Lajm31 Jan 2017

Jep dorëheqjen anëtarja e Gjykatës së Lartë Mirela Fana

Gjyqtarja Mirela Fana ka dhënë dorëheqjen nga Gjykata e Lartë, një javë pasi është konfirmuar në postin e kreut të Këshillit të Emërimeve në Drejtësi, KED.

Autor: Dori Daka
Printo

Gjykata e Lartë, | Foto : LSA

Gjykata e Lartë, | Foto : LSA

Dorëheqja e Fanës u konfirmuar nga zyra e shtypit të Gjykatës së Lartë, e cila nënvizoi që në bazë të ligjit për “Rivlerësimin e Gjyqtarëve dhe Prokurorëve,” për dorëheqjen e Fanës, pritet që Presidenti i Republikës të dalë me njoftimin në faqen zyrtare në internet.

“Në datën 30.01.2017 anëtarja e Gjykatës së Lartë Znj. Mirela Fana, ka paraqitur tek Presidenti i Republikës së Shqipërisë kërkesën për dorëheqjen nga detyra,  si dhe ka vënë në dijeni Kryetarin e Gjykatës së Lartë,” tha Gjykata e Lartë nëpërmjet një njoftimi për shtyp.

Sipas nenit 56 të ligjit për “Rivlerësimin Kalimtar të Gjyqtarëve dhe Prokurorëve në Republikën e Shqipërisë,” subjekti i rivlerësimit ka të drejtë të japë dorëheqjen nga detyra jo më vonë se 3 muaj nga hyrja në fuqi e këtij ligji.

Mirela Fana  është diplomuar në Universitetin e Tiranës, në Fakultetin e Drejtësisë në vitin 1988.  Pasi ka ushtruar në  vitet e para të  karrierës detyrën  e hetueses në  Mirditë dhe   atë të gjyqtares Tiranë  ka  vazhduar, më tej në pozicionin e Inspektores në Drejtorinë  e Ligjishmërisë  në Gjykatën e  Kasacionit.

Në sferën akademike është angazhuar në mësimdhënie në degën e “të drejtës familjare” në Shkollën e Magjistraturës. Ne prill të vitit 2009 është emëruar anëtare e gjykatës së Lartë   të  Republikës së Shqipërisë  dhe vetëm disa ditë më parë u zgjodh në krye të  Këshillit të Emërimeve të Drejtësisë.

Këshilli i Emërimeve në Drejtësi, KED është institucioni i parë që u krijua pas hyrjes në fuqi të Kushtetutës së re. I projektuar fillimisht si një institucion kyç në sistemin e drejtësisë, KED ka humbur shumë prej kompetencave të fillimit me ndryshimet e njëpasnjëshme të paketës së reformës.

Sipas ndryshimeve KED ka të drejtën e verifikimit të kushteve ligjore dhe kritereve morale dhe profesionale për kandidatët e Gjykatës Kushtetuese dhe kandidatët për Inspektor të Përgjithshëm.

Ky institucion përbëhet nga 9 anëtarë të cilët u përzgjodhën me short nga Kuvendi; dy nga Gjykata Kushtetuese, një nga Gjykata e Lartë, një prokuror nga Prokuroria e Përgjithshme, dy gjyqtarë dhe dy prokurorë nga Apeli dhe një gjyqtar i Gjykatës Administrative.