Project Syndicate

Analize 17 Aug 2018

Një botë më e mirë për ne

Besimi se gjithçka po përkeqësohet ofron një panoramë të shtrembëruar të asaj që mund të bëjmë dhe na shton më shumë frikën. Por ndërsa po i kuptojmë faktet gabim – ose po e bëjmë këtë qëllimisht – kjo rezulton në politika të gabuara, që hedhin poshtë zhvillimin pozitiv që njerëzimi ka arritur deri më tani.

Analize 15 Aug 2018

Perëndimi duhet të përballet me realitetin në Turqi

Kriza e monedhës e Turqisë dhe problemet e lindura me Shtetet e Bashkuara për burgosjen e një pastori amerikan kanë nxjerrë në pah shkatërrimin e partneritetit të dy vendeve që nga koha e Luftës së Ftohtë. Në vend që të mbajnë shpresë se Turqia do të kthehet në anën e Perëndimit, politikëbërësit e SHBA-së dhe ata europianë duhet të marrin në konsideratë një politikë të re ndaj saj.

Analize 13 Aug 2018

Është bamirësia për të varfrit e kotë?

Një grup ekonomistësh kryesorë kanë kritikuar së fundmi ndihmat për të varfrit si të padobishme për t’i dhënë fund varfërisë globale. Por ndërsa presim që politikanët të zgjidhin shkaqet kryesore të varfërisë globale – dhe do të jetë një pritje e gjatë – le t’i përqendrojmë burimet tona shtesë në ndihmë efektive që ndihmon njerëzit në varfëri ekstreme të bëjnë jetën më të mirë të mundshme për rrethanat e tyre.

Analize 9 Aug 2018

Jemi të gjithë refugjatë klimatikë tani

Zjarret, thatësirat dhe temperaturat rekord të kësaj vere duhet të shërbejnë si një thirrje zgjimi. Sa më gjatë që një elitë e ngushtë dhe injorante dënon amerikanët dhe pjesën tjetër të njerëzimit të sorollatet në një shkretëtirë politike, aq më tepër gjasa ka që të përfundojmë  në një djerrinë.

Analize 8 Aug 2018

Flirti i rrezikshëm bërthamor i Gjermanisë

Hapja e një debati mbi armatimin bërthamor të Gjermanisë, siç po advokojnë disa, do të jetë ekujvalenti gjeopolitik i ecjes me këmbët e tua në një shah-mat. Në vend që të diskutohet një skenar që mund të dëmtojë mjedisin strategjik në Europë, udhëheqësit duhet që të fokusohen në përforcimin e aleancave ushtarake dhe fuqizimin e kapaciteteve konvencionale.

Analize 7 Aug 2018

Neville Chamberlain i Amerikës

Përpjekjet e Presidentit të SHBA Donald Trump për të treguar muskujt e Amerikës përmes përdorimit të tarifave na shpie pas në një nga periudhat më të errëta në historinë moderne. Gjatë Depresionit të Madh, qeveritë e Britanisë dhe Francës ndoqën një politikë të ngjashme, e cila armiqësoi ata që mund të ishin aleatë dhe fuqizoi Gjermaninë Naziste.

Analize 7 Aug 2018

Shtëpia e Bardhë e gënjeshtrave

Përkrahësit e presidentit amerikan Donald Trump i justifikojnë gënjeshtrat e tij me arsyetimin se “të gjithë politikanët gënjejnë dhe një analizë e hollë e vetvetes na çon të pranojmë se të gjithë njerëzit gënjejnë. Por sasia dhe lloji i gënjeshtrës bëjnë një ndryshim të madh.

Analize 31 Jul 2018

Të rivendosësh sovranitetin europian

Sikur të kishte mbetur ndonjë dyshim, javët e fundit kanë treguar se presidenti i SHBA-së Donald Trump është plotësisht i angazhuar për të shkatërruar rendin e pas luftës të udhëhequr nga amerikanët dhe sistemin e tregtisë së lirë. Europianët nuk kanë më kohë për të humbur. BE-ja duhet ta tregojë veten si një fuqi globale unitare e vetë-mjaftuese përpara se të jetë tepër vonë.

Analize 23 Jul 2018

Pse pati rëndësi Kupa e Botës

Eventet sportive ndërkombëtare kanë qenë në gjendje prej kohësh të kapërcejnë grindjet dhe armiqësitë gjeopolitike dhe Kupa e Botës e këtij viti në Rusi nuk ishte përjashtim. Turneu tregoi se sinqeriteti, toleranca dhe bashkëpunimi mund të jenë më të fuqishme sesa shovinizmi, populizmi dhe format e ashpra të nacionalizmit.

Analize 20 Jul 2018

Si mund të debatosh me një populist

Në vitet 1960, pak a shumë njësoj si sot, njerëzit me këndvështrime të kundërta kishin vështirësi të komunikonin me njëri-tjetrin. Megjithatë kishte një qytetari në atë epokë të debatit publik, qytetari që nuk gjendet asgjëkundi sot. Në atë kohë disa e kishin kuptuar se refuzimi për t’u angazhuar me njëri-tjetrin thjeshtë përforcon qasjen “ne kundër atyre” dhe ushqen radikalizmin.

Më shumë