energjia
Lajm

Vjedhjet e energjisë elektrike u rritën me 13% më 2019.

Pak vite pas fushatës qeveritare kundër vjedhjes së energjisë elektrike, e cila u shoqërua me burgosjen e mijëra personave, vjedhjet në rrjetin e shpërndarjes, të njohura zyrtarisht si “humbje joteknike” u rritën me 13% gjatë vitit të kaluar, sipas të dhënave të OSHEE të raportuara nga INSTAT.

Energjia

Reportazh 22 Feb 2020

Punëtorët grevistë të Poçemit, viktimat e privatizimit të dështuar të ARMO

Në vitin 2008, qeveria shiti bashkë me ARMO-n edhe nënstacionin e Poçemit; por ndërprerja e punës së rafinerisë së Ballshit – e cila ka ndryshuar disa herë pronarë, i ka futur punëtorët në grevë urie për rrogat e prapambetura, ndërsa braktisja e punës rrezikon furnizimin me ujë dhe drita të Mallakastrës.

Investigim 18 Feb 2020

Biznesmeni kontrovers grek komploton rikthimin në fushat e naftës

Themeluesi i “Stream Oil & Gas”, Sotirios Kapotas synon rikthimin në tregun e hidrokarbureve në Shqipëri nëpërmjet kompanisë ‘Letho Resources’, duke kërkuar të lidhë një marrëveshje të re hidrokarbure me Albpetrol për vendburimin Gorisht-Kocul, vetëm disa vite pasi kompania që ai drejtonte la pas një mal me borxhe.

Lajm 17 Feb 2020

Shkencëtarët peticion kundër digës së Kalivaçit

776 shkencëtarë nga 46 vende kanë firmosur një peticion ku i kërkojnë qeverisë të ndalojë ndërtimin e digave në lumin Vjosë.

Investigim 10 Feb 2020

Favorizimi i kompanisë së naftës ‘Terraoil Swiss’ i kushton shtetit 300 milionë USD

Sipas vendimit të Gjykatës Administrative Vlorë, përzgjedhja e kompanisë zvicerane në koncesionin e tre fushave naftëmbajtëse në jug të Shqipërisë u krye nën favorizim dhe shkelje të barazisë në tender nga ish-ministri i Energjetikës, Damian Gjiknuri dhe Albpetrol, duke rrezikuar t’i shkaktojë vendit një dëm të përllogaritur nga 250 deri në 300 milionë USD.   

Investigim 7 Feb 2020

Marrëveshja e dyshimtë; nafta e Visokës iu transferua kompanisë serbe me pronar rus

Qeveria, AKBN dhe Albpetrol bënë një sy qorr ndërsa kompania koncesionare ‘Terraoil Swiss’ lidhi një marrëveshje që i transferonte të dhënat konfidenciale dhe të drejtat mbi prodhimin në fushën naftëmbajtëse të Visokës në jug të Shqipërisë një kompanie të regjistruar në Novi Sad, në shkelje të marrëveshjes hidrokarbure.

Lajm 15 Jan 2020

Katër vjet pas reformës energjetike, OSHEE mbyll vitin me 64 milionë euro humbje

Sipas llogarive të Operatorit të Sistemit të Shpërndarjes së Energjisë Elektrike, viti 2019 pritet të mbyllet me 7.7 miliardë lekë humbje si pasojë e rritjes së kostos së blerjes së energjisë por edhe si pasojë e rritjes së shpenzimeve operative me mbi 36%.

Analize 12 Jan 2020

Kaldajat jashtë funksionit lënë në të ftohtë nxënësit në shkollat e Lezhës

Nxënësit vijojnë të bëjnë mësim në të ftohtë në tre godina shkollash në qytetin e Lezhës të ndërtuara apo rindërtuara në vitet e fundit, ndërsa sistemi i kaldajave nuk vihet në punë.

Lajm 17 Nov 2019

Minatorët e Bulqizës themelojnë një sindikatë të re

Një grup minatorësh nga Bulqiza kanë themeluar një sindikatë të re e cila premton se do të rrisë nivelin e përfaqësimit të punëtorëve në industrinë minerare, një nga sektorët më vdekjeprurës të ekonomisë shqiptare.

Lajm 7 Nov 2019

HEC-i në Mat, Gjykata Administrative rrëzon mes protestave kërkesën për pezullim të punimeve

Gjykata Administrative e Shkallës së Parë në Tiranë rrëzoi mes protestave, kërkesën e banorëve të Zall Gjoçaj në Mat për të pezulluar punimet deri në përfundimin e shqyrtimit të çështjes në themel.

Lajm 25 Sep 2019

Koncesionet e HEC-eve, kosto në kurriz të konsumatorëve

Një raport i ri i ekspertëve ndërkombëtarë argumenton se pjesa dërrmuese e hidrocentraleve të vegjël në rajonin e Ballkanit dhe në mënyrë të veçantë në Shqipëri po ndërtohen me kosto të lartë mjedisore dhe me kosto financiare për konsumatorët, por pa përfitime të dukshme në prodhimin e energjisë elektrike dhe në mungesë të theksuar transparence.

Më shumë