Interviste

Pikëllimi për Rinasin, fëmijën viktimë të luftës së Kosovës

Lumnije Musaj rrëfen se si djali i saj pesëvjeçar Rinasi u vra nga një granatë e ushtrisë serbe derisa po dëbonin shqiptarët nga Kosova gjatë bombardimeve të NATO-s mbi ish-Jugosllavinë, 20 vjet më parë.

Intervista

Interviste 23 Feb 2019

Jamie Shea: NATO druhej mos Rusia pushtonte Kosovën

Në një intervistë për një program televiziv të BIRN Kosovës, një ish-zëdhënës i NATO-s Jamie Shea tregoi për çastet e tensionuara të fushatës ajrore të aleancës kundër Serbisë – kur forcat ruse papritur u dukën në Kosovë.

Interviste 13 Feb 2019

Kryeqyteti i Maqedonisë duhet të “çlirohet” nga “Shkupi 2014”

Arkitekti Dejan Ivanovski thotë se ekipi i tij ka në plan të lirojë disa nga hapësirat publike të zëna nga projekti “Shkupi 2014”. Tani duhet vetëm që qeveria ta vërë në zbatim këtë plan.

Interviste 7 Feb 2019

Avokatja e Popullit në Kroaci: “Kërcënimet s’do ta ndalin luftën time ndaj revizionizmit”

Avokatja e Popullit Lora Vidoviç thotë se presionet dhe kërcënimet nuk do ta ndalojnë atë që të trajtojë revizionizmin historik shqetësues që përpiqet të relativizojë krimet fashiste të kryera në Luftën e Dytë Botërore.

Interviste 9 Jan 2019

Analistja: BE-ja duhet të mendojë një format të ri bisedimesh me Kosovën

Një shkëmbim territori midis Serbisë dhe Kosovës tani është “jashtë çdo diskutimi”, por të gjitha palët duhet të kapin çastin e krijuar, tha për BIRN një analiste për Ballkanin nga Mynihu.

Interviste 9 Jan 2019

Regjisorja kosovare eksploron traumën e dhunës seksuale

Filmi i ardhshëm i Lendita Zeqiraj, “Shtëpia e Agës”, analizon pasojat psikokologjike të dhunës seksuale të kohës së luftës dhe asaj në familje, duke treguar historinë e grave që margjinalizohen nga paragjykimet shoqërore në Kosovë.

Interviste 3 Dec 2018

Theodor Meron: Arritjet e Gjykatës së Hagës “të jashtëzakonshme”

Ndërsa Theodor Meron i afrohet fundit të mandatit të tij si kryetar i Mekanizmit për Gjykatat Penale Ndërkombëtare, ai tha për BIRN se gjykata e krimeve e OKB-së “ndryshoi thellësisht mënyrën se si ne mendojmë për llogaridhënien” për krimet më të rënda.

Interviste 31 Oct 2018

Fati i marrëveshjes së emrit të Maqedonisë ende në dyshim në Athinë

Ndërsa Shkupi vazhdon të ndryshojë kushtetutën e tij për të vënë në zbatim marrëveshjen e emrit me Greqinë, ratifikimi i marrëveshjes nga Athina mund të kërcënohet nga politika vendase, tha për BIRN një diplomat grek.

Interviste 25 Oct 2018

Të fotografosh dhimbjen: Këndvështrimi i një fotografi të luftës në Kosovë

Libri i ri i Wade Goddard nga Zelanda e Re kap vuajtjet e konfliktit në Kosovë, por fotografi veteran i Ballkanit u përpoq gjithashtu të gjente kurajë dhe shpresë mes gjakderdhjes.

Interviste 22 Oct 2018

Kufijtë mund të jenë pjesë e bisedimeve Kosovë-Serbi

Ish-ndërmjetësi britanik Robert Cooper thotë se shkëmbimet territoriale nuk duhet të përjashtohen në përpjekjen për një marrëveshje përfundimtare – ndërkohë që paralajmëroi se bisedimet ende “nuk janë mjaftueshëm të detajuara”.

Interviste 21 Sep 2018

Aktivistët kroatë nisin luftën për të mbrojtur të drejtat për abort

Me ligjvënësit kroatë të detyruar të rishkruajnë ligjet mbi abortin deri në shkurt 2019, aktivistët pro të drejtës për të zgjedhur druhen se masat e reja kufizuese mund ta bëjnë abortin akoma më të pamundur sesa është tashmë.

Më shumë