Lajm17 Nov 2021

Keqtrajtimi i punëtorëve vietnamezë në Serbi është “krim”, paralajmëron avokati

Trajtimi i punëtorëve vietnamezë të sjellë në Serbi për të ndërtuar një fabrikë për një kompani kineze është i turpshëm dhe ka të gjitha elementet e shfrytëzimit dhe trafikimit të qenieve njerëzore, thotë një ekspert.

Autor: Ivana Jeremic, Sasa Dragojlo BIRN Beograd
Printo

Një shtëpi në Zrenjanin ku punëtorët vietnamezë jetojnë në kushte të këqija, sipas OJQ-ve, nëntor 2021. Foto: A11/Sara Nikolic.

Ish-komisioneri për informim i Serbisë, avokati Rodoljub Sabiç, tha të mërkurën pretendimet se punëtorët vietnamezë të punësuar për të ndërtuar një fabrikë për prodhuesin kinez të gomave Shandong Linglong Tyre në Zrenjanin ishin të vërteta dhe vuri në dukje veprën penale të trafikimit të qenieve njerëzore.

Sipas ligjit serb, dënimi për këtë vepër është deri në 12 vjet burg.

“Kushdo që duke shpërdoruar besimin, ose duke mbajtur dokumente personale … ​​fsheh ose mban një person për ta shfrytëzuar atë për punë” kryen veprën e trafikimit të qenieve njerëzore (Kodi Penal, neni 388) me të cilin kërcënohet me deri në 12 vjet burg”, shkroi ai në Twitter.

Sabiç, i cili është president i Komitetit Civil për Mbrojtjen e Mbrojtësve dhe Denoncuesve të të Drejtave të Njeriut, i themeluar nga Qendra e Beogradit për Politikat e Sigurisë, tha më parë për mediat se qëndrimi i shtetit ndaj kësaj çështjeje ishte “i turpshëm”.

Në këtë rast, kishte “trajtime të shumta të paligjshme dhe jashtëzakonisht çnjerëzore të punëtorëve” në vendin e fabrikës Linglong në Zrenjanin, tha ai.

“Faktet gjithashtu ofrojnë bazë të mjaftueshme për ndërhyrjen e zyrës së prokurorit publik, e cila, pavarësisht kësaj, gjithashtu ka munguar”, tha Sabiç.

Ai shtoi se shteti ka për detyrim që të sigurojë zbatimin e ligjeve vendase në të gjithë territorin e Serbisë dhe nuk duhet të ketë “marrëdhënie servile” me asnjë investitor të huaj.

Dy OJQ-të që dhanë lajmin, A11 dhe OJQ-ja serbe kundër trafikimit ASTRA, të mërkurën depozituan kërkesat për reagim urgjent të institucioneve shtetërore në një rast trafikimi të mundshëm të qenieve njerëzore me qëllim shfrytëzimin e tyre për punë.

Më parë ata kishin dorëzuar një raport të detajuar në të cilin pretendonin se rreth 500 punëtorë nga Vietnami jetonin dhe punonin në kushte që mund të rrezikonin shëndetin dhe madje edhe jetën e tyre.

Punëtorët u punësuan zyrtarisht nga China Energy Engineering Group Tianjin Electric Power Construction Co. Ltd, e regjistruar në Beograd. Kompania u punësua nga Shandong Ling Long Tyre për kantierin e ndërtimit të fabrikës në Zrenjanin.

Ling Long konfirmoi për BIRN se punëtorët e saj janë punësuar përmes China Energy Engineering Group Tianjin Electric Power Construction Co. Ltd, duke dërguar një deklaratë zyrtare të asaj kompanie duke mohuar çdo shkelje të ligjit dhe duke pretenduar se pasaportat e punëtorëve janë marrë në mënyrë që ata të marrin lejet e tyre të përkohshme të qëndrimit dhe punës, si dhe për përgatitjen e dokumentacionit për vaksinimin e tyre.

“Pasaportat duhet t’u kthehen punëtorëve sapo të mblidhen të gjitha lejet e nevojshme. Në çdo moment, nëse është e nevojshme, të gjithë mund të vijnë për pasaportën e tyre. Nuk flitet për konfiskimin e pasaportës së dikujt”, tha kompania.

Kompania mohoi që punëtorët vietnamezë jetojnë në kushte të këqija dhe tha gjithashtu se pagat e tyre u paguheshin në kohë çdo muaj sipas numrit të orëve të punës.

Ajo theksoi se punëtorët ishin punësuar nga një agjenci punësimi nga Vietnami, kompania Song Hy Gia Lai Ltd.

Sipas OJQ-ve që raportojnë shkeljet e supozuara, rreth 500 punëtorë vietnamezë janë punësuar për të ndërtuar fabrikën e gomave. Megjithatë, raporti financiar 2020 i Ling Long thotë se ka vetëm 140 punëtorë, gjë që shtron pikëpyetjen se mbi çfarë baze janë punësuar të gjithë punëtorët.

Raporti i OJQ-ve pretendon se punëtorët vietnamezë flenë në konvikte të tej mbushura, kanë vetëm dy tualete.

Raporti i OJQ-ve pretendon se punëtorët vietnamezë flenë në konvikte të tej mbushura, kanë vetëm dy tualete dhe nuk kanë ujë të pastër dhe të ngrohtë.

Ai thotë se atyre u mungon edhe ushqimi, duke bërë që disa prej tyre të gjuajnë kafshë të vogla aty pranë për t’i ngrënë. Orari i tyre i punës shpesh është më i gjatë sesa lejohet sipas ligjit, pagat e tyre shpesh merren me vonesë dhe, kur paguhen, merren në dorë.

Raporti pretendon se punëdhënësi i tyre nuk ofron pajisje mbrojtëse personale dhe i zbret kostot e disa prej pajisjeve të tyre të punës nga pagat e tyre.

Qeveria serbe e ka promovuar shumë projektin e fabrikës, pavarësisht nga kritikët që e akuzojnë atë për paligjshmëri, shfrytëzim pune dhe dëmtim potencial të mjedisit, pasi industria e gomave është e njohur për shkaktim të ndotjes.

Pronarët kinezë morën 95 hektarë tokë pa pagesë, vlera e së cilës u vlerësua në 7.6 milionë euro.

Ata do të marrin edhe 75 milionë euro subvencione nga buxheti për punësimin e të paktën 1,200 punëtorëve deri në fund të vitit 2024, sipas Komisionit për Kontrollin e Ndihmës Shtetërore.

Një investigim i BIRN në janar 2021, “Si të burgosur: Punëtorët kinezë në Serbi ankohen për shfrytëzim”, citoi prova se punëtorët kinezë në Zijin Mining Group Co. në Bor, Serbinë lindore, punonin në kushte të këqija.

Provat ngritën pikëpyetje në lidhje me kushtet me të cilat përballen punëtorët kinezë në Serbi dhe gatishmërinë e autoriteteve serbe për të ndërhyrë dhe për të rrezikuar dëmtimin e një marrëdhënieje diplomatike dhe investuese gjithnjë e më të rëndësishme me Kinën.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *