vijnë. 

Opinion 14 Feb 2018

Fushata anti-Euro shkakton më shumë frikë se sa deeuroizim

Njoftimi i Bankës së Shqipërisë se ka ndër mend të luftojë euron duket se shkaktoi frikë të pabazuar për “zhvlerësim të euros” apo dëmtim të procesit të integrimit Europian. Por fakti bazë duket se mbetet se përdorimi i lartë i euros nga shqiptarët shkakton humbje ekonomike për shqiptarët ndërsa autoritetet nuk kanë asnjë mekanizëm bindës për ta luftuar fenomenin.

Opinion 13 Feb 2018

Termocentrali i ri i Kosovës është një gabim i shtrenjtë

Marrëveshja për termocentralin Kosova e Re është një gabim trashanik – për të cilin populli i Kosovës do të paguajë në shumë mënyra, gjatë gjashtë dekadave të ardhshme.

Opinion 6 Feb 2018

Strategjia e BE-së për Ballkanin nuk trajton padrejtësitë e të kaluarës

Një vlerësim i ri nga Impunity Watch zbulon se shtetet e Ballkanit nuk po merren me të kaluarën e tyre të dhunshme, por strategjia e re e sapo lajmëruar e Komisionit Europian për rajonin nuk ofrojnë stimuj të rëndësishëm për ndryshim.

Opinion 23 Jan 2018

Vrasja e Ivanoviçit tregon se Serbia dhe Kosova duhet të bashkëpunojnë

BE-ja duhet të shfrytëzojë vrullin e krijuar nga hetimi i përbashkët për vrasjen e liderit serb të Kosovës Oliver Ivanoviç për të këmbëngulur që prokurorët e Serbisë dhe Kosovës të vazhdojnë të punojnë së bashku për të trajtuar krime të rënda.

Opinion 22 Jan 2018

“Strategjia e re e Europës për Ballkanin e ka keqkuptuar dinamikën në rajon”

Strategjia e re e zgjerimit të Komisionit për Ballkanin është ambicioze, por ka keqkuptime thelbësore të natyrës serioze të sfidave të demokracisë në rajon.

Opinion 17 Jan 2018

Vdekja e Ivanoviçit, një dështim për të gjithë Kosovën

Serbia, shqiptarët e Kosovës dhe faktorët ndërkombëtarë në Kosovë, siç është BE-ja, të gjithë mbajnë përgjegjësi për krijimin e kushteve që çuan në këtë vrasje tronditëse.

Më shumë